-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 26

Klaipėdos bėdžių reikalavimai nakvynės namams: televizijos programų paketas ir net sporto salė

Nakvynės namuose prieglobstį radę uostamiesčio varguoliai jau antrą mėnesį gauna pranešimus apie jiems priskaičiuotą sumą už gyvenimą valdiškuose namuose. Apmokestinti šią paslaugą nusprendė Klaipėdos savivaldybės taryba, įpareigota Vyriausybės nutarimo. Kur gyventi neturintys bėdžiai, nors ir nenoriai, krapšto savo pinigines ir vykdo savivaldybės nurodymą. O susimokėję kelia savo sąlygas. Už sumokėtus grašius nakvynės namų darbuotojai raginami benamiams parūpinti televizijos programų paketą ar net įrengti sporto salę.
Benamis Niujorke
Benamis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už naują mokestį reikalauja papildomų paslaugų

Nuostabą keliančius reikalavimus nakvynės namų personalas išgirdo surengęs gyventojų surinkimą ir supažindinęs juos su nauja apmokėjimo už paslaugas tvarka.

„Dabar, kuomet didžioji dalis turi mokėti už nakvynės namų paslaugas, gyventojams atrodo, kad ir tų paslaugų turi būti daugiau. Jie tarsi nurašo tokias paslaugas, kaip patalynės keitimas, aprūpinimas įvairiu inventoriumi, kai kurių maisto produktų dalinimas“, – benamių reikalavimus vertina Klaipėdos nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė.

Moteris tikina iš įstaigos klientų sulaukusi įvairių pageidavimų. Labiausiai įstrigę – televizijos programų paketas ir sporto salė įstaigos patalpose. Be to, daugelis gyventojų pageidauja, kad kambariuose būtų bent po vieną elektros lizdą, kad gyventojai galėtų naudotis savo elektros prietaisais.

Benamių sąskaitas tuština antstoliai

Kol galiojo senoji tvarka, susimokėti už nakvynę ar laikiną prieglobstį privalėjo tik tie benamiai, kurių mėnesio pajamos viršijo 200 eurų. Nuo kovo 1 d. už nakvynės namų paslaugas jau turi mokėti visi, kurių mėnesio pajamos yra ne mažesnės nei  81,60 eurų ir įstaigoje praleistas laikas per kalendorinius metus sudaro bent vieną mėnesį. Mokesčio dydis – 20 proc. pajamų.

Už gyvenimą nakvynės namuose benamiai dažnai nespėja susimokėti – jų sąskaitas ištuština antstoliai.

„Jei žmogus ką tik apsigyveno nakvynės namuose, pirmą mėnesį mokesčio netaikome. Jis pradeda kapsėti tik nuo antro mėnesio. Tačiau apmokestinti dažnai nepavyksta net tų gyventojų, kurių pajamos atitinka nustatytą dydį. Jų sąskaitas, dar nespėjus susimokėti už nakvynę, ištuština antstoliai“, – apie naujojo mokesčio taikymą pasakojo A.Kontrimaitė.

Buvo ir tokių benamių, kurie vos sužinoję apie naują mokestį, užtrenkė nakvynės namų duris. Du varguoliai iš įstaigos išėjo nežinia kur. Šiuo metu dviejuose pastatuose įsikūrusiuose Klaipėdos nakvynės namuose gyvena 109 bėdžiai. 76 iš jų už paslaugas turi mokėti.

Kruizinių lainerių keleiviai – masalas elgetaujantiems

Tačiau nakvynės namų registre – tik saujelė Klaipėdos bėdžių. Kiti ir toliau glaudžiasi rūsiuose, apleistuose pastatuose, o šiltesnėmis naktimis persikelia net į lauko kavinių paviljonus. Juos nuolat tenka vaikyti policijai ar savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams. Ypač akylai varguoliai stebimi kruizinių lainerių vizitų metu.

L. Sėlenienės nuotr./Vokiečių turistai Klaipėdoje
L. Sėlenienės nuotr./Turistai dažnai tampa išmaldos prašytoju taikiniu

„Esame susidarę planą, pagal kurį kontrolieriai laivo atvykimo dieną lankosi tose vietose, kurios patraukliausios turistams. Taip norime apsaugoti turistus nuo asocialių asmenų priekabių ar išmaldos prašymo“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Prašyti išmaldos ir ją duoti Klaipėdoje uždrausta 2014 m. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius