Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05 /13:54

Klaipėdoje dėl teršalų Danės upėje išlieka ekstremali situacija

Paskutinę praėjusių metų dieną Danės upėje išsiliejus dideliam kiekiui kol kas nenustatytos kilmės teršalų neskubama atšaukti ekstremalios situacijos Klaipėdos mieste. Kaip teigė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas, kol nėra likviduoti visi padariniai, bent jau šią savaitę ekstremalių situacijų komisija nebus šaukiama.
Tarša Danės upėje
Tarša Danės upėje / Algirdo Kubaičio nuotr.

Trečiadienio rytą surengtas pasitarimas dėl situacijos Danėje. Anot V.Grubliausko, įvairios tarnybos dalinosi naujausiomis žiniomis apie teršalus Danėje.

„Tarėmės, ką daryti toliau, kokių veiksmų imtis. Aiškėja, kad tarša buvo nustatyta, tačiau dar nėra iki galo likviduota, nes tai vienoje, tai kitoje vietoje – atkarpoje nuo Pilies tilto iki įplaukos kanalo vis atsiranda teršalų dėmės. Pareigūnams vis tenka vykti ir surinkinėti. Pranešta, kad teršalų pastebėta ir marių pakrantėje“, – kalbėjo meras.

15min V.Grubliauskas teigė, kad, įvertinus šią aplinkybę, nuspręsta neskubėti atšaukti ekstremalios situacijos.

„Neskubėsime, juolab kad nėra nustatytas taršos šaltinis. Nežinodami šaltinio, nežinome, ar nepliūptelės vėl kur“, – aiškino Klaipėdos meras.

Kol kas neaiški ir teršalų sudėtis. Išsiaiškinus, kas užteršė upę, tikėtina, kad bus lengviau nustatyti ir teršėją.

Po savaitės vėl bus rengiamas pasitarimas. Įvertinus aplinkybes, ekstremali situacija gali būti atšaukta.

Ekstremalios situacijos operacijų vadovė, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Laura Dagilienė informavo, kad situacija Danės upėje stebima, o ieškant galimo taršos šaltinio buvo patikrinti AB „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų išleistuvai – jokių pėdsakų, kad per juos būtų ištekėję naftos produktai, nerasta. Taip pat apžiūrėtos uosto įmonių krantinės, taršos šaltinis čia taip pat nepastebėtas. Šiuo metu dar laukiama atsakymų ir iš laboratorijos, kuri turėtų pateikti išvadas apie teršalų sudėtį.

Vytauto Liaudanskio nuotr./Tarša Danės upėje
Vytauto Liaudanskio nuotr./Tarša Danės upėje

Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, kasdien taip pat stebintys situaciją ir reaguojantys į pranešimus, atkreipė dėmesį ir galimas orų permainas – taršos likvidavimo eiga priklauso ir nuo gamtinių sąlygų: jei vanduo užšaltų, po atlydžio galimai pasirodytų naujos teršalų plėvelės dėmės. Dėl situacijos Danės upėje, pasak Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Mariaus Garbenio, dedamos maksimalios pastangos, procesas reikalauja kantrybės ir ilgo darbo.

Situaciją uosto akvatorijoje bei Danės žiotyse taip pat stebi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto inspektoriai – padėtis kasdien apžiūrima plaukiant laiveliais.

Į Danės upę plūstantys teršalai buvo pastebėti praėjusio penktadienio naktį. Tada nustatyta, kad į upę galėjo suplūsti apie 200–300 litrų teršalų.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas antradienį teigė, jog atsakomybė už padarytą žalą gali siekti iki 35 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius