Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 10 28

Klaipėdiečiai protestuoja prieš šiukšlių deginimą

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo nuo protesto akcijos. Klaipėdietiškos nevyriausybinės organizacijos stojo prieš šiukšlių deginimo gamyklos Laisvosios ekonominės zonos teritorijoje detalųjį planą.
Protesto akcijos dalyviai į savivaldybės salę atsinešė plakatų prieš jėgainės statybas.
Protesto akcijos dalyviai į savivaldybės salę atsinešė plakatų prieš jėgainės statybas. / G.Kubiliūtės nuotr.

Kai kuriuos tarybos narius bei visuomenininkus papiktino, kad šis klausimas į posėdžio darbotvarkę skubos tvarka buvo įtrauktas likus nepilnai parai.

Anot protestuotojų, klaipėdiečiams svarbų klausimą siūloma priimti nepasitarus su visuomene.

Pasak jų, įtraukiant projektą į Tarybos posėdžio dienotvarkę, kai iki posėdžio lieka kelios valandos, iš visuomenės stengiamasi atimti galimybę protestuoti. Nepaisant to, protestuotojai ketvirtadienio rytą susirinko ir prie savivaldybės, ir į salę, kurioje posėdį pradėjo miesto Tarybos nariai.

„Nesakau, kad esame prieš įmonės, kuri degins šiukšles, pastatymą. Bet reikia, kad viskas vyktų atsakingai. Susipažinti su tokiu projektu reikia mažiausiai mėnesio”, - sakė vienas iš tarybos narių Marius Usonis.

Kai kurie politikai priekaištavo, kad projektas vykdomas neskaidriai.

Tačiau vicemerė Judita Simonavičiūtė priminė, kad projektas svarstytas ir viešintas jau ne vieną kartą. Anot jos, sutikimas šios jėgainės statyboms buvo gautas dar 2007 metais.

Pasak mero Rimanto Taraškevičiaus, projektas skubos tvarka įtrauktas į tarybos posėdžio darbotvarkę todėl, kad tik užvakar gavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos išvadas. Jo tvirtinimu, inspekcija išsamiai ištyrė detalųjį jėgainės statybos planą ir pateikė teigiamas išvadas.

Šiluminę elektrinę planuojama statyti pramonės parko teritorijoje tarp Vilniaus plento, kelio Palanga-Šilute, Lypkių gatvės ir geležinkelio.

Teigiama, kad biokuro ir atliekų termofikacinė jėgainė padėtų gyventojams sumažinti teikiamos šilumos kainą.

Uostamiesčio savivaldybės duomenimis, šiuo metu vidutinis atliekų kiekis vienam Klaipėdos regiono gyventojui siekia apie 490 kg per metus. Apie 75 proc. biologiškai skaidžių atliekų yra šalinamos sąvartyne. Šios atliekos yra pagrindinis sąvartyno dujų šaltinis. Pastačius termofikacinę elektrinę, pasak valdininkų, būtų sukurta alternatyva atliekų šalinimui sąvartyne bei taip būtų panaudojamas atliekų energetinis potencialas.

Naujojoje jėgainėje kaip kurą planuojama panaudoti apie 115-130 tūkst. tonų. komunalinių atliekų per metus. Tai sudaro apie 80 proc. Klaipėdos regione susidarančių atliekų.
Jei politikai pritars detaliajam planui, bus pradėtas rengti statinių techninis projektas.

 

G.Kubiliūtės nuotr./Proteste dalyvavo ir jaunimo organizacijos.
G.Kubiliūtės nuotr./Proteste dalyvavo ir jaunimo organizacijos.

 

G.Kubiliūtės nuotr./Protestuojantis jaunimas į tarybos posėdį atsineaė dujokaukių.
G.Kubiliūtės nuotr./Protestuojantis jaunimas į tarybos posėdį atsinešė dujokaukių.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius