-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 09

Klaipėdos valdžia elgetas siekia išguiti iš senamiesčio

Klaipėdos valdžia dar šiais metais teisės aktais nori uždrausti elgetavimą senamiestyje bei elgetų šelpimą pinigais. Problema, anot miesto vadovų, tapo itin opi – benamiais ėmė skųstis ir turistai, ir klaipėdiečiai.
Elgetaujantis klaipėdietis Sigitas tikina kadaise vadovavęs stambiai kompanijai, stačiusiai kelius.
Elgetos Klaipėdos senamiestyje bus nepageidaujami. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisykles norima papildyti punktais, draudžiančiais elgetauti bei duoti išmaldą elgetoms pinigais. Miesto taryba tokį siūlymą turėtų svarstyti dar šiais metais. 

Benamiai Klaipėdos senamiestyje įsikūrė lyg namuose – ant vejų jie miega, čia pat geria, valgo, atlieka gamtinius reikalus, prausiasi miesto fontanuose. 

„Iki šiol nei įstatymai, nei tarybos patvirtintos taisyklės nedraudžia elgetauti. Pastebėję, kad žmonės vis labiau jais piktinasi, ėmėme stebėti situaciją ir pamatėme, kad elgetos yra nepadoriai ciniški. Vylėmės, kad pavyks pasišnekėti su jais, galbūt nuvesti į kitą, mažiau į akis krintančią vietą. Atrodė, kad susitarti pavyko, bet kitą dieną jie vėl sugrįžo“, – apgailestavo savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė. 

Gyventojai ir miesto svečiai skundžiasi, kad benamiai tapo itin įkyrūs – negavę išmaldos grasina prispjaudyti kavinių lankytojams į bokalus, iškeikia juos. 

Anot Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, senamiestyje įsikūrę benamiai taip įsisiautėjo, jog pasiskirstė teritorijas lyg rinkimų apygardas. „Matome Vilniaus pavyzdį – turime žinių, kad priėmus sprendimą drausti duoti išmaldos – elgetų pastebimai sumažėjo“, – pastebėjo meras. 

Kartu, anot jo, reikia išspręsti benamių socializacijos klausimą – surasti, kur juos apgyvendinti. 

Jei miesto politikai pritartų tokiems viešosios tvarkos taisyklių pakeitimams, už jų nesilaikymą grėstų arba įspėjimas, arba bauda iki 2 tūkst. Lt. 

Prieš kelerius metus Klaipėdoje uždrausta pinigais remti elgetaujančius vaikus – jau po metų pastebėta, kad litų prašinėjančių vaikų mieste neliko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius