Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 01

Klaipėdos chirurgai papasakoja apie radinius skrandyje: kilogramas metalo

Klaipėdos universitetinės ligoninės chirurgui Šarūnui Dailidėnui teko unikali patirtis operuoti pacientą, kurio skrandyje, kaip paaiškėjo, būta kilogramo vinių, skutimosi peiliukų ir kitų metalo radinių. Chirurgas sako nenustebęs, tik supratęs, jog laukia daug darbo. Skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius pasakoja, jog žmonių skrandžiuose ir žarnyne aptinkama įvairių radinių, bet dažniausi – monetų ir adatų.
Radiniai žmogaus skrandyje.
Radiniai žmogaus skrandyje. / KUL nuotr.

Pacientą Š.Dailidėnas operavo sekmadienio naktį. Išvydęs rentgeno nuotraukas sako supratęs, jog laukia kruopštus ir ilgas darbas. Iš skrandžio pašalinta per kilogramas varžtų, vinių, monetų, net ir skutimosi peiliukų. Operuoti nuspręsta dėl svetimkūnių gausos ir pažeidimų skrandyje. Įtarta, jog jis gali būti perforuotas, tai yra – prakiurdytas.

„Pats atvejis unikalus, patys svetimkūniai nėra reta patologija. Didžiausia dalis, apie 80 proc., svetimkūnių pasišalina natūraliu būdu, 10–20 proc. tenka traukti endoskopiniu būdu, mažiau nei vieną procentą operuoti“, – pasakojo chirurgas.

KUL nuotr./Radiniai žmogaus skrandyje.
KUL nuotr./Radiniai žmogaus skrandyje.

Anot mediko, techniškai operacija nėra sudėtinga, tačiau trunka ilgiau, nes tenka padedant rentgenui „sužvejoti“ visus į skrandį patekusius svetimkūnius, kurie buvo nuo 2 mm iki 10 cm dydžio.

Į ligoninę vyras pateko jausdamas pilvo skausmus, jį atvežė greitosios automobilis. Vyras svetimkūnius rijo apie mėnesį.

Šiuo metu pacientui suteikiama ir psichologinė bei psichiatrinė pagalba.

Anot Š.Dailidėno, svetimkūniai savaime gyvybei pavojaus nekelia, tačiau jei prakiurdomi organai, tokia grėsmė kyla.

Unikalių situacijų, sako medikas, pasitaiko, jos savaip skirtingos, tad šis atvejis Š.Dailidėno labai nenustebino.

Rydavo šaukštus

Klaipėdos universitetinės ligoninės Abdominalinės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius prisiminė, kaip dar jam būnant jaunu chirugu, ryti šaukštus, šakutes buvo paplitę tarp kalinių, sulaikymo patalpose ar tardymo izoliatoriuje atsidūrusių asmenų.

„Atveždavo pas mus, labai daug tokių atvejų buvo. Pradėjom traukti endoskopu, turėjo grįžt atgal, pasklido žinia, kad neapsimoka taip daryt, pastaruoju metu neturim tokių atvejų, – pasakojo A.Šlepavičius.

– Šiaip dažnai atvyksta žmonės, kurie įpratę lūpose laikyti adatą, rankomis taisyti adinį, mezginį ir netyčia sukalba ir nuryja adatą, išsikviečia greitąją, endoskopuotojas pašalina.“

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Chirurgai A.Šlepavičius ir Š.Dailidėnas (d.)
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Chirurgai A.Šlepavičius ir Š.Dailidėnas (d.)

A.Šlepavičius neslėpė, jog šis atvejis, kuomet teko šalinti vinis, varžtus, iš tiesų netradicinis ir su tokia situacija susidurta pirmą kartą.

Tiesa, medikas neslėpė, jog šis žmogus, turintis sutrikimų, į medikų rankas prieš mėnesį buvo pakliuvęs dėl lūžių. Gydytojai ragino vyrą nebevartoti alkoholio, šis pakluso, tačiau, panašu, gyvenimas tapo itin nemielas.

Randa monetų

Mediko teigimu, dažniausiai skrandyje atsiduria monetos, ypač vaikų, kurie žaidžia su jomis. Tokių atvejų nestinga ir tarp suaugusiųjų. Iš skrandžio traukiami ir šaukštai.

A.Šlepavičius pasidalijo ir pikantiškesnėmis situacijomis, kuomet svetimkūniai traukiami iš tiesiosios žarnos.

„Kiša tūbeles nuo aerozolio, masažuoja išeinamosios angos sfinkterį masturbuodamiesi, įlenda į žarną ir negali išimti, tokių atvejų dar dažniau“, – pasakojo chirurgas.

Jų kolega, į pensiją išėjęs gydytojas endoskopuotojas J.Lalas anksčiau kaupė iš žmonių organizmo pašalintus daiktus, aerozolius, šaukštus, tačiau, anot A.Šlepavičiaus, galiausiai visa tai išmetė.

„Tam reikia erdvės, laiko, galų gale niekas neitų žiūrėti tų šaukštų“, – kalbėjo medikas.

Jis prisiminė ir atvejus, kuomet operuoti teko vadinamuosius mulus – narkotikų transportuotojus. Prariję į prezervatyvą suvyniotus narkotikus jie laukia, kol kūnas natūraliai pašalins svetimkūnį, tačiau yra nutikę atvejų, kuomet paketai buvo per dideli ir įstrigo skrandyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius