Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 17

Klaipėdiečių reakcija į taršą: iš atliekų kyla instaliacija „Sala“

Klaipėdos pajūryje surinktos atliekos virsta meno kūriniu, žiūrovus nukelsiančiu į ateitį, kur prognozuojamas drastiškas jūros lygio kilimas.
Klaipėdoje kyla meninė instaliacija „Sala“, kuriai panaudotos pajūryje aptiktos atliekos.
Klaipėdoje kyla meninė instaliacija „Sala“, kuriai panaudotos pajūryje aptiktos atliekos. / KKKC Parodų rūmų nuotr.

Antradienį Klaipėdos senamiestyje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje, taršos mažinimo iniciatyva „Kieta dalelė“ kartu su Klaipėdos kultūrų komunikacijos centru pristatys architekto Mariaus Ščerbinsko „Salą“.

Meninė instaliacija kyla iš atliekų, surinktų Klaipėdos pajūryje. „Prieš porą savaičių buvo renkamos atliekos Melnragėje. Pririnkome nemažą kiekį skardinių, butelių, nuorūkų, higienos priemonių, traškučių pakuočių, žaislų, drabužių. Kai vėliau ruošdamiesi instaliacijai visa tai išdėliojome ant žemės tai užėmė maždaug 7 ir 7 metrų plotą“, – teigė M.Ščerbiskas.

KKKC Parodų rūmų nuotr./Meninė instaliacija „Sala“
KKKC Parodų rūmų nuotr./Meninė instaliacija „Sala“

Miesto centre jis įgyvendiną sumanymą, nukelsiantį žiūrovą į 2300-iuosius metus. „Centrinė linija žymi 5 m lygį nuo jūros lygio. Prognozuojama, kad vandens lygis pakis maždaug 5 metrais 2300. Štai dabar senamiestis yra maždaug 3 metrai virš jūros lygio, tad pagal prognozes jis bus po vandeniu“, – pasakojo architektas. Stovėdami prie instaliacijos virš savęs žiūrovai matys atliekas. Tai tarsi aliuzija, koks likimas laukia žemės, jei ir toliau nebus keičiami įpročiai.

„Gali atrodyti, kad paplūdimiai – švarūs. Tačiau nuėjus į kopas pamatysime krūvas atliekų – supučia jas iš pajūrio, suneša į krūmynus. Pasivaikščiojimo metu galima pririnkti maišą šiukšlių“, – pastebėjo architektas.

„Iš tiesų tarša – itin aktualus klausimas mūsų miestuose. O ypač Klaipėdoje, kur grįžęs po darbo randi pajuodusius langus ir palanges. Tai ėmė trukdyti mūsų kasdieniam gyvenimui“, – 15min teigė Kristinas Taukačikas, uostamiestyje gaminamų elektrinių autobusų „Dancer“, atstovas. Inovatyvius autobusus gaminančios bendrovės, Klaipėdos universiteto ir judėjimo už ekologiją ir demokratiją (KIDE) iniciatyva buvo įkurta „Kieta dalelė“.

Į renginį antradienį, 18 val., svečiai kviečiami atsinešti vazoninius augalus. Jie simbolizuos – ne viskas prarasta ir žmonija dar gali išsigelbėti.

„Sala“ bus eksponuojama iki spalio vidurio. Visą tą laiką žalieji augalai bus prižiūrimi, vėliau suras kitus namus kultūrinėse Klaipėdos erdvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius