Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 23

Klaipėdoje mitingavo Lietuvos tvarka nepatenkinti rusai

Šeštadienio popietę apie pusšimtis rusakalbių Klaipėdos gyventojų susirinko į mitingą. Jo tikslas – vertybių, o visų pirma – rusakalbių mokyklų išsaugojimas. Uostamiesčio valdžia apie 300 moksleivių turinčią Andrejaus Rubliovo mokyklą yra sumaniusi sujungti su kita švietimo įstaiga. Mokyklos bendruomenė piktinasi tokiais valdžios sprendimais. Rusakalbiai nepatenkinti ir tuo, kad mieste itin mažai informacijos rusų kalba, visur iškabos vien lietuvių ir anglų kalbomis.
Rusakalbiai klaipėdiečiai piktinosi ketinimais uždaryti A.Rubliovo mokyklą bei teigė sieksiantys išsaugoti savo vertybes.
Rusakalbiai klaipėdiečiai piktinosi ketinimais uždaryti A.Rubliovo mokyklą bei teigė sieksiantys išsaugoti savo vertybes. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

A.Rubliovo mokyklos sujungimo su „Santarvės“ mokykla klausimas turėtų būti sprendžiamas kovo 21 dieną vyksiančiame tarybos posėdyje. Mokyklos vadovybė jau pateikė gana ambicingą taupymo planą, kuris leistų sutaupyti 145 tūkst. Lt mokinio krepšelio lėšų. Būtų atsisakyta vieno iš dviejų pastatų, tai 875 kv. m. patalpų Debreceno gatvėje, būtų sutaupomos lėšos šildymui, vandeniui, elektrai. Tačiau mokyklos bendruomenė nerami, nes nežinia, ar jų pasiūlytoms taupymo priemonėms politikai pritars.

Šeštadienį į mitingą atėję tėvai teigė, kad nenori, jog jų vaikams tektų važinėti į kitą mokyklą, taip sumažės jų saugumas.

„Kokia garantija, kad vaikui pradėjus eiti į „Santarvės“ mokyklą ir jos kitais metais neuždarys?“, – kalbėjo mama Ana, kurios atžala mokosi antroje klasėje. Vaikui patogu, nereikia niekur važiuoti.

Mitinge kalbėjusi A.Rubliovo mokyklos mokytoja teigia, kad dabar bendruomenė tarsi pakibusi ore, nes vis dar neaišku, kad mokykla išliks, ar ne.

„Tokie gandai veikia itin neigiamai. Sudaryta priešmokyklinė vaikų grupė, dabar neaišku, ar tėvai neišsigąs ir nenuves vaikų kitur“, – sakė mokytoja.

Ji tikino, kad taupymo planas miesto valdžiai buvo pristatytas dar spalį. Mokykla pasiūlė  įgyti naują statusą ir tapti stačiatikių mokykla. Jau dabar A.Rubliovo mokykloje veikia cerkvė, tiesa, kaip išsiaiškinta, nelegaliai. Mokyklos patalpose jį įrengta tiesiog užmūrijus langus, jokių leidimų gauta nebuvo. Mokyklai vadovauja Vladimiras Artamonovas, jis yra ir Klaipėdos dekanato stačiatikių cerkvės dekanas ir parapijos klebonas, jis veda apeigas cerkvėje.

Mokytojai teigia, kad valdžiai buvo pasiūlyta dalį mokyklos pastato išnuomoti ir taip sutaupyti, tačiau, jų žiniomis, tokia galimybė net nesvarstoma.

Nori įtvirtinti dvi kalbas

Mitinge pasisakyta ir kitais klausimais. Anot dalyvių, šalyje neliko nė vieno valdžios remiamo laikraščio rusų kalba. Pastebima, kad ir iškabos Klaipėdoje yra tik lietuvių, anglų ir vokiečių kalbomis. Rusakalbiai liko nuskriausti.

„Nuėjus į Jūrų muziejų – iškabos lietuviškai ir angliškai, ant  turistams skirtų miesto stendų – taip pat. Juk sulaukiame svečių ir iš Rusijos, Baltarusijos, be to, mieste gyvena rusakalbių bendruomenė“, – kalbėjo mitingo dalyvis.

Mitingo dalyviai pasirašė po rezoliucija, kurią ketina įteikti Klaipėdos merui ir kitiems valdžios atstovams. Joje išdėstytas nusivylimas valdžios siekiu uždaryti rusakalbes mokyklas, taip pat prašoma vystyti infrastruktūrą rusų kalba, negriauti rusakalbių žmonių vertybių, įtvirtinti mieste antrą valstybinę kalbą – rusų.

Svarstys suteikti galimybę

Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkai, planuodami švietimo įstaigų pertvarką, atkreipė dėmesį į keturias mokyklas, kuriose vaikų skaičius vis mažėja – „Saulėtekio“, „Sendvario“, „Vitės“ bei A.Rubliovo mokyklas. Pirmosios trys pateikė valdininkams siūlymus, kaip galėtų optimizuoti veiklą. A.Rubliovo mokykla, kur mokosi 280 rusakalbiai vaikai, delsė pateikti siūlymus. Nutarta šią mokyklą prijungti prie „Santarvės“ pagrindinės mokyklos.

Tik šią savaitę mokyklos bendruomenė pateikė siūlymus. Norima atsisakyti dalies patalpų Debreceno gatvėje, atleisti ūkio darbuotojus, peržiūrėti krūvius.

„Siūlymai tikrai drastiški, jei bendruomenė tikrai sutinka to imtis – galime suteikti jiems galimybę. Tačiau šiai įstaigai bus skiriamas padidintas dėmesys“, – teigė meras Vytautas Grubliauskas.

Miesto taryba dėl A.Rubliovo pagrindinės mokyklos likimo apsispręs kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius