Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 30 /13:31

Klaipėdoje atidarytas rekonstruotas Skulptūrų parkas: investuoti 4 milijonai eurų

Klaipėdoje po maždaug metus trukusios rekonstrukcijos atidarytas rekonstruotas Skulptūrų parkas, penktadienį pranešė savivaldybė.
Klaipėdoje atidarytas Skulptūrų parkas
Klaipėdoje atidarytas Skulptūrų parkas / Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Anot jos, įėjimai į parką lankytojams jau yra atverti, o parką juosiančios tvoros visiškai bus nuimtos artimiausiu metu.

„Skulptūrų parkas išties yra unikali, sakrali vieta – tai ir parkas, ir prieš du šimtmečius įkurtos senosios miesto kapinės. Ši istorinė vieta turi savo aurą, savo energetiką, atitinkamą lankytojų auditoriją, todėl buvo įgyvendinti tie projekto siūlymai, kurie nekėlė diskusijų. Tačiau tai nereiškia, kad ateityje Skulptūrų parke neatsiras naujų, apgalvotų lankytojų traukos taškų, naujų iniciatyvų“, – sakė Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Klaipėdos miesto sav. nuotr./Klaipėdos Skulptūrų parkas
Klaipėdos miesto sav. nuotr./Klaipėdos Skulptūrų parkas

Beveik 10 ha teritoriją užimančiame Skulptūrų parke demontuota senoji infrastruktūra, sutvarkyti pėsčiųjų takai, įrengtas naujas apšvietimas, laistymo sistema, vaizdo stebėjimo kameros, pastatytas stacionarus tualetas, atlikti apželdinimo darbai, atnaujinta mažoji architektūra – suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, lentelės su skulptūrų pavadinimais.

Vykdant darbus taip pat suremontuotas gynybinis šancas S.Daukanto gatvėje, atkurti simboliniai istoriniai vartai prie K.Donelaičio ir Liepų gatvių, sutvarkyta mecenatų Gerlachų šeimos kapavietė, taip pat – paminklo mecenatui Juliui Liudvikui Vyneriui aplinka. Į pirminę vietą grąžintos miesto istorijai svarbios Berbomų šeimos kapavietės akmeninės plokštės.

Parke pastatyti kryžiai Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo metais žuvusiems kariams ir belaisviams.

Parko dalyje arčiau Trilapio gatvės įrengta istorinės atminties vieta – memorialas. Į šią vietą buvo perkelti antkapių akmenys, paminklai, kurie buvo rasti ardant sovietmečiu pastatytus karinio miestelio pastatus dabartiniame Klaipėdos universiteto miestelyje, taip pat – rekonstruojant parką atkasti radiniai. Numatoma, kad šiame memoriale visi norintys nedidelėmis akmens plokštėmis galės įamžinti mirusių ir senosiose miesto kapinėse palaidotų artimųjų atminimą.

Klaipėdos miesto sav. nuotr./Klaipėdos Skulptūrų parkas
Klaipėdos miesto sav. nuotr./Klaipėdos Skulptūrų parkas

Mažiesiems klaipėdiečiams parke įrengta nauja vaikų žaidimo aikštelė. Parke pasėta veja, užsodinti gėlynai, pasodinti medžiai ir krūmai, įrengti informaciniai stendai.

Anot savivaldybės, tvarkant parką išspręstas ir bene daugiausia aistrų daug metų kėlęs klausimas dėl medžių. Buvo pašalinta beveik 350 blogos būklės, grėsmę kėlusių bei savaiminių medžių – ženkliai mažiau negu buvo numatyta ankstesniuose siūlymuose.

Dėl tos pačios priežasties – siekio išsaugoti šimtamečius ąžuolus – atsisakyta minties apie lauko terasos prie įėjimo į parką nuo M.Mažvydo alėjos pusės įrengimą. Šį sprendimą nulėmė aktyvių klaipėdiečių surinkti parašai.

Sutartį dėl Skulptūrų parko sutvarkymo darbų Klaipėdos miesto savivaldybė ir bendrovė „Plungės lagūna“ pasirašė pernai kovą. Galutinė sutarties vertė – 4 mln. eurų, šios lėšos buvo skirtos iš miesto biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius