Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 23

Klaipėdoje aptiktas radioaktyviu ceziu užterštas metalo laužas

Klaipėdos uoste aptikta radiaciją skleidžiančio metalo laužo. Kaip informuoja Radiacinės saugos centras, metalo laužas į Lietuvą buvo atgabentas iš Švedijos.
Šie vamzdeliai Klaipėdos uoste skleidė padidintą radiaciją
Šie vamzdeliai Klaipėdos uoste skleidė padidintą radiaciją. / Radiacinės saugos centro nuotr.
Temos: 2 Radiacija Klaipėda

Pirmadienį Radiacinės saugos centro Klaipėdos skyriui bendrovė  „Kuusakoski“ pranešė, kad savivarčiu vežant metalo laužą, atgabentą iš Švedijos, įmonės viduje suveikė stacionari dozimetrinės kontrolės įranga, kuri identifikavo padidėjusią foninę jonizuojančiąją spinduliuotę.

Pasak Radiacinės saugos centro pranešimo, savivartyje buvęs metalo laužas buvo išrūšiuotas pagal skleidžiamos spinduliuotės dydį, naudojantis radiacijos matavimo prietaisu, ir atrinkti trys nerūdijančio plieno vamzdeliai, kurie skleidė didesnę nei foninė spinduliuotę. Radioaktyvūs vamzdeliai buvo izoliuoti.

Radiacinės saugos centro Klaipėdos skyriaus specialistai, antradienį nuvykę į įvykio vietą, atliko dozės galios matavimus bei nešiojamu scintiliaciniu spektrometru nustatė, kad vamzdeliai užteršti 137Cs (dozės galia prie vamzdelių siekė 442-285 μSv/val, o 1 metro atstumu nuo jų – 8,18-7,19 μSv/val).

Radiacinės saugos centro specialistai, įvertinę situaciją, pareikalavo „Kuusakoski“ įmonės užtikrinti užteršto radionuklidais metalo laužo fizinę bei radiacinę saugą taip, kad nekenktų žmonėms bei aplinkai, ir nustatytais terminais sutvarkytų kaip radioaktyviasias atliekas, t.y. perduotų VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūrai.

Minėto įvykio metu nei dirbantieji minėtoje įmonėje, nei kiti gyventojai nepatyrė padidintos apšvitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius