Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 15

Klaipėdos architektai ragina taisyti ydingus įstatymus

Klaipėdos krašto architektų iniciatyvinė grupė pradėjo rinkti parašus po peticija, raginančia taisyti neseniai priimtas Statybų įstatymo pataisas bei stabdyti rengiamą Teritorijų planavimo įstatymo projektą.
Iš šiemet „Karštąja linija“ gautų pranešimų apie nelegalius statinius pasitvirtino tik 18 proc.
Architektų teigimu, naujasis statybų įstatymas tik apsunkina procedūras. / E.Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Peticijoje, kuri adresuota LR prezidentei ir Vyriausybei, architektai konstatuoja, kad šių metų spalio įsigaliojusios Statybos įstatymo ir statybos reglamentų pataisos bei kuriami nauji teritorijų planavimo teisiniai dokumentai turi esminių trūkumų ir ydų: nemotyvuotai ištęstas statybos projektų derinimo ir leidimų statyti išdavimo terminas; atsisakyta „vieno langelio principo - statinių projektų derinimas sugrąžintas į uždarus kabinetus - dėl to ši procedūra tapo neskaidri ir sunkiai kontroliuojama. Visiems pakeitimams nebuvo pasiruošta – iki šiol neveikia elektroninė  „infostatybos“ sistema,  nebaigtos ruošti  planavimo  normos.

Vienas iš peticijos iniciatorių, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos valdybos narys Mantas Daukšys sako, jog architektai netruko įsitikinti, kad įstatymo pataisos, kurios esą turėjo palengvinti planavimo procesą, yra nenaudingos ne tik projektų rengėjams, bet ir paprastam žmogui, svajojančiam apie savo būsto statybas.

„Procedūra, suteikianti leidimą statyti, paversta brangiu, sunkiai įveikiamu barjeru, taip tik paskatinant nelegalių statybų gausėjimą. Tuo pat metu specialistams ir gyventojams aktualiausi miestų plėtros ir statybos projektų kokybės klausimai vėl palikti likimo valiai",- sako Mantas Daukšys.

Peticijos tekste valstybės vadovus raginama atkreipti dėmesį ir į kitas architektų bendruomenei skaudžias problemas: nauji teisės aktai leidžiami be juos lydinčių poįstatyminių normų, jie nuolat kaitaliojami, reglamentai ir tvarkos atsiranda nemotyvuotai, neaptarus jų su suinteresuotomis bendruomenėmis.

Architektų iniciatyvinė grupė pabrėžia, jog šiame kontekste ypač neigiamai atrodo LR Aplinkos ministerija. Ragindami kuo skubiau taisyti ydingus įstatymus, peticijos autoriai kreipiasi į valstybės vadovus kviesdami valstybėje pagaliau įgyvendinti architektūros politiką.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius