Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 18

Klaipėdos teisme migrantų byla: atvykę iš Baltarusijos veržėsi į Švediją

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmus pasiekė pirmoji migrantų byla. Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros (toliau – Prokuratūra) prokurorė kreipėsi į Teismą su pareiškimu dėl baudžiamosios bylos išnagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka.
Skrydis oro balionu virš Klaipėdos apylinkių
Iš Jemeno pro Baltarusiją į Lietuvą pakliuvę migrantai planavo iš Klaipėdos keltu pasiekti Švediją. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šioje byloje dviem Jemeno piliečiams buvo pareikšti kaltinimai tuo, kad jie spalio 4 d., apie 18 val. Utenos apskrityje, Ignalinos raj. sav., netoli Rimšės miestelio, tiksliai nenustatytoje vietoje, eidami ne per pasienio kontrolės punktą iš Baltarusijos teritorijos ir neturėdami vizos ar kito teisėtą patekimą į Lietuvą ar kitą Europos Sąjungos valstybę patvirtinančio dokumento, neteisėtai kirto Lietuvos Respublikos valstybės sieną.

Be to, jie spalio 10 d. Klaipėdos mieste, netoli uosto, iš ikiteisminio tyrimo nenustatyto asmens įgiję netikrą dokumentą – leidimą nuolat gyventi Švedijos Karalystėje, tariamai išduotą Švedijos Karalystėje kaltinamųjų vardu ir pavarde, – laikė su savimi iki tol, kol 2021 m. spalio 13 d., ketindami išvykti keltu į Švedijos Karalystę ir siekdami patvirtinti savo tariamai teisėtą buvimą Lietuvoje bei vykimą į kitą Europos Sąjungos valstybę, netikrą dokumentą pateikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnui.

Teismo posėdyje sprendžiant klausimą dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka galimybės, kaltinamieji paprašė suteikti pabėgėlio statusą. Pasak kaltinamųjų, anksčiau, t. y. iki teismo posėdžio, galimybė pateikti tokį prašymą jiems suteikta nebuvo.

Teismas, atsižvelgdamas į kaltinamųjų prašymą, taip pat į tai, kad iki pareiškimo dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka surašymo nebuvo įvertinta galimybė kaltinamiesiems tokius prašymus pateikti, sprendė, kad pareiškimas dėl baudžiamosios bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka neatitinka Baudžiamojo proceso įstatymo jam keliamų reikalavimų, todėl prokurorės pareiškimą dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka atmetė ir bylą grąžino prokurorei.

Komentuodamas priimtą sprendimą teisėjas S.Bliudsukis pabrėžė, kad „tik įvertinus kaltinamųjų prašymus dėl pabėgėlių statuso suteikimo, galima spręsti, ar buvo padarytos nusikalstamos veikos. Tačiau bylą nagrinėjant pagreitinto proceso tvarka to padaryti galimybės nėra”.

Prokuratūra su tokiu Klaipėdos apylinkės teismo sprendimu nesutiko ir pateikė skundą Klaipėdos apygardos teismui. 2021 m. lapkričio 11 d. nutartimi Klaipėdos apygardos teismas Prokuratūros skundą atmetė ir paliko galioti žemesnės instancijos priimtą sprendimą nepakeistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius