Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 25

Klaipėdos rajone šiukšlių deginimo nebus

Ketvirtadienį prie Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos pastato susirinkę mitinguotojai pasiekė savo: įmonė „Realco“ negalės Dumpiuose statyti šiukšlių deginimo gamyklos, nes rajono taryba balsavo prieš tokią ūkinę veiklą rajono teritorijoje.
Mitinguotojai ketvirtadienį prie Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos pastato.
Mitinguotojai ketvirtadienį prie Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos pastato. / Organizatorių nuotr.

Mitinge dalyvavę Gedminų, Aukštkiemių, Dovilų, Ketvergių ir kitų kaimų bendruomenių atstovai bei nevyriausybinių organizacijų delegatai iš Klaipėdos – iš viso daugiau nei 80 žmonių garsiai skanduodami „ačiū, ačiū" išreiškė savo dėkingumą valdžios atstovams, apgynusiems viešą interesą – gyventojų sveikatą bei švarią gantą.

Mitinguotojai pasisakė už medienos kūrenimą, bei šiukšlių rūšiavimą, kas duotų daug kartų daugiau darbo vietų, bei atpigintų šilumos kainą ir šiukšlių surinkimo mokestį. Susirinkusieji vardino argumentus prieš atliekų deginimą: Aplinkos ministerijos duomenimis šiukšlių deginimas yra iki trijų kartų brangesnis, nei šiukšlių tvarkymo ir saugojimo po išrūšiavimo sąvartynuose būdai. Tuo tarpu šiukšlių deginimas yra primityviausias ir labai pasenęs atliekų tvarkymo būdas.

Įmonė „Realco“ ketino statyti rajone jėgainę, kuri degintų per metus 150 tūkst. tonų nerūšiuotų šiukšlių, iš jų – 22 tūkst.tonų plastiko. Susidarytų 7 tūkstančiai tonų labai pavojingų pelenų, kuriuos tektų išvežti į Vokietiją arba Švediją, nes Lietuvoje nėra sąlygų tokių deginimo atliekų saugojimui.

Už kelių kilometrų nuo šios „Realco“ planuotos įmonės Klaipėdos miesto teritorijoje Laisvojoje ekonominėje zonoje kita įmonė „Fortum“ ketina statyti analogišką šiukšlių deginimo gamyklą. Pastarajai praeitą mėnesį sutikimą davė Klaipėdos miesto taryba, patvirtindama detalųjį planą. Vyraujantys vėjai teršalus neštų daugiau ant rajono, nei ant uostamiesčio.

„Žmonių sveikata yra svarbiausia“, - dar balsuodami prieš šiukšlių deginimą kalbėjo rajono politikai. Mitingo dalyviai kaltino Klaipėdos miesto vadovus tuo, kad jie yra valdomi tik pinigų ir galvoja tik apie ekonominę naudą, nepaisydami nei žmonių sveikatos, nei kurortinių vietovių gamtos.

Todėl Klaipėdos rajono taryba nutarė vienytis su Klaipėdos miesto organizacijomis ir kartu rinkti parašus prieš „Fortum“ jėgainės statybą Klaipėdos Laisvojoje ekonominėjee zonoje.

Taip pat nutarta kreiptis į teismą siekiant panaikinti Klaipėdos m.savivaldybės tarybos patvirtintą „Fortum“ jėgainės detalųjį planą.

Trys Klaipėdos savivaldybės tarybos nariai N.Puteikis, V.Titov ir J.Šeršniov kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą, prašydami panaikinti Klaipėdos apygardos prokuratūros sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl aplinkosaugininkų veiksmų leidžiant deginti šiukšles Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje. Tarybos nariai mano, kad Aplinkos ministerijos pareigūnai galimai aplaidžiai atliko pareigas, nes pažeidė įstatymų reikalavimus, draudžiančius LEZ teritorijoje kurtis įmonėms, kurios kenksmingai veikia aplinką. Pareiškėjai taip pat teigia, kad pažeistos Teritorijų planavimo įstatymo nuostatos, nes praleista privaloma svarstymo su visuomene stadija.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius