Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26 /12:03

Klaipėdos meras komentuoja įtemptą situaciją: „Tyrimams atlikti nebėra terpių“

„Naujas rytas, nauji vėjai, naujos tvarkos, kurioms tradiciškai pasiruošti teko „studentiškai“, per vieną, tad ir paskutinę, naktį, bet tai jau tampa norma“, – socialiniame tinkle skelbia Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Ketvirtadienio rytą jis patikino, jog miestui pritrūko skystos terpės tyrimams atlikti. Išteklių turima tik šiai dienai. Tiesa, netrukus sulaukta žinios, jog iš sostinės keliauja nauja partija reikiamų priemonių.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Taigi, nuo pat ryto iš kelto, atplaukusio iš Karlshamno, kuriame buvo 43 keleiviai, iš kurių 38 išlipa iš kelto (5 remontininkai lieka kelte), visi jie tikrinami ir iš jų imamas tepinėlis testavimui, po to, jeigu jie pasirašo griežtą įsipareigojimų dokumentą, sutinka būti tikrinami, kaip laikosi saviizoliacijos režimo, tada jau jie gali vykti į tą vietą.

Taip pat kelte yra ir 83 vilkikų vairuotojai, kuriems patikra nėra privaloma, nebent jie lieka Lietuvoje bent keletą dienų. Žinoma, tai gerokai palengvina situaciją, kalbant apie keleivių apgyvendinimą viešbučiuose, apsaugą ir t.t., tačiau kyla rūpestis dėl vadinamųjų terpių ir reagentų stokos, turint omenyje, kad keltas vakare iš Kylio atveš jau 131 keleivį, iš kurių 5 užsieniečiai, o likę – mūsų tautiečiai, kuriuos visus reikės patikrinti ir tai daryti turės tikriausiai net kelios mūsų medikų brigados, nes krūviai bus rimti. Vilkikų vairuotojai, kurių bus 94, jei jie neužsibūna Lietuvoje, primenu – nėra tikrinami. Tokia paskutinė informacija apie situaciją terminale“, – komentavo meras.

Klaipėda jau pristigo skystos terpės, kuri būtina koronaviruso testams atlikti. Tai ketvirtadienio rytą tiesioginės transliacijos metu patvirtino meras. Jo teigimu, resursai, kuriais turi aprūpinti Sveikatos apsaugos ministerija ir nacionalinė laboratorija, išseko. Ketvirtadienį terpių dar užteks, tačiau penktadienį jų nebebus.

Tiesa, jau transliacijos metu merą pasiekė žinia, jog iš sostinės gabenamas reikiamas skystis, jo užteks 3–4 dienoms.

„Dar lieka žmogiškasis faktorius, DFDS atstovai patikino, kad vieno keleivio tikrinimas užtrunka 7–10 minučių“, – apie iššūkius pasakojo meras.

Šiuo metu pagal naują tvarką visiems keltų keleiviams paimamas koronaviruso mėginys ir jis paleidžiamas saviizoliacijai. Tokie testai turi būti atlikti ir viešbučiuose antradienio vakarą bei trečiadienį atsidūrusiems parvykusiems miestiečiams.

„Viskas priklauso nuo dviejų dalykų. Nuo terpių, kurių nepaėmus negalima išleisti žmonių iš viešbučių, esančių izoliacijoje. Vakar, kai paaiškėjo, kad nauja tvarka greitai suformuota gydytojų grupė, kurie ima mėginius laivuose. Šiuo metu laivai prioritetas, antras – viešbučiai, bet supraskite teisingai, jei nebus terpių, ta saviizoliacijos galimybė, kuria gali pasinaudoti žmonės, lieka popieriuje“, – kalbėjo miesto vadovas.

Tiria medikus

Vakar meras skelbė, jog Klaipėdos universitetinė ligoninė pirmoji Lietuvoje ėmėsi tirti savosios ligoninės medikus dėl „santykio“ su COVID-19 virusu.

„Tiriami visi infekciniame korpuse dirbantys/kovojantys gydytojai bei slaugytojai bei dar ir iš kitų skyrių – viso virš šimto darbuotojų. Galutiniai ir patvirtinti rezultatai bus aiškūs jau rytoj, tada juos ir pateiksime. Jau patvirtintas ir naujojo šio klastingo viruso tyrimų bei užsikrėtimo identifikavimo aparato „Cobas 6800 movable“ skyrimas KUL ir jau šiandien prasidėjo montavimo, pastatymo, suderinimo darbai. Kai jau jis pradės veikti, bus galima atlikti iki 30 000 tyrimų per mėnesį, reiškia ~1 000 per dieną, bet svarbiausia turėti pakankamai reagentų. Ramios nakties visiems, likite namuose, saugokite save ir savo artimuosius bei vieni kitus“, – skelbė miesto vadovas.

Ketvirtadienio rytą meras teigė, jog dalis rezultatų KUL jau paaiškėjo, keturi atlikti testai buvo teigiami. Naujausiais duomenimis, ligoninėje serga 12 darbuotojų, du iš jų slaugos personalo darbuotojai. Iš viso ligoninėje dirba apie 1 500 darbuotojų.

VIDEO: KUL vyr.gydytojas: serga 12 darbuotojų

„Ligoninė turi situacijos valdymo planą. Kalbant apie slaugytoją, ji izoliuota, gydytojas kitam korpuse izoliuotas, kažkokių specialių pakeitimų ar ribojimų daugiau nereikia. Infekciniame korpuse saugos sąlygos pačios griežčiausios. Tai liudija, kad kažkokių kitų pakitimų nereikia. Bus tikrinami visi darbuotojai, kokie bus rezultatai, matysime“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius