-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 24

Klaipėdos „Carito“ globos namuose koronavirusu serga senoliai ir personalas: „Situacija tarsi karo fronte“

„Labai sunki situacija, iš tiesų. Pagrindinis dalykas, kad dirbantis personalas yra pavargęs, nes nėra kuo pakeisti. O kurie čia esame, dirbam neskaičiuodami darbo valandų“, – sako Klaipėdos „Carito“ globos namų vadovas, kunigas Mindaugas Šlaustas. Globos namuose slaugomi 36 senoliai, dalis jų serga. Susirgo ir daugiau nei pusė personalo. Globos namai šaukiasi pagalbos.
Carito Laikinųjų namų gimtadienio ir Pasaulinei benamystės dienos minėjimas
Caritas (asociatyvinė nuotr.) / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Situacija globos namuose ėmė blogėti praėjusią savaitę. Čia dirba 26 žmonės. Kai kuriuos pasiekė žinia, kad serga koronavirusu, kiti gi dėl kontakto turėjo izoliuotis, tad gretos greit išretėjo.

„Iš pradžių netekome kelių žmonių praėjusią savaitę, bet penktadienį, kai dalis gavo atsakymus, viskas pajudėjo. Keletą radome, bet mums reikia šiandien, kad normaliai funkcionuotų įstaiga, dar keturių slaugytojos padėjėjų senelių priežiūrai ir dviejų bendrosios praktikos slaugytojų. Mes galime įdarbinti oficialiai. Su tuo sunkiausia... Turime dabar 36 senelius, dešimt iš jų vaikštančių, kiti gulintys, tai reikia pavartyti, sauskelnes pakeisti, reikia apiplauti, numaudyti“, – pasakojo M. Šlaustas.

Šiuo metu personalo gretos itin menkos, izoliuojasi arba serga 14 žmonių, tai daugiau nei pusė visų darbuotojų.

„Gal kažkas nepasisaugojo, užnešė, o uždaroj erdvėj virusas plinta greičiausiai. Nors srautų paskirstymas buvo, bet yra žmogiškasis faktorius, kuris išlieka. Turi jausti atsakingumą, paskui įvyksta tokie dalykai... Vakar visiems padaryti tyrimai. Turim senelių, kurie su teigiamu testo rezultatu. Nemažai turime... Jie jaučiasi gerai, tik turim keturis šiek tiek karščiuojančius, kad būtų labai sunki būklė – nė vieno nėra. O kiti seneliai nejaučia jokių simptomų, neturi net temperatūros“, – kalbėjo kunigas, girdamas kolektyvą už atsidavimą. Likę darbuotojai dirba neskaičiuodami darbo valandų.

„Gerai, kad kolektyvas, kuris dirba, – šaunuoliai, atsakingi, tad bandome visomis jėgomis. Reikia pajėgų, žmonių rankų, su meile žmonėms patarnauti tokiu sunkiu laiku, kaip karo fronte. Aišku, pats karo neišgyvenau, bet įsivaizduoju, kaip sunku, kai turi atsilaikyti ir kai ligoninėse masės žmonių, reikia dirbti tiesiog su visu atsidavimu“, – sakė M. Šlaustas. Jis sako su senoliais būnantis ir malda, ir visu kuo tik gali prisidėti.

Carito globos namų nuotr./Carito globos namai šaukiasi pagalbos.
Carito globos namų nuotr./Carito globos namai šaukiasi pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius