Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26

Klaipėdos politikų norus gauti uosto akcijų sklaido ministras

Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje pritarta siūlymui kreiptis į Vyriausybę, kad ši inicijuotų įstatymų pakeitimus, jog 30 proc. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos akcijų būtų skirta Savivaldybei. Penktadienį uostamiestyje viešėjęs susisiekimo ministras Marius Skuodis teigė, kad tokiems norams dar nėra pagrindo.
Klaipėdos uostas
Klaipėdos uostas / A. Kundroto nuotr.

Rugsėjį Seimas patvirtino įstatymo pakeitimo projektą, kuris leis valstybinės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos statusą 2023 metų sausio 1 d. pakeisti į akcinę bendrovę. Jos akcijos 100 proc. liks valstybės nuosavybė.

Klaipėdos politikai savo ruožtu išreiškė norą, kad trečdalis akcijų priklausytų miestui.

Priminta, kad panaši praktika yra kituose uostamiesčiuose. Kaip pavyzdys pateiktas Rostokas Vokietijoje.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Marius Skuodis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Plėtojimo taryboje.
Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Marius Skuodis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Plėtojimo taryboje.

Tai leidžia miestų vadovams dalyvauti uosto veikloje, gauti ir dalį uždirbto pelno.

Štai praėjusiais metais uosto direkcija sugeneravo 25 mln. eurų dividendų. Kaip teigė Klaipėdos tarybos narys liberalas Saulius Budinas, Klaipėdai tai taptų istoriniu šansu.

Tačiau ministras M.Skuodis teigė, kad direkcija dar nepertvarkyta į akcinę bendrovę ir laukia nemažai darbų.

„Aš labai norėčiau, kad klausimas būtų paruoštas. Kol kas aš nematau, kad klausimas yra paruoštas ir kad tam yra pasirengta. Aš kol kas girdžiu daug tokių labiau politinių pasiūlymų.

Antras dalykas, uostas kol kas nėra akcinė bendrovė, bet ateity ja bus. Ir kol kas artimiausiais metais turi būti žengta labai daug žingsnių, kaip uostą pertvarkyti į akcinę bendrovę, įvertinti turtą. Kai mes matysime akcijų vertę, tada jau kils klausimas.

Aš tikrai nemanau, kad akcijų atidavimas už dyką kažkam galėtų būti. Akcijos priklauso valstybei. Akcijos bet kurio juridinio asmens, jei jos yra parduodamos, tai daroma turint tikslą pritraukti kapitalą. Tai klausimas iniciatoriams, kokį indėlį pasiūlytų įdėti į tai? Man atrodo, svarbus dalykas yra, kad turime būti atviri dėl akcininkų dalyvavimo apkritai ilgesnėje perspektyvoje, bet kol kas klausimas, aš nejaučiu, kad yra paruoštas”, – sakė Klaipėdoje lankęsis susisiekimo ministras M.Skuodis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius