-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 01 05

Klaipėdos universiteto ligoninės kūrimo procese – dar vienas žingsnis

Klaipėdos miesto savivaldybei ruošiamasi siūlyti perleisti ne tik Klaipėdos universtitetinę ligoninę, bet ir Klaipėdos vaikų ligoninę.
Klaipėdos universitetinė ligoninė
Klaipėdos universitetinė ligoninė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Siekiant įgyvendinti sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą, 2021 m. gruodžio 23 d. Seimas priėmė Lietuvos Respublikos Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pakeitimus, sudarančius teisines prielaidas Klaipėdos mieste veikti universiteto ligoninės statusą turinčiai ligoninei.

Kaip rašoma trečiadienio pavakarę išplatintame seimo nario Audriaus Petrošiaus pranešime, įsigaliojus šioms nuostatoms Klaipėdos miestui iš ministerijos bus pateiktas dvigubas pasiūlymas – ne tik perleisti valstybei VšĮ Klaipėdos universitetinę ligoninę siekiant naujos universiteto ligoninės statusą turinčios ligoninės mieste, tačiau ir prijungti VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninę prie valstybei priklausančios VšĮ Respublikinės Klaipėdos ligoninės bei dalyvauti pastarosios valdyme dalininko teisėmis.

Klaipėdos vienmandatėje Baltijos apygardoje išrinktas Seimo narys Audrius Petrošius, priklausantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai (TS-LKD), džiaugiasi tuo, kad Klaipėdos balsas tampa girdimas, o Klaipėdai ir Klaipėdos universitetui atsiveria naujos galimybės.

„Sprendžiant universiteto ligoninės steigimo Klaipėdoje klausimą, viso proceso metu savivaldybės lygmenyje buvo juntama daug nerimo dėl esą neatlygintinai perleidžiamo savo turto. Laikausi pozicijos, kad tai tiesiog kitoje kišenėje esantis valstybės turtas. Nepaisant to, pavyko pasiekti, kad Klaipėdai ne tik būtų teikiamas pasiūlymas perleisti jai priklausančią universitetinę ligoninę naujo centro suformavimui, bet ir pačiai kartu su Sveikatos apsaugos ministerija dalyvauti kito didelio centro valdyme, savivaldybei priklausančią monoprofilinę VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninę prijungus prie VšĮ Klaipėdos Respublikinės ligoninės. Tai Klaipėdai atstovaujančių politikų derybų ir darbo rezultatas bei didelis laimėjimas ir miestui, ir universitetui“, - sakė A. Petrošius.

Tuo pat metu politikas pažymi, kad visuomenė dažnai yra klaidinama šiuo metu Klaipėdoje veikiančios ir miestui priklausančios universitetinės ligoninės pavadinimo.

„Kad tinkamai įvertintume tą potencialą ir naudą, kurią gaus miestas įsteigus universiteto ligoninę, turime suprasti, kad universiteto ligoninė tai visai kito statuso darinys nei šiuo metu Klaipėdos valdoma ligoninė panašiu pavadinimu. Universiteto ligoninės steigėjais pagal įstatymą gali būti valstybė su valstybiniu universitetu, čia medicina persipina su mokslu, vykdomi sveikatos mokslų srities moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra. Tai atveria galimybes ir ateityje išsaugoti regione aukščiausio lygio paslaugas gyventojams, įstaigos personalui išnaudoti savo potencialą bei karjeros galimybes, pritraukti į regioną dideles investicijas, ypač reformos kontekste, taip pat stiprinti Klaipėdoje veikiančio universiteto potencialą. Tuo tarpu šiuo metu Klaipėdoje veikianti universitetinė ligoninė turi tik panašiai skambantį pavadinimą, kuris neturi nieko bendro su minimu statusu ir galimybėmis“, – teigė A. Petrošius.

Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos miesto savivaldybei pateiktu pasiūlymu, universiteto ligoninė būtų sukurta sujungiant šiuo metu veikiančias VšĮ Klaipėdos universitetinę, VšĮ Klaipėdos jūrininkų ir VšĮ Palangos reabilitacijos ligonines. Jos dalininkais taptų valstybė, atstovaujama Sveikatos apsaugos ministerijos, ir Klaipėdos universitetas.

Tuo tarpu Klaipėdos miesto savivaldybei siūloma priimti ir papildomą sprendimą reorganizuoti savivaldybės pavaldumo VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninę, prijungiant ją prie valstybei priklausančios VšĮ Respublikinės Klaipėdos ligoninės bei kartu su valstybe, atstovaujama Sveikatos apsaugos ministerija, tapti daugiaprofilinės ligoninės dalininke šių įstaigų pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius