Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 20

Klaipėdoje ir Anykščiuose į posėdžius renkasi naujai išrinktos tarybos

Klaipėdoje ir Anykščiuose ketvirtadienį pirmą kartą posėdžiaus naujai išrinktos savivaldybių tarybos.
Arvydas Vaitkus
Arvydas Vaitkus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klaipėdoje praėjusią savaitę pasirašyta valdančiosios koalicijos sutartis, daugumą sukūrė keturios politinės jėgos – komitetas „Ištikimi Klaipėdai“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, partija „Laisvė ir teisingumas“ ir Lietuvos socialdemokratų partija.

Išrinkto uostamiesčio mero Arvydo Vaitkaus vedamas komitetas „Ištikimi Klaipėdai“ savivaldybių rinkimuose iškovojo daugiausiai – aštuonis – mandatus, „Laisvė ir teisingumas“ pelnė septynis mandatus, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų partija – po tris.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai rinkimuose gavo septynis mandatus, Liberalų sąjūdis – tris.

A.Vaitkus teigė, kad savivaldybės administracijos direktoriumi bus skiriamas partijos „Laisvė ir teisingumas“ deleguotas atstovas, šiai politinei jėgai taip pat teks viena vicemero pozicija, likę du vicemerai – komitetui „Ištikimi Klaipėdai“.

Klaipėdos taryboje yra 31 vieta.

Anykščiai – kol kas be daugumos

Kitokia situacija susiklostė Anykščiuose, kur ketvirtadienį turėtų prisiekti iš rinkimų dėl teistumo pašalintas ir vėl grąžintas, galiausiai meru išrinktas „valstiečių“ atstovas Kęstutis Tubis.

Čia kol kas valdančioji koalicija nebuvo formuojama ir nežinia, ar tokia apskritai bus. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga taryboje turi septynias vietas iš 25.

K.Tubis BNS teigė ketvirtadienį posėdyje ketinantis pateikti tik politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų skaičių. Planuojama, kad kol kas savivaldybėje dirbtų vienas vicemeras, du mero patarėjai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Tubis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Tubis

Konkrečias vicemero ir administracijos direktoriaus kandidatūras politikas teigė planuojantis aptarti su frakcijų vadovais politikams prisiekus.

„Aš planuoju kitą savaitę susitikti su visais prisiekusiais tarybos nariais, visomis frakcijomis ir šnekėtis“, – BNS sakė meras.

Kol bus rasti kandidatai, laikinai eiti administracijos direktoriaus pareigas jis ketina skirti vieno savivaldybės administracijos skyriaus vedėją.

Anot jo, su frakcijomis aptarus ir numačius pagrindinius darbus jie būtų surašyti mero programoje.

„Įmanoma dirbti ir be daugumos, nes mes niekada neteiksime sprendimų, kurie būtų neapgalvoti, neracionalūs. Parodys eiga, ar ta koalicija bus. Yra kolegija – kas į tą kolegiją įeis, kaip žmonės galės skirstyti darbo laiką, kas kiek laiko rinksimės. Naudotis tuo instrumentu būtina“, – teigė K.Tubis.

Ketina dirbti opozicijoje

Rinkimuose K.Tubiui pralaimėjęs socialdemokratas, ketvirtą kadenciją taryboje dirbsiantis Dainius Žiogelis BNS teigė, kad būtent dėl mero teistumo jo frakcija ketina dirbti opozicijoje.

„Socialdemokratai pasiskelbsime opozicine frakcija, bet kiek supratau, tai planuoja padaryti ir kitos. Šioje vietoje ne partija esmė, o teisiniai dalykai, savigarba, lojalumas valstybei“, – tvirtino D.Žiogelis.

„Sulaužyta priesaika – tai ne medaus falsifikavimas ir ne greičio viršijimas. Atliekant pareigas tam pačiam kabinete – man tai baisu“, – teigė politikas.

Anot jo, Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai, atskyrę mero ir tarybos funkcijas, sudaro galimybes merui dirbti ir neturint daugumos.

D.Žiogelio teigimu, aiškumo turėtų įnešti Panevėžio apygardos probacijos tarnybos kreipimasis į Panevėžio apygardos teismą su prašymu išaiškinti, ar K.Tubiui skirta baudžiamojo poveikio priemonė leidžia jam eiti mero pareigas.

Mero pareigas ir anksčiau ėjęs K.Tubis vasario pradžioje Panevėžio apygardos teismo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu. Jam skirta beveik 10 tūkst. eurų bauda, taip pat atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Panevėžio apygardos teismo dabar prašoma tiksliau paaiškinti, kokių pareigų politikas negali eiti.

Nustatyta, kad K.Tubis 2018 metų pabaigoje Anykščių verslininkui buvo pažadėjęs paveikti savivaldybės darbuotojus, jog šie sudarytų galimybę jo bendrovei išsinuomoti sklypą, gauti leidimus vykdyti statybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius