-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 26

Klaipėdos piliavietė atgyja

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai, nekantraujantys, kada bus atstatyta Klaipėdos piliavietė ir kada jos beveik penkių hektarų teritorija pačiame miesto centre taps reprezentacine uostamiesčio erdve, gali džiaugtis gera žinia.
Klaipėdos piliavietė netrukus atgis.
Klaipėdos piliavietė netrukus atgis. / Kultūros paveldo departamento nuotr.
Temos: 1 Klaipėda

Kultūros paveldo departamentas pritarė  piliavietės atkūrimo pirmojo etapo darbų projektui.

Šiame etape numatyta atstatyti XIXa. išgriautą pylimo dalį ir uždengti archeologinių kasinėjimų metu atvertas mūrinės pilies liekanas. Išgrįstoje aikštėje bus pažymėti kitados čia stovėjusios pilies kontūrai. Atstatyto pylimo dalyje ketinama įrengti ekspozicijų erdvę, rodyti Antrojo pasaulinio karo filmus. Klaipėdiečiai ir turistai galės apžiūrėti unikalius Antrojo pasaulinio karo objektus: knechtus povandeniniams laivams švartuoti, kuro talpyklas, didžiulio pabūklo platformą ir slėptuvę. Taip pat numatyta įrengti lankytojams skirtą edukacinių užsiėmimų salę.

Kultūros departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis džiaugiasi, kad Kultūros paveldo departamentui kartu su Klaipėdos savivaldybe ir piliavietės atkūrimo projekto rengėja UAB „Uostamiesčio projektas“ pavyko išvengti Vilniaus Valdovų rūmų ir Kauno pilies atstatymo klaidų: atkuriama tiktai pylimo dalis, kadangi labai tiksliai žinoma, kaip ji atrodė. Restauravimui nebus naudojamos šiuolaikinės medžiagos, išskyrus stiklo gaubtą, kuriuo numatyta uždengti archeologų atkastus pamatus.

Tolimesni piliavietės atkūrimo darbai kol kas neplanuojami, ketinama apsiriboti tyrinėjimais ir konservavimu.

Ateityje prieš imantis reikšmingesnių atstatymo darbų, galinčių iš esmės pakeisti piliavietės vaizdą, Kultūros paveldo departamentas ir Klaipėdos savivaldybė tarsis su visuomene, atlikdami išsamią klaipėdiečių sociologinę apklausą, kaip tai numatyta Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius