Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 27

Klaipėdos senamiestyje vairuotojams gali tekti dar plačiau verti pinigines

Klaipėdos valdžia parengė naujovių uostamiesčio vairuotojams: norima apmokestinti automobilių statymą ir senamiesčio kiemuose, rinkliavą šioje zonoje rinkti ir savaitgaliais bei branginti įkainius pajūrio zonoje.
Klaipėdos senamiestyje automobilį pasistatyti valandai kainuoja 3 Lt.
Klaipėdos senamiestyje automobilį pasistatyti valandai kainuoja 3 Lt. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Anot naujoves pažėrusios darbo grupės, naujoji automobilių statymo tvarka bus teisingesnė ir patogesnė.

„Darbo grupė siūlo radikalų projektą, jis dar bus pateiktas viešam svarstymui ir gyventojai galės pareikšti savo nuomonę“, – teigė vicemeras Artūras Šulcas.

Pasak jo, šiuo metu veikianti sistema neužtikrino pagrindinio tikslo – transporto srautas nesumažėjo. Vasarą senamiestis užgrūstas automobilių, siekdami nemokėti rinkliavos vairuotojai stato transporto priemones kiemuose, ant žaliųjų vejų, šaligatvių. Esą dėl to daugiausiai nepatogumų patiria senamiesčio gyventojai.

Pažeidėjai – atvykėliai

Anot Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovės Kristinos Vintilaitės, šiais metais jau surašyta apie 4 tūkst. protokolų vairuotojams, nesumokėjusiems rinkliavos. Pusė nubaustųjų – atvykėliai iš kitų miestų.

„Žmonės ieško būdų, kaip nemokėti, stato automobilius kiemuose, užgrūda vejas. Tuo tarpu nepatogumų patiria šių namų gyventojai“, – pažymėjo A.Šulcas.

Klaipėdos senamiesčio gyventojams metinis leidimas statytis automobilį 100 metrų spinduliu aplink namus kainuoja 15 Lt. Tačiau toks leidimas suteikiamas tik vienam šeimos automobiliui. Darbo grupės siūlomose pataisose nurodyta galimybė antrajam automobiliui taip pat įsigyti leidimą su 70 proc. lengvata. Raudonojoje zonoje – t.y. miesto senamiestyje jis gyventojams kainuotų 500 Lt, geltonojoje – miesto centrinėje dalyje – kainuotų 300 Lt.

Mokestis ir savaitgaliais

Projekte numatyta automobilių statymą raudonojoje zonoje, t.y. miesto dalyje nuo Senojo turgaus iki Danės upės, apmokestinti ir savaitgaliais vasaros metu. Iki šiol savaitgaliais ši miesto dalis buvo atvira automobiliams.

Taip pat rinkliavos automatas atsiras ir Šiaurės rage. Šioje vietoje automobilių eismas yra draudžiamas, tačiau vairuotojai įgudo nepaisyti ženklo ir iki keltų važiuoti automobiliu.

Pokyčių sulauks ir vairuotojai, vasarą išsiruošę į pajūrį. Nors šioje vietoje automobilių statymas bus apmokestintas nebe iki rugsėjo 30-osios, o iki 15-osios, poilsiautojų piniginės vis tiek bus nuskriaustos. Praėjusią vasarą automobilį pasistatyti 1,5 val. kainavo 1 Lt. Dabar 1 Lt teks mokėti už valandą poilsio.

Pataisose numatyta ir daugiau naujovių – vairuotojai, įkliuvę nesusimokėję už automobilio statymą, galės išvengti baudų protokolo, jei iš karto sumokės už automobilio statymą visai dienai. Pavyzdžiui, raudonojoje zonoje šis įkainis sieks 30 Lt, geltonojoje – 20 Lt ir pajūryje – žaliojoje zonoje – 7 Lt.

Planas – 2 milijonai

Klaipėdos savivaldybė praėjusiais metais iš rinkliavos už automobilių statymą surinko 1,75 mln. Lt. Numatoma, kad įvestos naujovės galėtų padėti surinkti dar papildomai apie 15 proc.

Surinktos lėšos, anot miesto vadovų, buvo panaudotos „sistemai užtikrinti“, taip pat nevertė drastiškai kelti autobusų bilietėlių kainų.

Numatytą projektą, ir galimus jo pakeitimus po visuomenės svarstymo, norima įgyvendinti iki vasaros.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos senamiesčio gyventojų kiemai vidudienį ia tiesų pilni automobilių.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos senamiesčio gyventojų kiemai vidudienį iš tiesų pilni automobilių.

Planuojamos šios vietine rinkliava apmokestintų zonų korekcijos:

1. Atsižvelgiant į tai, kad vietinė rinkliavą už automobilių statymą vengiantis mokėti vairuotojai savo automobilius laiko už 10-20 metrų esančiose nemokamose aikštelėse (pvz. „Klasco“, ,,Begos“ aikštelės) bei siekiant sureguliuoti krovininių automobilių srautą, siūlome išplėsti Geltoną zoną:

1.1. vakarinėje zonos dalyje – gatvėse ir aikštėse, esančiose į vakarus nuo Naujojo Sodo g. (Gegužės, Titnago, Uosto gatvės);

1.2. pietrytinėje zonos dalyje – Baltikalnio g. ir Tilžės g. ruože iki Kooperacijos g.;

2. Žaliąją zoną – gatvėse ir aikštėse, esančiose į vakarus nuo Pamario g., taip pat  Skautų g. ir gatvėse, vedančiose į stovyklą „Žuvėdrą“.

3. Siekiant sureguliuoti transporto srautus dabartinėje keleivių kėlimo į Smiltynę vietoje, siūlome apmokestinti Šiaurinio rago teritoriją, priskiriant ją Raudonajai zonai, ir taikyti teritorijai sezoniškumo principą, t. y. laikotarpiu nuo gegužės 1 d iki rugsėjo 15 d. rinkliavą rinkti kasdien nuo 8 iki 22 val., o nuo rugsėjo 16 d. iki balandžio 30 d. rinkliavą rinkti kasdien nuo 8 iki 18 val.

4. Nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 15 d. Raudonąją zoną apmokestinti visą savaitę nuo 8 iki 18 val.

5. Pakoreguoti Raudonosios zonos ribas, sumažinant apmokestintų stovėjimo vietų skaičių.
Dauguma šių siūlomų naujovių yra svarbios pirmiausia miesto centre gyvenantiems vairuotojams. Tačiau siūloma ir rinkliavos kontrolės režimo naujovė, kuri būtų naudinga visiems be išimties vairuotojams. Mokėjimo už stovėjimą kontrolės patirtis rodo, kad dauguma nesutarimų tarp kontrolierių ir vairuotojų kyla dėl vėluojančio mokėjimo pastačius automobilį. Dabar tokiais atvejais nebūtų rašomas protokolas, o tiesiog būtų suteikta galimybė susimokėti rinkliavą – kaip už visą stovėjimo dieną – jau po tokio užfiksuoto automobilio pastatymo (dabartiniais tarifais Raudonojoje zonoje – 30 Lt, Geltonojoje – 20 Lt, Žaliojoje – 7 Lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius