-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 01

Klaipėdoje simboliškai pasveikinti Pasaulinę dieną be tabako gimę kūdikiai

Birželio 1 dieną visoje Lietuvoje rengiama vienos dienos akcija „Gimiau nerūkantis" neaplenkė ir uostamiesčio. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje antrus metus iš eilės pasveiktini Pasaulinę dieną be tabako gimę mažyliai.
Pasaulinę dieną be tabako Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė 13 kūdikių.
Pasaulinę dieną be tabako Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė 13 kūdikių. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Ši diena švenčiama gegužės 31-ąją, bet kūdikiai ir jų mamos tradiciškai sveikinami kitą dieną. Lietuvoje ši tradicija gyvuoja jau dešimt metų, o į Klaipėdą atkeliavo pernai, kai ją ėmė organizuoti Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras.

Akcijos metu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje Pogimdyminiame skyriuje marškinėliais su užrašu „Gimiau nerūkantis" ar „Gimiau nerūkanti" apdovanoti 13 mažylių: dešimt mergaičių ir trys berniukai, gimę vakar. Pirmoji mažylė į pasaulį pasibeldė vos kelios minutės po vidurnakčio.

Naujagimius ir jų tėvelius pasveikinti atvyko uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas bei Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis. Jie tėveliams dovanojo gėles bei linkėjo rūpintis savo sveikata ir gyventi be tabako. Pasak ligoninės Pogimdyminio skyriaus vedėjos Vaivos Galvosienės, rūkančių moterų ir motinų skaičius per 15 jos darbų metų Klaipėdoje sumažėjo. „Moterys įsitikina, kad jų draugių, kurios besilaukdamos rūkė, kūdikiai gimsta mažesnio svorio, jie sunkiau adaptuojasi. Mūsų skyriuje nei viena moteris nerūko“, –  sakė medikė. Nerūkančios teigė ir palatose aplankytos mamos ir tikino, jog marškinėliai joms priminsiantys mokyti vaikus apie tabako žalą sveikatai.

Akcijos organizatoriai stengiasi priminti apie vis gausėjančius faktus apie pragaištingą tėvų rūkymo įtaką vaikų sveikatai.  Medikų paskelbti duomenys rodo, kad trečdalis perinatalinių mirčių, kai vaikas miršta dar įsčiose, yra sąlygotos motinų rūkymo. Vaikai, kurių mamos rūko nėštumo metu, dvigubai dažniau miršta nuo staigios kūdikių mirties sindromo. Mamų rūkymas iki 30 proc. padidina apsigimimų („kiškio lūpos", „Vilko gomurio" ir kt.) riziką.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius