-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 01

Klaipėdos valdžios dėlionė beveik aiški

Prabėgus vos porai dienų po rinkimų, ima aiškėti, kaip bus pasidalinti aukščiausi Klaipėdos valdžios postai, beliko vos keli neaiškūs klausimai.
Vytautas Grubliauskas teigė, jog atsisveikinti su Seimo nario mandatu jam nebus sudėtinga, juolab kad Klaipėdoje gyvena ir jo šeima.
Vytautas Grubliauskas teigė, jog atsisveikinti su Seimo nario mandatu jam nebus sudėtinga, juolab kad Klaipėdoje gyvena ir jo šeima. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Kalbėti apie postų dalybas dar anksti. Naujos tarybos posėdis bus balandį, tuomet ir paaiškės, kas bus meras“, – po rinkimų sakė dabartinis Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius. Antradienį kaip tik sukako lygiai dešimt metų, kai jis vadovauja uostamiesčiui. Tačiau jau dabar viešai deklaruojama, kad po balandžio 4-osios, kai įvyks pirmasis posėdis, naujiesiems tarybos nariams bus siūloma balsuoti už Liberalų sąjūdžio kandidatą į merus – Vytautą Grubliauską.

Šis Seimo narys nuo pat pradžių Liberalų sąjūdžio buvo oficialiai deleguotas į mero postą. Perskaičiavus balsus, paaiškėjo, kad V.Grubliauskas, pagal rinkėjų pareikštą prielankumą nusileido tik Eugenijui Gentvilui, jau seniai teigusiam, kad jam miesto vadovo postas nėra siekiamybė. Kitų partijų kelti kandidatai į merus liko žymiai toliau.

Dar rinkimų išvakarėse rankomis sukirtus Liberalų sąjūdžiui, Liberalų ir centro sąjungai bei politinei partijai Rusų aljansas, šios trys partijos ir po rezultatų paskelbimo deklaruoja sutarimą dirbti kartu. Tačiau jų turimos vietos taryboje – 15 iš 31 – naujos valdžios piramidę paverčia itin netvirta.
„Panašu, kad koalicija bus iš aštuoniolikos narių. Bus kalbama su dar viena partija“, – 15min.lt teigė V.Grubliauskas. Neatmetama galimybė, kad tai gali būti Socialdemokratų partija.

Socialdemokratų vedlys Rimantas Cibauskas antradienio pavakarę teigė dar neturėjęs jokių pasiūlymų jungtis prie koalicijos. „Manau, kad po rinkimų praėjo dar mažai laiko, turime palaukti“, – teigė jis, tačiau kartu neslėpė, jog neprieštarautų tokioms „tuoktuvėms“.

Kėdžių dalybų dar bus

„Visų apetitas auga“, – vakar teigė tarybos senbuvis, dabartinės tarybos sekretorius, liberalcentristas Vidmantas Plečkaitis. Jis teigė, kad kalbėti apie postų dalybas būtų dar ankstoka. Tačiau neslepiama, kad Rusų aljansui duokle už bendradarbiavimą taptų Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo postas. Ši vieta ir iki rinkimų priklausė Rusų aljansui.

Kam priklausys vicemerų ir savivaldybės administratoriaus kėdės dar nėra iki galo aišku. Iš pradžių teigta, kad pastaroji bus patikėta liberalcentristams, net nurodyta, kad į ją galėtų taikytis Judita Simonavičiūtė, šiuo metu einanti vicemerės pareigas. Tačiau vėliau išsakyta ir pozicijų, kad ši vieta turi atitikti Liberalų sąjūdžiui.

Dabartinio mero R.Taraškevičiaus kolegos neslepia, kad šis nesitenkintų kitais, žemesniais, postais, todėl jų galima kandidatė į savivaldybės administratoriaus postą – J.Simonavičiūtė.

Seimo mandato atsisakytų

Klaipėdos konservatorių lyderis Naglis Puteikis patikino remsiąs V.Grubliausko kandidatūrą į mero postą. „Tai labai geras kandidatas. Rinkėjai parodė norintys permainų, mes jį remsime“, – teigė N.Puteikis.

V.Grubliauskui atsisakius Seimo nario mandato, Danės apygardoje būtų skelbiami nauji rinkimai į Seimą. Šioje apygardoje jau prieš kelerius metus virė arši kova tarp konservatorių ir liberalų. Šiuo metu pats N.Puteikis neatmeta galimybės kandidatuoti į Seimą. „Toks variantas galimas“, – sakė jis.
V.Grubliauskas teigė, jog jam atsisakyti darbo Seime nebus skausminga, juo labiau kad politiko šeima gyvena Klaipėdoje.  

Užleido savo vietą

Darbo partiją į rinkimus vedęs Antanas Bosas, vos tik paskelbus rinkimų rezultatus, pranešė, kad atsisakys tarybos nario mandato. Jis jau anksčiau „15 min“ buvo teigęs, jog partijai neužsitikrinus daugumos, jis taryboje nedirbs.

2007-aisiais šis politikas taip pat buvo išrinktas į tarybą, tačiau tuomet jis pasirinko Seimą. 
Politikas reklaminėje kampanijoje deklaravo moto: „Su nauju, turinčiu aiškią viziją meru Antanu Bosu“. Neužsitikrinęs svarios klaipėdiečių paramos jis savo mandatą delegavo partijos kolegei Ilmai Šiaškienei.

Jaunesni, nei šalies vidurkis

Naujoje Klaipėdos taryboje dirbs 22 vyrai ir 9 moterys. Jų amžiaus vidurkis – 49,7 metai, ir yra mažesnis nei šalies vidurkis – 50,75.

Dauguma uostamiesčiui dirbsiančių tarybos narių turi aukštąjį išsilavinimą, vienas – aukštesnįjį, pora visiškai nenurodė, koks yra jų išslavinimas. Taryboje dirbs pedagogų, medikų, ekonomistų, teisininkų, istorikų, vadybininkų, inžinierių, technologų, medikų, politikų gretose yra ir žurnalistikos išsilavinimą turinti Irina Rozova, psichologas V.Čepas, geografas E.Gentvilas, režisūros studijas baigęs A.Šulcas. Į tarybą pateko ir jokiai politinei partijai nepriklausanti architektė Ramunė Staševičiūtė, ji į rinkimus ėjo Liberalų sąjūdžio sąraše.

Taryboje bus ir keli mokslo daktarai, profesoriai. Didžiausią diplomų pluoštą gali pateikti partiją „Tvarka ir teisingumas“ į rinkimus vedęs Artūras Razbadauskas: jis yra biometrijos mokslų daktaras ir dar turi teisės magistro laipsnį.

Jauniausias tarybos narys – Darbo partijos atstovas teisininkas Mindaugas Žilys. Jam dabar – 32-eji. Vyriausias – konservatorius Vytautas Lupeika. Rinkimų dieną jam buvo 70 metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius