-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos K.Donelaičio aikštėje virto liepos, meras tikina leidimo nedavęs

Klaipėdiečius šokiravo K.Donelaičio aikštėje išpjautų storakamienių liepų vaizdas. Aikštėje, kur kasmet renkamasi paminėti istorinės asmenybės gimtadienio, krito septyni medžiai. Į situaciją skaudžiai sureagavo uostamiesčio visuomenininkai, meras Arvydas Vaitkus pabrėžė leidimo kirsti septynis medžius nedavęs.

Žinia apie pjaunamus medžius socialiniuose tinkluose ėmė vilnyti antradienio vakarą. Žinia pasidalino visuomenininkė, buvusi tarybos narė Nina Puteikienė. Ji ir kėlė klausimą: kodėl prireikė pjauti liepas.

„Krito septynios mylimos, žvilgsniais nuglamonėtos, švelniai šlamėjusios liepos! Valdžia buvo minėjusi, kad kirs tik tris – sergančias. O nušlavė... Skaudu“, – sureagavo muzikologė Daiva Kšanienė.

„Žinot, labiausiai nuliūdino metodas – iškirsti medžius tyliai, neviešinant, nepranešant gyventojams, bendruomenei, kuri daug metų senąjį Klaipėdos skverą gynė nuo naujovių ir kavinės idėjų architektų. Liūdna ir pavojinga, kai nedėkingi, skirtingas nuomones išryškinantys klausimai sprendžiami elektriniu pjūklu“, – komentavo žurnalistė Agnė Bukartaitė.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdoje, K.Donelaičio skvere, iškirstos septynios liepos
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Klaipėdoje, K.Donelaičio skvere, iškirstos septynios liepos

Žinia sujaudino ir buvusį ilgametį Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską: „Kas tai? Gal gali kažkas paaiškinti, kas čia, Donelaičio aikštėje įvyko? Netikiu, kad tai kažkoks savivalės aktas, bet paaiškinimo ir kuo skubiausio, reikia nedelsiant!“.

Atsirado raginimų nešti į skverą žvakeles. Popietę iš aikštės jau buvo išvežti nupjauti medžiai. Liko tik keli kelmai.

Į situaciją sureagavo ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus. Jis teigė apsilankęs skvere ir pats įvertinęs situaciją. Anot jo, leidimas iškirsti septynias liepas nebuvo duotas.

„Komisija, kuri sprendžia – kirsti ar ne medžius, pati priėmė tokį sprendimą ir panašu, kad visoje savivaldybėje vis dar galioja per ilgą laiką susiklosčiusios tradicijos, kai patys skyrių specialistai ir atskirai sudarytos komisijos priima sprendimus nepasitarę su miesto valdžia. Deja, bet tai turės baigtis, kad ir kaip kitiems tai nepatiktų. Artimiausiu metu sukviesiu specialistus, kad gaučiau objektyvią medžiagą ir metodus, kaip buvo nustatyta, kad medžiai tikrai buvo blogos būklės“, – teigė meras.

Anot jo, medžių kirtimą pateisinti galima tik tuomet, kai tai būtina, kai medžiai kelia pavojų. Meras priminė, kaip nepalaikė minties kirsti medžius rekonstruojamame Skulptūrų parke. Taip buvo išsaugota apie 500 medžių.

„Galiu patikinti, kad nepalaikau ir nepalaikysiu siūlymų čia vykdyti didžiulius rekonstrukcijos darbus, kurti kavines. Tokių planų nėra! Manau, kad turime žiūrėti racionaliai ir ūkiškai – čia užtenka sutvarkyti dangą, atnaujinti suolelius ir toliau galėsime mėgautis nuostabiu skvereliu, išsaugoti klaipėdiečių mylimą ramaus poilsio vietą žalumos apsuptyje ir medžių pavėsyje“, – pabrėžė A.Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius