Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 16

Klaipėdos universitetas perka naują mokslinių tyrimų laivą

Klaipėdos universiteto rektorius prof. Vaidutis Laurėnas ir „Vakarų Baltijos laivų statykla“ direktorius Vitalijus Frolovas pasirašė sutartį dėl naujo mokslinių tyrimų laivo projektavimo ir statymo.
Škunoje „Brabander“
Klaipėdos universitetas prieš keletą metų įsigijo škuną „Brabander“. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Šiandien istorinė diena. Maždaug prieš ketverius metus prasidėjęs procesas šiandien tapo realybe.  Kad Lietuvos aukštoji mokykla statytų naują laivą – dar to nebuvo. Universitetas nori sukurti Nacionalinį  jūros mokslų ir technologijų centrą – be šio laivo neįsivaizduoju, kaip būtų galima šio tikslo pasiekti.“ –  sakė KU rektorius prof. V. Laurėnas.

Naujas mokslinių tyrimų laivas turi būti pastatytas pagal Klasifikacinės bendrovės taisykles ir  reikalavimus, pagal įprastą Europos Sąjungos ir Norvegijos laivų statybos praktiką ne vėliau kaip iki 2014  metų pabaigos. Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos ir tyrimų planavimo instituto direktoriaus  pavaduotojas dr. Saulius Gulbinskas po sutarties pasirašymo akcentavo, kad itin gerai yra tai, kad laivas  bus statomas Lietuvoje: „Tai iššūkis visiems. Šiame laive bus pritaikytos visos naujos inovacijos.“

Iki Mokslinio tyrimo laivo perdavimo Klaipėdos universitetui, „Vakarų Baltijos laivų  statykla“ privalo savo sąskaita apmokyti ir instruktuoti Klaipėdos universiteto personalą ar kitus  universiteto nurodytus asmenis dėl Mokslinio tyrimo laivo, jo įrangos, mechanizmų naudojimo, valdymo,  eksploatacijos ir kt.

Laivą projektuosianti ir statysianti „Vakarų Baltijos laivų statykla“ yra „Vakarų laivų  gamykla“ dukterinė įmonė. AB „Vakarų laivų gamykla“ grupės įmonių pagrindinės veiklos yra laivų  statyba ir laivų remontas, metalo konstrukcijų gamyba, krovos veikla.

„Vakarų laivų gamykla“ generalinis direktorius Arnoldas Šileika po sutarties pasirašymo teigė,  kad šio mokslinių tyrimų laivo laukė ne tik Lietuva. A. Šileika sakė laukiantis Jūrų technikos fakulteto  studentų, kuriems laivo statymo metu bus suteikta galimybė dalyvauti visame statymo procese: „Studentai  galės stebėti visą laivo statymo procesą: nuo projektavimo iki metalo virtimo laivu. Manau, tai puiki  galimybė.“

Laivo projektavimas ir statyba finansuojami iš projekto „Jūrinio slėnio branduolio sukūrimas ir  studijų infrastruktūros atnaujinimas (JŪRA)“, įgyvendinamo ir finansuojamo pagal 2007-2013 m.  Ekonomikos augimo veiksmų programos 1 prioritetą „Ūkio konkurencingumui ir ekonomikos augimui  skirti moksliniai tyrimai ir technologinė plėtra“.

Šios sutarties kaina yra 33,5 mln. litų.

Naujas Mokslinių tyrimų laivas – svarbi Jūrinio slėnio dalis

Naujai statomas mokslinių tyrimų laivas yra sudėtinė ir labai svarbi Jūrinio slėnio branduolio  kūrimo dalis. Būtinumas įsigyti šiuolaikinį daugiafunkcinį mokslinių tyrimų laivą yra grindžiamas siekiu  tenkinti Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, strateginius ir mokslinių jūrinių tyrimų poreikius, įžengti ir  įsitvirtinti ES jūrinių tyrimų erdvėje.

Mokslinių tyrimų laivas turėtų būti naudojamas ne tik moksliniams tikslams, bet gali tenkinti ir kitų  sektorių, susijusių su jūra poreikius, pvz. vykdyti jūrinės aplinkos monitoringą, žuvų išteklių tyrimus,  reaguoti į taršos incidentus, vykdyti palaidoto cheminio ginklo rajonų taršos monitoringą ir kita. Dėl šios  priežasties Lietuvai yra būtinas šiuolaikinis daugiafunkcinis mokslinių tyrimų laivas. Šis laivas prisidės  prie jūrų ūkyje planuojamų stambių infrastruktūrinių projektų bei, valstybės mastu, padės įgyvendinti ES  jūrų politikos siekius.

Tyrimų laivo veikla bus susieta su Slėnio sudėtyje kuriamomis jūros ekologijos, jūros chemijos, ir  kitomis jūrinių technologijų laboratorijomis bei jose koncentruojamu visos Lietuvos bei užsienio  moksliniu potencialu.

Laivas bus statomas kaip daugiafunkcinis ir bus skirtas vykdyti visus pagrindinius okeanografinius  tyrimus. Numatyta, kad kelios tyrimų sistemos galės dirbti vienu metu. Laive bus įrengtos dvi  stacionarios laboratorijos, skirtos geologiniams, biologiniams, fizikiniams-cheminiams tyrimams. Bus  galimybė papildomai pastatyti konteinerinio tipo laboratorijas. Laivo įgula sudarys 6 žmonės, o mokslinis  personalas iki 18 žmonių. Planuojama, kad laivas galės būti naudojamas studentų praktikoms.

Laive numatyta galimybė sumontuoti hidrologinių, geologinių, geofizinių, biologinių tyrimų įrangą.

Klaipėdos universiteto nuotr./Laivo brėžinys
Klaipėdos universiteto nuotr./Laivo brėžinys

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius