-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 20

Klaipėdoje užvirė milijoniniai darbai: Danės skvere griūvantys medžiai sukėlė pykčio audrą

„Neatneš niekam laimės prasidėjusi Danės skvero rekonstrukcija“, – socialiniuose tinkluose skelbia tarybos narė Nina Puteikienė. Ką tik užvirus pirmiesiems darbams Danės krantinėje, kuri turėtų pasikeisti iš esmės, nupjauti pirmieji medžiai. Jų turėtų kristi 18. Gyventojai neslepia apmaudo, esą buvo žadėta, jog medžiai nebus kertami, o atsižvelgiant į klimato kaitą turėtų būti saugomas kiekvienas iš jų. Įpykę klaipėdiečiai užsimojo sustabdyti darbus. Vicemeras Artūras Barbšys tikina, jog visi darbai vyksta teisėtai, visuomenei pastabas teikti laiko buvo skirta pakankamai ir Danės krantinė turi būti pagaliau sutvarkyta. Tvarkymo darbai atsieis 12 mln. eurų.
Danės skvere užvirė pirmieji darbai. Gyventojai piktinasi dėl kertamų medžių.
Danės skvere užvirė pirmieji darbai. Gyventojai piktinasi dėl kertamų medžių. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Rekonstrukcija prasidėjo nuo švento ir reto medelio nugalabijimo. Šeivamedis – šventas medis, naminių dvasių prižiūrimas, kiekvienoj sodyboj esamas ir privalomas. Anksčiau kiekvienas ūkininkas tokį juodauogį prie pastatų būtinai sodindavosi, kad sodybą pasipuoštų, kad namų dvasią priviliotų, kad nuo visų kvarabų ir vargų saugotų.

Jei jau burtininkai, raganos, akiniuoti vaikai sau magijos lazdeles iš šeivamedžio drožia, mojuoja burtažodžiais šnekėdami, tai pamanykit, koks tai stebuklingas augalas. Prūsai jį šventu vadino, o mūsų piemenukai šeivamedžio dūdelėmis dainas dūdavo. Dėl itin tvirtos medienos iš šio medelio gaminamos šeivos, ant kurių sukami ataudų siūlai. Taip pat šiandien buvo nukirsti klevai, svyruoklis gluosnis. Statybininkai turi leidimą kirsti 18 medžių. Kitus medžius žada... perkelti.

Na, tiesą sakant, velniava tame Danės skvere – projektas beveik vogtas, tikriesiems autoriams nesumokėta, šiemet suma rekonstrukcijos padidinta nuo 6 iki 12 mln. Eur. Mat savivaldybė panoro ne paprastų trinkelių, o granito plokščių. Bet, sakau, gal šeivamedis padarys savo: vakar atsistatydino vienas iš Grubliausko „strategų“ – Klaipėda ID direktorius Simas Simanauskas, šiandien – mero padėjėjas strategijoms L.Makūnas. Lauksim kito. Na, nebent meras susiprotėtų ir sustabdytų Danės skvero kirtimą“, – rašė N.Puteikienė.

Šiemet suma rekonstrukcijos padidinta nuo 6 iki 12 mln. Eur. Mat savivaldybė panoro ne paprastų trinkelių, o granito plokščių.

Gyventojai suskubo antrinti, jog šie darbai – tai eilinis lėšų pasisavinimas, o medžių kirtėjai ne ką apie juos teišmano.

Projekte buvo numatyta iškirsti 23 medžius, tačiau kai kurie jų pajūrio vėjų jau buvo nuversti. Numatyta, jog pašalinti reikės 18 medžių.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Danės skvere užvirė pirmieji darbai. Gyventojai piktinasi dėl kertamų medžių.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Danės skvere užvirė pirmieji darbai. Gyventojai piktinasi dėl kertamų medžių.

„Kas ką besakytų, bet tvarkytis reikia, nes XXI amžiuje gyvenam ir toks krantinės sutvarkymas ir skvero įrengimas – tiesiog būtinybė! Kur buvo visi vadinamieji ekspertai, kai projekto viešas svarstymas buvo? Pažiūrėsiu, ką visi „verkšlenantys kritikai“ pasakys, kai bus įgyvendintas šis projektas? Ar nepuls pirmieji į atidarymo šventę pasidžiaugt su miestiečiais naujai įrengtu skveru? Kitas klausimas, kad reikia sekti akylai, kad būtų kokybiškai atliktas, įgyvendintas užsakovo, tai yra savivaldybės projektas! Sekti, kad rangovas vidury projekto nebankrutuotų, kaip dažnai paskutiniu metu būna! Linkiu sėkmės tiek rangovams, tiek savivaldybės projektą prižiūrinčiam personalui!“ – rašė tarybos narys Arūnas Tuma.

Stabdyti neketina

Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys 15min teigė, jog susipažinimui su projektu ir pasiūlymų teikimui būta daug laiko, laikytasi procedūrų ir darbai pradėti gavus visus leidimus. Dėl medžių sielvartaujantys gyventojai buvo užsukę ir pas jį. Jie patikinti, jog daugiau medžių, nei numatyta, iškirsta nebus.

„Dokumentuose, projektuose patvirtinta iškirsti 23 medžius. Keli jau patys nuvirto dėl blogos būklės. Prieš savaitę buvo vėjas, vienas irgi išvirto. Keli medžiai yra užaugę ne vietoje, pačioje krantinėje, juos būtina pašalinti, kad galėtų krantinę rekonstruoti. Mes perstatysim visą krantinę, tad abejonių nėra, kad ir geros būklės medis, jei jis ne vietoj. Vienas medis yra toje vietoje, kur bus įrengiamas fontanas, jo kirtimas, projektas suderintas, sutikimai gauti. Iš viso bus nukirsta 18 medžių. Projektai yra, statybos leidimai yra. Svarbu pažymėti, kad bus atsodinti 56 medžiai“, – sakė A.Barbšys.

Anot vicemero, 14 iškertamų medžių yra itin blogos būklės. A.Barbšys pabrėžė, jog atsižvelgiant į visas galimybes didžioji dalis sveikų medžių buvo išsaugoti.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Arūnas Barbšys
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Arūnas Barbšys

Klaipėdos savivaldybė ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog visuomenininkų kaltinimai, esą kirtimai yra neteisėti, yra netiesa.

Pabrėžiama, jog Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyrius leidimus kirsti medžius išdavė atsižvelgęs į keletą aplinkybių. Siekiant kokybiškai atnaujinti Danės skverą, techniniame projekte buvo numatyta, kuriuos medžius reikia pašalinti dėl būsimų statybos darbų.

Buvo užsakytas tyrimas dėl kertamų medžių būklės įvertinimo – jį atliko atestuota kraštovaizdžio architektė.

Nustatyta, kad reikalinga pašalinti 4 patenkinamos būklės medžius: 3 iš jų – šalia vaikų žaidimo aikštelės (vieną iš jų numatyta perkelti) , 1 – arčiau Biržos tilto įrengiamos pažeminamos krantinės zonoje. Visi kiti medžiai, kuriuos numatyta iškirsti, įvertinti kaip blogos būklės ar net žuvę. Tai – baltažiedė robinija, juodauogis šeivamedis, paprastasis skroblas, paprastasis gluosnis, paprastasis klevas, mažalapė liepa, miškinė kriaušė ir kt.

Skveras yra suprojektuotas kaip patraukli viešoji vieta miesto bendruomenei. Tai turės būti gyva, miestiečių ir Klaipėdos svečių mėgstama laisvalaikio praleidimo erdvė. Ir nors numatyta pašalinti dalį senų parko medžių, tačiau bus pasodinta daugiau nei triskart daugiau naujų. Taip pat bus pasodinta daugiau nei puskilometrio ilgio gyvatvorė, beveik šimtas krūmų ir 100 kv. m. gėlynų. Naująsias skvero erdves, kaip ir iki šiol, gaubs žaluma, ir jos bus dar daugiau.

Medžių kirtimo darbai buvo vykdomi planingai, mat jau kitą savaitę Klaipėdoje turi prasidėti krantinės tvirtinimo iš upės pusės darbai, bus kalami metaliniai špuntai, kasama tranšėja inžinerinių tinklų tiesimui.

Klos granito plokštes

Paklaustas, kodėl projektas pastaraisiais metais taip pabrango, A.Barbšys teigė, jog patvirtintas ne pats brangiausias variantas.

„Rastas optimalus sprendimas, ne pats brangiausias – plonesnės granito plokštės, trinkelės. Su tais sprendimais, kuriuos pateikia specialistai, reikia sutikti. Svarstymų buvo daug, projektas užsitęsė, nesinorėtų, kad atsirastų dar trukdymų, kurie nukeltų įgyvendinimą ir brangintų. Bet koks stabdymas – tai branginimas. Laiko teikti pastabas ir kitus reikalavimus tikrai buvo“, – sakė A.Barbšys.

2016 metais politikams pateiktas projektas „Danės upės krantinių rekonstrukcija ir prieigų (Danės skveras su fontanais) sutvarkymas“. Tada balsuota už projektą, kurio vertė buvo 4,3 mln. eurų ir kuris turėjo būti baigtas iki 2020 metų. Netrukus vertė pakilo iki 4,7 mln. eurų. 2018 metais atnaujinus projektą sąmatinė vertė pakilo iki 5,9 mln. Eur.

Pernai pavasarį, pristačius atnaujintą strateginį veiklos planą, biudžete buvo numatyta 6,1 mln. eurų. Galiausiai pasirinkus brangesnį projekto variantą Danės rekonstrukcija atsies apie 12 mln. eurų.

Besikeičiant kainoms motyvuota, jog projektuotojai buvo įvertinę ne visą plotą, galiausiai tada nebuvo pasirinktos granito plokštės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius