-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 15

Klaipėdos moksleiviai surinko 5,2 tonos plastiko

Pirmą kartą Klaipėdoje surengtos švietėjiškos ekologijos akcijos „Eko-mokykla“ dalyviai varžėsi iki paskutiniųjų. Plastiko rūšiavimo skatinimui skirtoje akcijoje, surengtoje įmonės „Specialus autotransportas“, iš viso dalyvavo beveik 10 tūkstančių moksleivių iš 21 mokyklų. Akcijos metu buvo surinkta 5,2 tonos plastiko.
E.Balsio gimnazijos moksleiviai surinko daugiausiai plastiko atliekų.
E.Balsio gimnazijos moksleiviai surinko daugiausiai plastiko atliekų. / Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienį  akcijos organizatoriai apdovanojo dvi mokyklas, aktyviausiai įsitraukusias į „Eko-mokyklą“ – E.Balsio menų gimnaziją ir H.Zudermano vidurinę mokyklą. Abiejų mokyklų moksleiviai varžėsi iš paskutiniųjų. H.Zudermano mokyklos auklėtiniai surinko 883 kilogramus, o E. Balsio menų gimnazijos moksleiviai – 869 kilogramus plastiko. Tačiau pagal surinkto plastiko kiekį, tekusį vienam vaikui, į priekį išsiveržė jaunieji menininkai. Čia vienam moksleiviui teko 1,64 kilogramo plastiko, konkurentų – 1,61 kilogramo.

Nors buvo žadėta apdovanoti vieną mokyklą, visgi nutarta pagrindinį prizą patrigubinti ir apdovanoti trijų pirmų vietų laimėtojus. Dviems minėtoms bei trečiai likusiai Tauralaukio pagrindinei mokyklai įteikti pakvietimai į Vilniuje veikiantį „Vichy“ vandens parką. Likę akcijos dalyviai apdovanoti paguodos prizais.

„Moksleivių aktyvumas mus labai nustebino ir pradžiugino. Akivaizdu, kad jaunimui ekologinės idėjos ir gyvenimo būdas yra svarbūs. Tikimės, kad „Eko-mokykloje“ įgytas žinias moksleiviais pritaikys ir namuose, perduos artimiesiems“, - sakė „Specialaus autotransporto“ generalinis direktorius Ramūnas Balčiauskas.

Plastikas yra šimtmečius

R.Balčiauskas priminė, kad kiekvieną dieną Lietuvoje kartu su buitinėmis atliekomis išmetama ir daug plastiko, kuris yra tinkamas antriniam perdirbimui. Plastikui atsidūrus viename konteineryje su kitomis šiukšlėmis, didžioji jo dalis palaidojama sąvartynuose. Nepaisant perdirbimui tinkamų žaliavų antrinio panaudojimo galimybių, jos sudaro apie trečdalį visų Lietuvos sąvartynuose esančių atliekų. Sąvartynuose kaupiamas neperdirbtas plastikas nesuyra net 500 metų.

Kad būtų patogiau rūšiuoti tinkamus perdirbti plastikus, jie žymimi sutartiniais ženklais, kurie būna įspausti pakuočių apatinėje dalyje arba dugne. Perdirbti tinka tik tos plastmasinės pakuotės ir gaminiai, kurie yra pažymėti ženklais PET, HDPE, LDPE, PP.

Rūšiavo stiklą

„Eko-mokykla“ – tęstinė akcija, jau ne vienerius metus sulaukianti aktyvaus moksleivių dalyvavimo. Praėjusios vasaros pradžioje „Eko-mokykla“ kvietė rinkti ir rūšiuoti antriniam perdirbimui tinkamas stiklo atliekas. Šios akcijos metu buvo surinktos 68 tonos stiklo. Pernai vasarą Vilniuje, Trakų ir Šilutės rajonuose moksleiviai iš viso surinko beveik 100 tonų makulatūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius