-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 08

Klaipėdoje daugėja šiaurietiško vaikščiojimo mylėtojų

Klaipėdiečiai kviečiami prisijungti prie sparčiai gausėjančio šiaurietiško vaikščiojimo mylėtojų būrio. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras sutelkė visus šio aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdo gerbėjus į klubą. Šiuo metu klubas vienija apie pusšimtį klaipėdiečių.
Šiaurietiškas vaikščiojimas lazdomis tampa vis populiaresnis.
Šiaurietiškas vaikščiojimas lazdomis tampa vis populiaresnis.

Šiam klubui priklausanti klaipėdietė Dalia Mickevičienė sako šiaurietišku vaikščiojimu susidomėjusi prieš kelerius metus. Moteris pirmą kartą mūsų šalyje dar neįprastą sportavimo būdą išvydo Vokietijoje.

„Kai prieš septynerius metus prasitariau norint išbandyti šiaurietišką vaikščiojimą, susidūriau su skeptišku požiūriu ir netgi pašaipa. Džiaugiuosi, kad šiandien Lietuvoje tai jau nieko nebestebina, nes vis daugiau žmonių  pajuto, kad šiaurietiškas vaikščiojimas – puikus būdas ne tik palaikyti fizinę formą, bet ir atsipalaiduoti. Tai padėjo man sumažinti stuburo skausmus, šiaurietiškas vaikščiojimas praplėtė bendraminčių ratą“ – , pasakojo klaipėdietė Dalia Mickevičienė, šiaurietiškai vaikšioti pradėjusi nuo šio pavasario.

Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro uostamiestyje išpopuliarintas šiurietiškas vaikščiojimas vienija įvairaus amžiaus klaipėdiečius nuo paauglių iki 80 mečių senjorų. Vieni jų susižavėjo šiaurietišku vaikščiojimu norėdami pagerinti savijautą, kiti prie šio klubo prisijungė vedami smasumo.

„Labai džiaugiamės uostamiesčio parkuose, skveruose, pajūryje galėdami išvysti vis daugiau šiaurietiško vaikščiojimo mylėtojų. Šiaurietiškas lazdas mūsų klubo nariai į rankas ima dažnai – kai kurie sportuoja kasdien, kitiems pakanka pasivaikščioti kelis kart per savaitę. Sportuoti po vieną nėra taip smagu, kaip dideliame būryje, todėl stengiamės organizuoti šiaurietišką pasivaikščiojimą būryje. Praėjusį savaitgalį būrėmės prie Klaipėdos vasaros estrados. Smagu, kad prie senbūvių prisijungė ir nemažai  naujų narių, susidomėjusių tokia fizinio aktyvumo forma. Vieniems apie šiaurietišką vaikščiojimą papasakojo draugai, giminaičiai, kiti apie šiaurietišką vaikščiojimą sužinojo atsitiktinai eidami pro šalį“ – , pasakojo Klaipėdos m.visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Toma Eisimantaitė.

Šiaurietišku vaikščiojimu vadinamas sportas atsirado Suomijoje ir labai sparčiai išplito pasaulyje. Atlikti tyrimai parodė, kad ėjimas su lazdomis yra mažiausiai 40 proc. efektyvesnis nei įprastas žingsniavimas. Ėjimas su lazdomis, skirtingai nei bėgimas, nuima dalį krūvio, tenkančio kojų sąnariams ir nugarai, o teisingai atliekami judesiai atpalaiduoja kaklo ir pečių raumenis. Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, šiaurietiškas vaikščiojimas skatina dirbti visus  viršutinius raumenis, dalyvauja iki 90 proc. visų raumenų masės. Vaikščiojimas su lazdomis gerina širdies ritmą, nes daugiau įkvepiama deguonies, treniruojama širdies ir kraujagyslių sistema, gerėja aerobinė ištvermė. Be to, ši sporto šaka gerina medžiagų apykaitą – per valandą išeikvojama vidutiniškai apie 400 kalorijų, (vaikščiojant be lazdų – 280 kal/val.) bei 20–40 proc. daugiau energijos, negu paprastai einant.

Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro darbuotojai sako, kad dėl gausėjančio šiaurietiško vaikščiojimo mylėtojų būrio, nuspręsta užsiėmimus organizuoti atskiroms grupėms – jaunimui ir vyresniems žmonėms.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius