-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 28

Klaipėdos vandalai meno nesuprato

Pusantros paros – tik tiek buvo lemta išgyventi naujosioms Klaipėdos Mažvydo alėjos skulptūroms.
Audriaus Jankausko skulptūra „Ir laivas atplauks“ buvo suplėšyta.
Audriaus Jankausko skulptūra „Ir laivas atplauks“ buvo suplėšyta. / I.Gelūno/15min.lt nuotr.

 Pirmadienį Mažvydo alėjoje buvo atidengta dešimt naujų skulptūrinių kompozicijų. Jas iš įvairiausių medžiagų, kaip putoplasto, medžio, gipso, plastiko ar antŽrinių atliekų pagamino vienuolika menininkų iš visos Lietuvos.

Įdėja sukviesti menininkus į kelių dienų plenerą „Balta alėja“ kilo skulptoriui Isroildžonui Baroti. Klaipėdietis menininkas pastebėjo, kad po rekonstrukcijos Mažvydo alėja virto tarsi negyva, o granitiniai suoleliai – tušti. Šie jam pasirodė puikiai tinkantys būti skulptūrų postamentais. Pakvietęs menininkus į Klaipėdą jis pasiūlė sukurti skulptūrines kompozicijas šiai alėjai.

Baroti galerijoje ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre gimė draugišku pavadinto tanko, laivo, undinės, įvairiausių portretų, po šiukšlių kibirą besirausiančio žmogaus ir kitos skulptūros.

Jau prieš ekspozicijos atidarymą projekto sumanytojas I.Baroti neslėpė, kad kūriniai turėtų atlaikyti ir lietų, ir pajūrio vėją. „Oro sąlygas jos atlaikys, bet ar atlaikys piktavališkai nusiteikusių žmonių kėslus – nežinia“, – dar prieš parodą abejojo menininkas.

Tikėtasi, kad skulptūros sulauks bent jau Jūros šventės ir taip papuoš alėją. Tačiau jau trečiadienį dalis skulptūrų buvo nuniokota: nulaužta Martyno Gaubo „Undino“ uodega, aplaužytas Audriaus Jankausko laivas.

Andželika Baroti teigė, kad vaizdas alėjoje nenustebino. „Žmonės labai smalsūs, jie nori paliesti, ir gal kai kurios skulptūros tiesiog neatlaikė, gal prasčiau buvo pritvirtintos, gal technogijos nepatvarios. Nesinori kaltinti žmonių, norisi tikėti, kad tai – nepiktavalių darbas“, - teigė ji.

Sugadintas laivelis trečiadienio vakarą išvežtas iš alėjos. Dar nežinia ar jis bus taisomas ir iki šventės grįš į savo vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius