Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 07 15

Klaipėdoje tėvai protestuoja dėl prabanga virtusio baseino

Klaipėdoje mažamečių tėvai sukilo dėl staiga stipriai pabrangusio baseino Sveikatos priežiūros centre: kainos šoktelėjo beveik penkis kartus. Tačiau vyriausioji gydytoja nusileisti nebeketina – verčiau laikys baseiną tuščią, nei toliau leis jam dirbti nuostolingai.
Klaipėdos sveikatos priežiūros centre kūdikių vonių ir baseinų procedūros buvo itin populiarios tarp jaunų šeimų.
Klaipėdos sveikatos priežiūros centre kūdikių vonių ir baseinų procedūros buvo itin populiarios tarp jaunų šeimų. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėda iki šiol didžiavusi turinti unikalų baseiną, kurį galėjo lankyti vaikai tik sulaukę mėnesio. Kartu su mamomis dirbdavo ir kineziterapeutė, lavindavo vaiko įgūdžius baseine.

Kaina ūgtelėjo 5 kartus

Iki šiol vienas apsilankymas baseine atsieidavo 15 Lt. Tačiau nuo liepos 8 d. kaina gerokai šoktelėjo. 15 Lt už vieną apsilankymą vonioje mokės tik vaikai iki 6 mėnesių. Kainos už kitas paslaugas gerokai išaugo. Kineziterapijos procedūra baseine vaikui iki 120 cm ūgio kainuos 40 Lt, 1-4 metų vaikui su vienu iš tėvų – 80 Lt, grupinis užsiėmimas vaikams iki vienerių su vienu iš tėvų – 58 lt.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Mamos pirmadienį rinkosi į protesto akciją prie Sveikatos priežiūros centro.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Mamos pirmadienį rinkosi į protesto akciją prie Sveikatos priežiūros centro.

„Deklaruojama, kad Klaipėda – sveikas miestas. Tačiau po tokių kainų šuolių baseinas taps prabanga. Net, nežinau, ar atsiras tokių šeimų, kurios galės savo vaiką dusyk per savaitę vesti į baseiną ir mokėti už kartą 80 Lt. Tikrai reikia išsaugoti nors vieną valstybinį baseiną“, – teigė ketvirtadienį po baseino langais su vaikeliu atvažiavusi Rasa.

Kitos mamos taip pat tikino neišgalėsiančios tiek mokėti. „Aš pati prieš trisdešimt metų būdama kūdikis lankiau šį baseiną, dabar lankė ir mano vaikas. Dabar baseiną norima palikti tuščią“, – piktinosi kita mama.

Siūlys statyti filtrus

Klaipėdos tarybos narė, Asmens sveikatos priežiūros komisijos pirmininkė Natalja Istomina patikino sieksianti, kad šitoks vyriausiosios gydytojos sprendimas didinti kainas būtų atšauktas.

„Baseinas yra unikalus. Tai geriausia prevencija prieš visas ligas. Negalime jo atimti iš vaikų“, – teigė ji.

Anot jos, klausimas dėl baseino įkainių peržiūrėjimo jau anksčiau buvo svarstomas. „Tačiau man kyla nemažai abejonių, kaip ši kaina nustatyta, nes baseine net nėra vandens skaitiklio. Taip pat siūlome įrengti vandens filtrus, kad vanduo būtų valomas ir nereikėtų jo keisti po kiekvieno apsilankymo“, – sakė politikė.

Sveikatos priežiūros centras anksčiau 10 kubinių metrų talpos baseino vandenį keisdavo kartą per dieną. Tačiau higienos taisyklių prievaizdai įpareigojo keisti vandenį po kiekvienos vaikų grupelės maudynių. Taip vandens sąnaudos išaugo tris kartus.

Buvo nuostolingas

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė teigė, jog baseinas jau seniai buvęs nuostolingas. Sugriežtinus tvarką jame – nuostoliai išaugo dar labiau.

„Tėvų reakcija man primena išlepusį vaiką, kai šis negauna žaislo. Realybė tokia, kad ši paslauga neapmokama iš privalomojo sveikatos fondo. Mokama kaina nepadengdavo išlaidų“, – aiškino medikė.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Baseinas dėl iaaugusių kainų gali likti tuačias.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Baseinas dėl išaugusių kainų gali likti tuščias.

Anot jos, mažesniems baseinams, tokiems, kaip kad pliuškenasi mažamečiai, pasikeitė reikalavimai. „Filtrų statyti negalime, nes vieniems vaikams vandens reikia daugiau, mažesniems – mažiau. Todėl kaskart turime įpilti vis kitokį kiekį vandens“, – teigė L.Venckienė.

Ji pripažino, kad valstybinei įstaigai labiau apsimokės laikyti baseiną tuščią, nei vėl generuoti didžiulius nuostolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius