Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 16

Klaipėdoje renkasi burlaiviai

Prie Klaipėdos krantų antradienį pasirodė pirmieji regatos „The Culture 2011. Tall Ships Races“ pranašai: jachtos „Johann Smidt“ ir „Nadezhda“.
„Europiados“ ir „Jūros šventės“ svečiai mieste paliko ne vieną milijoną litų. Dalis jų gyveno viešbučiuose, daugelis mielai valgė lauko kavinėse, negailėjo pinigų suvenyrams.
Vaizdas Kruizinių laivų terminale netrukus primins 2009-uosius, kai lietuviai pirmą kartą pamatė įspūdingą regatą. / G.Kubiliūtės nuotr.

Trečiadienį į Klaipėdą laukiama atplaukiant ir didžiųjų burlaivių – „Sedov“ ir „Kruzenshtern“. Šiems dviem Vokietijoje statytiems burlaiviams dydžiu dar neprilygo nė vienas.

Pirmasis Klaipėdos uoste pasirodęs vokiečių „Johann Smidt“ yra pastatytas Amsterdamo laivų statykloje, jis dalyvavo daugelyje regatų, o žiemos metu keletą kartų perplaukė Atlanto vandenyną.

Milžiniškas laivas „Sedov“ jau viešėjo Klaipėdoje 2009-aisiais, „The Tall Ships Races“ regatos metu. Jis priklauso Murmansko universitetui. „Sedov“ gali priimti iki 320 žmonių, tarp kurių 75 yra nuolatiniai įgulos nariai. Buriavimo praktika kadetams trunka 3–4 mėnesius, jos metu aplankoma daug Europos uostų.

„Sedov“ pastatytas 1921 metais Vokietijoje, Kylio „Krupp“ laivų statykloje. Jis buvo pavadintas pagerbiant poliarinį keliautoją Georgijų Sedovą, kuris žuvo tyrinėdamas Arktį 1914-aisiais.
„Kruzenshtern“ yra antras didžiausias burinis laivas pasaulyje. Pirmasis laivo pavadinimas buvo „Padua“, jis pastatytas Vokietijoje 1920-asiais. 1946-aisiais šis laivas atiteko Rusijai ir buvo pavadintas „Kruzenshtern“ – žymaus Rusijos hidrografo ir jūrininko garbei.

Burlaivis lengvai atpažįstamas dėl išskirtinių juodai–baltų bortų – gana įprastų burlaiviams, plaukiojusiems į Rytus, nes toks dažymas imituodavo patrankų angas ir atbaidydavo piratus.

„Kruzenshtern“ ir „Sedov“ retai pasirodo kartu viename uoste. Tad klaipėdiečiai ir miesto svečiai turės išskirtinę progą pamatyti šiuos du galiūnus šalia.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius