-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 01

Klaipėdoje organų donorystę skatino šimtas dviratininkų

Riedėdami pagrindine uostamiesčio gatve šimtas dviračių žygio dalyvių ragino dar kartą susimąstyti apie tai, kad vieno žmogaus gyvenimo pabaiga gali tapti nauja pradžia kitiems. Žygeiviai, tarp kurių ir gyvenantieji su persodintu inkstu, ragena ar širdimi, šeštadienį surengtos akcijos „Už organų donorystę!Už gyvybę!” dalyviai.
Laukiančių naujos širdies ar inksto kasmet daugėja kur kas sparčiau nei donorų.
Laukiančių naujos širdies ar inksto kasmet daugėja kur kas sparčiau nei donorų. / Eglės Petkutės/15min.lt nuotr.

Šį simbolinį dviračių žygį Pasaulinės organų donorystės dienos proga surengė Lietuvos nefrologinių ligonių asociacija „Gyvastis”, prisidėjo ir Vaiko širdies asociacijos, Onkohematologinių ligonių bendrijos “Kraujas” atstovai, Jaunimo linijos savanoriai. Ant dviračių, pažymėtų akcijos atributika, sėdo ir miesto meras Vytautas Grubliauskas, aktorė Eglė Jackaitė, dainininkas Andrius Rimiškis, sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas, dviratininkas Mindaugas Umaras.

Šiuo metu transplantacijos laukia daugiau kaip 500 žmonių, iš kurių 11 – vaikai. Kasmet laukiančiųjų padaugėja daugiau nei šimtu, o donorų atsiranda po 30-40.
„Rekordiniais galime vadinti 2009-uosius, kai buvo net pusė šimto donorų. Žmonės sako, kad jiems trūksta informacijos, kad organų donorystė yra naujas dalykas, tačiau Lietuvoje transplantacijos atliekamos jau keturiasdešimt metų, taigi tai nėra nauja. Paskleisti žinią galime štai tokiomis akcijomis, nes užsakyti socialinę reklamą mums per brangu“, – tikino asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Ugnė Šakūnienė.

Europoje transplantacijos laukia apie 50 tūkst. žmonių, iš kurių 18 kasdien miršta taip ir nesulaukę.
„Jeigu vyktų riaušės ar karas, kurio metu per dieną žūtų tiek žmonių, tai būtų sukrečiantis įvykis Europoje. O šie žmonės tyliai miršta kiekvieną dieną. Tačiau šiandien mes norime dar kartą padėkoti šioms šeimoms, kurios sunkiausią akimirką, kai netenka artimiausio žmogaus, priima sprendimą paaukoti jo organus ir išgelbėti gyvybę nepažįstamiems žmonėms. Niekada negalėčiau pykti ant tų, kurie nesutinka to padaryti, nes tai tikrai be galo sunku“, – kalbėjo U.Šakūnienė.

Klaipėdietis vienuoliktokas Paulius septynis mėnesius gyvena su persodintu inkstu. Jam nebereikia triskart per savaitę vykti į ligoninę dializėms. Jis sako dažnai pamirštantis, jog serga, ir gyvena taip, kaip ir kiti jo bendraamžiai. Vaikino svajonė – baigus mokyklą vykti studijuoti socialinius mokslus į užsienį.
Paulius tikisi, kad priešiška kai kurių žmonių nuostata organų donorystės atžvilgiu greitai pasikeis.
„Negi geriau žmogų palaidoti ir atiduoti jį kirminams sugraužti? Juk galima išgelbėti kitą žmogų, kuriam vienas persodintas organas suteiks galimybę gyventi“, – sakė klaipėdietis.

Donoro kortelę šiuo metu turi beveik 14 tūkst. šalies gyventojų. Užpildyti anketą ir pateikti prašymą kortelei gauti galima visose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius