Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 24

Klaipėdos ligoninių pertvarka: kodėl ji taip kaitina aistras?

Penkiolika metų kalbant apie Klaipėdos ligoninių pertvarką vis mindžiukuota vietoje. Žengus pirmą tvirtesnį žingsnį – susidurta su pasipriešinimu. Kodėl pertvarka, kurios būtinybę matė jau ne vienas sveikatos apsaugos ministras, taip aršiai sutinkama uostamiestyje? Politikos apžvalgininkai teigia, kad pertvarkos fone tarsi vyksta pasirengimas mero rinkimams, niekas nedrįsta spręsti, ar vietos valdžia ryšis perleisti ligoninę, ar ne.
Klaipėdos mieste šiuo metu veikia keturios ligoninės. Dviejų jų – Klaipėdos universitetinės ir Vaikų ligoninių – steigėjas yra miesto savivaldybė.
Klaipėdos mieste šiuo metu veikia keturios ligoninės. Dviejų jų – Klaipėdos universitetinės ir Vaikų ligoninių – steigėjas yra miesto savivaldybė. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Praėjusių metų rugsėjį Klaipėdoje posėdžiavę Seimo sveikatos reikalų komiteto nariai nutarė, kad uostamiestyje turėtų būti steigiamas trečias Lietuvoje universiteto lygmens sveikatos priežiūros paslaugų centras, analogiškas Vilniaus Santaroms ar Kauno klinikoms.

Šiuo metu mieste veikia keturios ligoninės – Jūrininkų ligoninė, Respublikinė Klaipėdos ligoninė, Klaipėdos universitetinė ligoninė, Klaipėdos vaikų ligoninė. Pastarųjų dviejų steigėja – Klaipėdos miesto savivaldybė.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė

Pagal dabar komunikuojamą planą, universiteto ligoninė būtų kuriama iš Klaipėdos universitetinės, Jūrininkų ir Palangos reabilitacijos ligoninių. Respublikinę Klaipėdos ligoninę siūloma sujungti su Vaikų ligonine bei Palangos poilsio ir reabilitacijos centru „Pušynas“ bei Palangos vaikų reabilitacijos sanatorija „Gintaras“.

Paskutinėmis praėjusių metų dienomis Seimas priėmė įstatymo pataisas, suteikiančias galimybę Klaipėdoje įsteigti universiteto ligoninę, kurios dalininkais taptų Klaipėdos universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiam žingsniui reikėjo pakeisti įstatymą, kuris numatė, kad universiteto lygmens ligonines gali steigti tik tos Alma Mater, kurios ruošia trijų pakopų gydytojus. O Klaipėdos universitete ruošiami tik sveikatos priežiūros specialistai.

„Klaipėda tam subrendusi“

Ligoninių pertvarką aktyviai į priekį stumia klaipėdiečių į Seimą rinktas konservatorius Audrius Petrošius. Pakalbintas 15min jis teigė nesuprantąs, kaip apskritai galima priešintis šiems pokyčiams.
„Ši reforma apima vien teigiamus pokyčius: tai ir galimybė modernizuoti gydymo įstaigas, suvienyti potencialą, taip pat atsiveria keliai ir universitetui“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Petrošius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Petrošius

Tačiau kartu Seimo narys supranta, kodėl projektas sulaukia kritikos. Esą yra kam paranku matyti ligoninių vadovų kėdėse tuos pačius asmenis ir kelis dešimtmečius. Stipri universiteto lygmens ligoninė Vakarų Lietuvoje sudarytų konkurenciją kitoms universitetinėms klinikoms Kaune ir Vilniuje.

Anot A.Petrošiaus, kalbėti, kiek kainuotų reforma – ne laikas. „Sumos nėra ir negali būti“, – aiškino jis.

Anksčiau viešoje erdvėje buvo įvardyta, kad ligoninių tinklo pertvarka Lietuvoje kainuotų apie 200 mln. eurų, Klaipėdoje – apie 36 mln.

Klaipėdos universiteto rektorius, taip pat ir miesto tarybos narys, medikas prof. dr. Artūras Razbadauskas teigė, kad uostamiestis jau subrendęs turėti universitetinę ligoninę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius