Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 20

Klaipėdoje – skundų dėl nemokamų algų lavina

Pastarąsias savaites uostamiesčio gyventojai pradėjo masiškai skųsti darbdavius dėl neišmokamų atlyginimų. Vakar dar vienas darbuotojų būrys plūstelėjo į Darbo inspekciją, o prieš tai jie dar surengė protesto akciją savo įmonės kieme.
Būrys komunalinių paslaugų įmonės darbuotojų dėl neišmokamų atlyginimų bei reikalavimų pasirašyti pakeistas darbo sutartis vakar kreipėsi į Darbo inspekciją.
Būrys komunalinių paslaugų įmonės darbuotojų dėl neišmokamų atlyginimų bei reikalavimų pasirašyti pakeistas darbo sutartis vakar kreipėsi į Darbo inspekciją. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Komunalines paslaugas mieste teikiančios įmonės darbuotojai sukilo prieš savo darbdavius dėl nemokamų atlyginimų bei darbo sutarčių keitimo. Toks nepasitenkinimas kilo bendrovėje „Specialus autotransportas“, kuri Klaipėdoje užsiima kelių valymų bei atliekų išvežimu.

„Atlyginimus mums turėjo išmokėti vasario 10-15 dienomis, tačiau iki šiol negavome. Pinigų mums nemokės tol, kol nepasirašysime naujų darbo sutarčių, kuriose numatoma mokėti minimalų atlyginimą“, – sakė vienas iš protestuotojų Andrius Simaitis.

Įmonėje „Specialus autotransportas“ vežėjais bei krovėjais dirbantys žmonės piktinosi, kad darbdaviai iš jų reikalauja pasirašyti darbo sutartis atgaline data. Ant sutarties besipuikuojanti data yra 2008 gruodžio 31-oji, tačiau šie dokumentai, anot darbuotojų, buvo pateikti tik šią savaitę. Negana to, protestuotojai prisipažino, kad jau prieš naujuosius metus algos jiems sumažėjo 10 proc.

Anot A.Simaičio, anksčiau darbuotojai gaudavo daugiau nei 2 tūkst. Lt, o dabar algas norima sumažinti iki minimumo.

Atlyginimai turi būti sumokami laiku, priešingu atveju mokami delspinigiai, taikomos sankcijos darbdaviams, aiškino A.Džiugas.

Dalis bendrovės „Specialus autotransportas“ darbuotojų pasirašė šias sutartis ir jiems, anot protestuotojų, buvo išmokėti atlyginimai. Tuo tarpu kelios dešimtys nepasirašiusiųjų ne tik sukilo prieš tokį reikalavimą, bet vėliau parašė ir kolektyvinį skundą uostamiesčio Darbo inspekcijai.

„15min“ susisiekus su įmonės „Specialus autotransportas“ vadovu Vygantu Kamarausku, susidariusią situaciją jis atsisakė komentuoti. „Gatvių valymą, šiukšlių išvežimą aš galiu komentuoti, tačiau mūsų vidaus tvarkos nekomentuosiu. Mūsų įmonė privati ir tai yra mūsų reikalas“, – sakė V.Kamarauskas. Tačiau jis patikino, kad darbuotojai šį mėnesį gaus atlyginimus.

Šio reikalo žada imtis darbo inspektoriai – vakar įmonės darbuotojų kolektyvinis skundas buvo užregistruotas Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriuje. Anot šios įstaigos vadovo Arūno Džiugo, inspektoriai patikrins įmonę „Specialus autotransportas“ ir nustatys, ar padaryta pažeidimų.

„Turi vykti derybos – darbdavys privalo tartis su darbuotoju ir priimti sprendimus, kurie būtų mažiausiai skaudūs abiems pusėms. Žmonės turi patys nuspręsti, ar jie nori dirbti pakeistomis sąlygomis. Tačiau pasirašinėti sutarčių atgaline data nepatariama“, – sakė A.Džiugas.

Anot jo, šiuo metu panašių skundų labai padaugėjo. Jei pernai per visus metus inspekcija sulaukė 103 skundų, tai šiemet vien per pusantro mėnesio jų gauta net 150.

Anot pašnekovo, darbdaviai dažnai savo pavaldiniams siūlo pakeisti darbo sutartis, imasi mažinti atlyginimus. Tačiau, jei daromi tam tikri pakeitimai dėl darbo organizavimo ar etatų mažinimo, darbuotojai turi būti atitinkamai laiku įspėjama.

„Jeigu nemokamas atlyginimas tol, kol darbuotojas nepasirašys sutarties – tai yra savotiškas šantažas. Atlyginimai turi būti sumokami laiku, priešingu atveju mokami delspinigiai, taikomos sankcijos darbdaviams“, – aiškino Darbo biržos Klaipėdos skyriaus vedėjas A.Džiugas. Anot jo, pastaruoju metu dažniausiai skundžiasi statybos įmonių darbuotojai. Skunduose nuolat minima, kad atleidus neatsiskaitoma arba tiesiog nemokami atlyginimai.

Dar viena „rykštė” – dingę darbdaviai. „Jie staiga dingsta, palieka žmones „pakabintus“ – tai yra neatleistus iš darbo, o atlyginimai taip pat neišmokami. Tokiu atvejais žmonės iš darbo gali būti atleisti tik teismo keliu“, – pasakojo A.Džiugas.

Neretai darbo inspektoriams, ieškantiems dingusių darbdavių, prireikia ir policijos pagalbos. Nors darbdaviai irgi randa argumentų, kodėl jie neišmoka atlyginimų – pavyzdžiui, neatsiskaito užsakovai ar panašiai. Anot pašnekovo, kiekvienoje situacijoje bandoma aiškintis visas aplinkybes, o už darbo pažeidimus taikomos administracinės nuobaudos. Anot A.Džiugo, darbdaviams gali grėsti piniginė bauda nuo 500 iki 5000 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius