-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 26

Klasėje – ir 17 COVID-19 atvejų, tačiau nuotolinio mokymo visiems nenorima

Koronavirusinei infekcijai vis plečiantis atsiranda siūlymų kurį laiką vaikus mokyti nuotoliniu būdu. Kai kurios mokyklos, analizuodamos duomenis, atskiras klases jau ugdo nuotoliniu būdu. LSMU profesorius Mindaugas Stankūnas pasiūlė apsvarstyti nuotolinio ugdymo įvedimą porai savaičių. Tuo metu sveikatos biurų, mokyklų vadovai bei savivaldybių švietimo skyrių vadovai teigia, kad šiuo metu turimi įrankiai dar leidžia organizuoti ugdymą taip, kad kuo ilgiau būtų išlaikytas kontaktinis ugdymas.
Nuotolinis mokymasis
Nuotolinis mokymasis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

M.Stankūnas pasidalino įžvalga, kad daugiausiai užsikrėtimų nustatoma mokyklinio amžiaus – 10-19 metų – grupėje. Daug atvejų ir 30-49 m. amžiaus grupėje. Daroma prielaida – tėvų grupėje. „Ir nors moksliniai duomenys rodo, kad omicronas sąlygoja lengvesnę ligos eigą, tačiau tai nėra „paprasčiausia sloga“. Tad svarstau, ar nebūtų verta pagalvoti apie trumpą „peršokimą į nuotolį“. Nes atrodo, kad ir tam laikas gana tinkamas. Ką tik baigėsi rudens pusmetis, o ir žiemos atostogos (vasario 14-18) nėra „už kalnų“. Gal tai labai nesutrukdytų mokymosi procesui, bet kreivę „paplokštinti“ turėtų“, – rašė profesorius.

M.Stankūno nuotr./LSMU prof. Mindaugas Stankūnas pasidalino įžvalgomis, kaip kyla užsikrėtimų kreivė Lietuvoje.
M.Stankūno nuotr./LSMU prof. Mindaugas Stankūnas pasidalino įžvalgomis, kaip kyla užsikrėtimų kreivė Lietuvoje.

Tuo metu 15min kalbinti regionų savivaldybių atstovai ir sveikatos specialistai teigia, kad dar galima ir palūkėti su tokiu drąsiu sprendimu.

Akmenėje vyresnės klasės jau – namie

Pirmoji sprendimą įvesti nuotolinį ugdymą vyresnėms klasėms priėmė Akmenės rajono savivaldybė. Dar praėjusią savaitę paskelbta, kad vyresniųjų vaikų klasių turi mokytis nuotoliniu būdu iki pat vasario.
Rajono meras Vitalijus Mitrofanovas teigė, kad sprendimas buvo priimtas išanalizavus skaičius.

Praėjusią savaitę šiame Šiaurės Lietuvos rajone COVID-19 buvo diagnozuotas 299 asmenims. Apie 40 proc. jų priklausė 7-18 metų amžiaus grupei. Palyginimui, 65-74 m. amžiaus grupėje užsikrėtusių buvo tik 3 proc. „Dar ką noriu akcentuoti, kad šiuo metu tarp vaikų plinta ir kiti virusai. Kaip roto. Dėl jo vaikai taip pat negali eiti į mokyklas“, – kalbėjo meras.

123RF.com nuotr./Nuotolinis mokymasis
123RF.com nuotr./Nuotolinis mokymasis

Nuotoliniu būdu šiuo metu ugdoma ir viena pradinukų klasė.

Trečiadienį ant V.Mitrofanovo stalo atgulė nauji skaičiai: koronavirusas nustatytas 130 Akmenės rajono gyventojų. Anot mero, tokie duomenys, kurie rodo, kad virusas vis dar plinta tarp jauniausių visuomenės narių, leidžia numatyti, kad nuotolinis ugdymas bus tęsiamas ir dar savaitę.

Klaipėdoje „nuotolis“ – trijose mokyklose

Šią savaitę nuotoliniu būdu mokosi 3 Klaipėdos mokyklų – Verdenės, Vitės ir M.Mažvydo progimnazijų – vyresniųjų klasių mokiniai.
Toks sprendimas priimtas savaitei.

Jeigu galime nedaryti nuotolinio mokymo, tai ir nedarykime

Kaip teigė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė, vakar dėl COVID – 19 buvo stebimos 198 klasės. Šiandien jau 273. Neramina situacija Klaipėdos licėjuje, „Baltijos“ gimnazijoje, „Versmės“ progimnazijoje, Vytauto Didžiojo gimnazijoje.

„Mes laikomės pozicijos: neskubėkime išleisti į nuotolinį ugdymą. Kiekvienas nuotolinis ugdymas kelia vaikams įtampų ir nežinomybių. Juolab kad yra klasių, kur visai atvejų nefiksuota. Jei galime dar nedaryti nuotolinio ugdymo – tai ir nedarykime“, – atkakliai teigė J.Grubliauskienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis

Tokios pozicijos ji laikėsi visos pandemijos metu, teigdama, kad turimi įrankiai leidžia organizuoti ugdymą įvairiais būdais ir leidžia vaikus kuo ilgiau išlaikyti kontaktiniame ugdyme.

Trečdalis sergančių – mokiniai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Telšių departamento vadovė Giedrė Ligeikienė teigė, kad situacija mokyklose yra labai įvairi. Vienose iš tiesų infekcija plinta sparčiai. Kitur per visą mokyklą fiksuoti 2-3 atvejai.

„Manome, kad kiekviena įstaiga gali priimti sprendimą, nes situacijos yra labai skirtingos“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, per visus pora pandemijos metų dar nebuvo tokia įtempta situacija kaip šios savaitės. Atvejų šalyje jau – beveik 10 tūkstančių. Dalis žmonių net nebesulaukia eilės mobiliuose punktuose. Todėl, anot jos, kartais numoja ranka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

„Ne visada ir vaikai testuojami. Tiesiog dėl didelių eilių tėvai priima sprendimą verčiau tą laiką išbūti namuose“, – kalbėjo G.Ligeikienė.

Pasak jos, Telšių regione maždaug trečdalis užsikrėtusiųjų – asmenys iki 18 metų. Matoma, kad rizikos amžiaus grupėje virusas plinta žymiai mažiau. Vyresnių nei 62 m. grupėje serga tik 11 proc.

Klasėje – 17 sergančiųjų

Plungiškė, atžalą vedanti į Senamiesčio mokyklą, pasakojo, kad jos vaikui greitasis testas mokykloje parodė teigiamą rezultatą.

Nenustebino, nes klasėje jau kurį laiką vaikai buvo aktyviai testuojami, nes jau anksčiau vienam bendramoksliui buvo nustatytas COVID-19.
Kai klasėje liko tik keli vaikai, kuriems nenustatytas virusas, priimtas sprendimas visus mokyti nuotoliniu būdu.

Tada mamos išsiaiškino, kad iš viso klasėje virusas nustatytas 17 vaikų. Tiesa, kai kurie tėvai, pastebėję simptomus, patys priėmė sprendimus nevesti vaikų į mokyklą. Namuose atlikti greitieji testai patvirtino įtarimus.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Plungė

Plungės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis teigė, kad dėl didelio mobilaus punkto apkrovos, į apskaitas jau įtraukiami ir iš mokyklų gauti greitųjų testų rezultatai.

„Nematau, kad kurioje klasėje būtų fiksuota tiek užsikrėtimo atvejų. Neretai ir nebepranešama. Matau, kad tarp septintokų, kurių šioje mokykloje yra 119, nustatytas 21 COVID-19 užsikrėtimas“, – vardijo valdininkas.

Sprendimai modeliuojami kiekvieną dieną

Jis taip pat įsitikinęs, kad mokyklos pačios įgalios priimti sprendimus, kaip šiuo metu valdyti pandemiją ir organizuoti ugdymą. Aptartoje Senamiesčio mokykloje yra 32 klasės, 7 jų kurį laiką mokosi nuotoliniu būdu.

Anot G.Rimeikio, sprendimai modeliuojami kiekvieną dieną, vos tik gavus rezultatus. Štai ketvirtadienį Plungės rajone nuotoliniu būdu jau mokysis 16 klasių.

Jam antrino ir J.Grubliauskienė, teigdama, kad situacija dinamiškai keičiasi. Testuojama vis daugiau mokinių, o išplėtus testavimo apimtis ir daugiau užsikrėtusių vaikų išaiškinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius