2010 03 15

Klaipėdoje – nemokamas dokumentinių filmų vakaras

I.Simonaitytės bibliotekoje antradienį vyks Julijos ir Rimanto Gruodžių dokumentinių filmų vakaras, kurį lydės diskusija.
Filme „Upė“ pasakojama apie žmonės, gyvenančius Neries ir Šventosios upių santakoje.
Filme „Upė“ pasakojama apie žmonės, gyvenančius Neries ir Šventosios upių santakoje. / Organizatorių nuotr.

J. ir R.Gruodžiai keliolika metų kuria dokumentinius filmus apie paprastus, nepastebimus žmones, sutiktus Lietuvos periferijoje. Kaip rašė kino kritikas Saulius Macaitis, jų darbai – paprasti, santūrūs, nerėksmingi, pavergia minties subtilumu, atidžiu žvilgsniu į tikrovę, pagarba žmogui, einančiam per klaidžius gyvenimo brūzgynus.

Vakare bus rodomi J. ir R.Gruodžių filmai „Pirtis“, „Šeimyna“, „Kaliausė“ ir naujausias filmas „Upė“. Pastarajame filme pasakojama apie žmones, gyvenančius Neries ir Šventosios upių santakoje – Saleninkų kaime, Jonavos chemijos giganto pašonėje. Per Nerį seniai nebėra kelto, į seniūniją, esančią už 12 km, nevažinėja autobusas. Saleninkų žmonės verčiasi atsitiktiniais darbais, gyvena iš pašalpų, pensijų. Kaip moka, taip jie ir lipdo savo ir savo vaikų, vaikaičių gyvenimus.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimas – ne vienintelis filmui tekęs įvertinimas. 2009 m. Florencijos festivalyje „dei Popoli“ „Upė“ pelnė specialų žiūrovų prizą.

Dviejų talentingų kūrėjų filmai rodyti daugiau nei dešimtyje Europos tarptautinių festivalių, taip pat JAV, per Lietuvos ir užsienio televizijas. Jų yra Danijos, Vokietijos, Prancūzijos, Portugalijos, JAV, Lietuvos bibliotekose ir muziejuose.

Filmus antradienį 17.30 val., I.Simonaitytės bibliotekoje pristatys ir apie jų atsiradimo istorijas papasakos patys režisieriai, kurie dokumentinio filmo mėgėjus kvies ir diskusijai. Visi filmai bus rodomi su angliškais subtitrais. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius