Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 20

Klaipėdos meras neišvyko į Briuselį: baiminasi, kad uostamiestis vėl gali būti užlietas

Prieš savaitę, lapkričio 13-ąją, skendusi Klaipėda praėjusią parą vėl sulaukė itin gausaus lietaus. Ir nors situacija buvo geresnė nei nelemta tryliktoji diena, būta apsemtų gatvių, kiemų ir rūsių. Uostamiesčio meras dėl gausaus lietaus atšaukė kelionę į Briuselį.
Kai kurie Klaipėdos kiemai tapo pravažiuojami tik visureigiais.
Gausus lietus krečia eibes Klaipėdoje. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas sekmadienį pats važinėjo miesto gatvėmis ir stebėjo situaciją, kai kur savo rankomis teigia pravalęs lapais užneštas kanalizacines angas. Nuo vandens kiemus vadavusius ekipažus sutikęs meras teigė, jog šie problemines vietas vardija lyg taksistai gatves.

Pirmadienio rytą meras sukvietė ugniagesių, policijos, bendrovių „Klaipėdos vanduo“ ir kitų atstovus aptarti situacijai mieste.

„Natūralu, kad šis pirmadienio rytas šviesesnis ir optimistiškesnis nei buvo prieš savaitę. Noriu informuoti ir pakviesti neatsipalaiduoti. Orų prasme situacija išlieka pakankamai sudėtinga. Meteorologai sako, net labai klastinga, nes virš jūros formuojasi lietaus ir šlapdribų debesys. Atsipalaidavimui, deja, laiko dar nėra, kviesčiau vertinti labai atsakingai.

Šiai dienai orientuojamės į vandenį ir lietų, tačiau duočiau pavedimus ūkvedžiams, kad ruoštųsi šlapdribai. Kelininkai turėtų būti pasiruošę, bet pirmas sniegas juos dažniausiai užklumpa netikėtai. Šiandien ir ryt dienos, kada kritulių, kurie neduoda ramybės visiems mums, deja, bet nepristigs“, – kalbėjo meras V.Grubliauskas, dėkojęs specialistams, žmonėms, dirbantiems avarinėse tarnybose, reagavusiems į iškvietimus ir suvaldžiusiems situaciją.

Praėjusią savaitę Ekstremalių situacijų komisijoje posėdžiavę specialistai nusprendė gyventojus apie galimas grėsmes informuoti žinutėmis. Sekmadienio vakarą klaipėdiečius pasiekė žinia apie gausų lietų ir vėją, raginant pasirūpinti savo ir savo turto saugumu.

Dešimtys skambučių

„Lapkričio 13-ąją turėjome 103 pranešimus dėl lietaus, per praėjusią parą gautas 41 pranešimas Klaipėdos mieste. Problemos tos pačios, bet pasikartojimas gerokai kitoks nei 13 dieną. Lapais apsemtos grotelės – šeši atvejai, užakimai tinklų – vienuolika, patvanka, tai yra, kai tinklai nebepriima vandens, – 20 atvejų ir momentinis potvynis, kai mūsų tarnybos atvyko ir jau nieko nebebuvo – penki atvejai“, – pasakojo bendrovės „Klaipėdos vanduo“ direktorius Leonas Makūnas.

Pasak jo, tarp probleminių atvejų būta dvylika kvietimų dėl apsemtų rūsių. Pabrėžiama, jog gyventojai ir įmonės patys turi rūpintis savo turto saugumu ir jei apsėmimas kartojasi, ieškoti problemos. Pastebėta, kad neretai tai būta susiję ir su fekaline kanalizacija.

L.Makūno teigimu, lietaus problemas itin paaštrina miesto vystymasis – kiekvienas papildomas metras asfalto ar didžiulė parduotuvė, nes tai sudaro papildomus nuotekų kiekius, kurie išleidžiami į tą pačią sistemą.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Kai kurie Klaipėdos kiemai praėjusią savaitę buvo pravažiuojami tik visureigiais.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Kai kurie Klaipėdos kiemai praėjusią savaitę buvo pravažiuojami tik visureigiais.

„Jau prieš dešimt metų buvo nustatyta, kad 30 proc. Klaipėdos paviršinių nuotekų tinklų nepakankamo diametro“, – sakė L.Makūnas.

Pasak jo, Klaipėdą lietūs skalauja kone du su puse mėnesio beveik be pertraukos, kolektoriai bent iš dalies yra užpildyti vandeniu ir vandens lygis nespėja nukristi.

„Skaičiuojama, kad į lietaus kanalizaciją nuo asfalto patenka 90 proc. vandens, o nuo žolės – 40 proc. lietaus, tačiau dabar nuo žolės nubėga 90-100 proc., nes į gruntą nieko nebesusigeria, jis primerktas pilnai“, – sakė L.Makūnas.

Klaipėdą lietūs skalauja kone du su puse mėnesio beveik be pertraukos, kolektoriai bent iš dalies yra užpildyti vandeniu ir vandens lygis nespėja nukristi.

Pastebėta, jog dalis tinklų yra užakę ir būtinas jų praplovimas, tačiau tai įmanoma tik sausu periodu ir nesant šalčių. Be to, įmonė neturi mašinos, kuria galėtų praplauti didelio diametro tinklus. Pernai kritiškų atkarpų pravalymui buvo perkama praplovimo paslauga. Tokios įrangos įsigijimas numatytas įmonės investiciniame plane. Savivaldybėje ketinama rimtai svarstyti nuotekų sistemos atnaujinimą.

Ugniagesiai budėjo ramiai

Uostamiesčio policija sekmadienio vakarą, apie 20 val. sulaukė vienintelio pranešimo, jog Šilutės plente antroji juosta nebepravažiuojama. Naktį po miestą kursavęs ekipažas stebėjo situaciją, tačiau jokių problemų nepastebėjo.

Ugniagesiai dėl potvynio pranešimų taip pat nesulaukė, o į apsemtus rūsius teigia vykstantys tik tuomet, jei esama elektros įrenginių ir kyla pavojus dėl gaisro.

Nerimo merui sukėlė ne vieno išsakytas pastebėjimas apie nuolat susidarančius vandens kiekius ties įvažiavimu į ką tik suremontuotą darželį „Puriena“ bei šalia esančią „Gilijos“ mokyklą. Meras nurodė atlikti analizę, ar rekonstrukcijos metu būta ryšių su komunikacijomis.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas ragino gyventojus nestatyti automobilių ant vandens šulinių, nes tuomet specialistai negali niekuo padėti.

Lis mažiau

Anot sinoptikės Elvyros Latvėnaitės, klastingas ciklonas, kelias paras buvęs virš Lietuvos, pamažu traukiasi.

„Dar pasilieka šiąnakt ir po truputį traukiasi į šiaurės rytus, situacija turėtų gerėti. Naktį ir rytoj dieną laukiame silpnų kritulių, katastrofinių tikrai nelaukiame“, – sakė sinoptikė. Prognozuojama, jog artimiausiomis paromis naktį gali spustelti lengvas šaltukas, tad kai kur susidarys plikledis.

Orų prasme situacija išlieka pakankamai sudėtinga. Meteorologai sako, net labai klastinga, nes virš jūros formuojasi lietaus ir šlapdribų debesys.

Trečiadienį Klaipėdoje turėtų būti ramu, o ketvirtadienį atkeliaus naujas ciklonas su krituliais – gali pasnigti, iškristi šlapdriba. Savaitgalį vėl laukiama lietaus, tačiau nestipraus, turėtų sušilti iki maždaug 10 laipsnių.

Sinoptikė ragino gyventojus surengti nedidelę talką ir pagelbėti gamtai.

„Žemė įmirkusi, lietus nesusigeria, reikėtų patvarkyti lapus, šakas nurinkti. Ir saulė aukštai nepakyla, žema temperatūra, pati gamta nebesusidoroja su savo pridirbtais blogais darbais. Gamtai reikia padėti. Talką reikia organizuoti, visiems išėjus su šluotom ir maišais“, – ragino sinoptikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius