Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 09 /11:05

Kliba Ž.Pavilionio kėdė? Konservatoriai svarstys jo elgesį ir retoriką

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko, konservatoriaus Žygimanto Pavilionio retorika ir bendravimas su prezidentūra apsunkina darbą, sako konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Frakcija ketina kalbėtis apie jo ateitį komiteto pirmininko pareigose.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po to, kai Ž.Pavilionis raštu kreipėsi į prezidento vyriausiąją patarėją Astą Skaisgirytę su klausimais apie tuometinės Vokietijos kanclerės Angelos Merkel skambutį Baltarusijos autoritariniam vadovui Aliaksandrui Lukašenkai, Prezidentūros kanceliarija atsakė, jog Seimo komiteto vadovas negali reikalauti atsakymų iš politinio pasitikėjimo pagrindu prezidento patarėja dirbančios A.Skaisgirytės.

Prezidentūra iškėlė klausimą, ar toks komiteto vadovo elgesys atitinka konstitucinę Seimo nario priesaiką, ir raštą be kita ko persiuntė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Ragina keistis

Konservatorių frakcijos seniūnė teigė, jog Ž.Pavilionis turėtų taisyti savo elgesį.

Turėtų būti sklandesnis ir atsakingesnis komiteto pirmininko darbas.

„Turėtų būti sklandesnis ir atsakingesnis komiteto pirmininko darbas, požiūris į tarpinstitucinius santykius, viešąją erdvę. Žinom kolegos būdą, visi esam skirtingi, netobuli, kai kuriuos dalykus darom labai gerai, kai kur kažko pritrūksta.

Iki šiol, mano galva, komiteto darbas buvo pakankamai sklandus, bet jei yra polinkis kartotis tokio pobūdžio pareiškimams, tai turbūt nėra labai gerai. Matyt, pokalbį turėsim“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ž.Pavilionio veikimas sprendžiant tam tikrus klausimus, pasak jos, nėra „turbūt pats išmintingiausias“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Nepaisant to, kad kai kurie klausimai gal ir kelia abejonių, ir parlamentaras turi teisę užduoti jam rūpimus klausimus, tačiau pasirinktas būdas, retorika – apsunkinantys sklandesnį darbą ir rezultatyvesnį darbą“, – sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Etikos sargai spręs dėl tyrimo

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė „valstietė“ Aušrinė Norkienė teigė, jog komisija susipažino su prezidentūros siųstu raštu, bet tyrimo dėl Ž.Pavilionio elgesio bent kol kas nesiėmė.

„Komisija diskutavome, ar pradėti tyrimą. Vis tik dauguma pasisakė, kad reikia tikslinti šitą raštą ir mes kreipėmės į prezidento kanclerę prašydami patikslinti savo raštą, ar jie norėtų, kad mes pradėtumėm tyrimą“, – Seime žurnalistams komentavo A.Norkienė.

Dėl Ž.Pavilionio elgesio komisija, pasak jos, turėtų apsispręsti kito posėdžio metu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

S.Skvernelis: tai – visiškas nesusipratimas

Ž.Pavilionio elgesį ir užklausimus prezidentūrai ypač kritikavo buvęs premjeras, opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis.

„Seimo narys neišmano elementarių dalykų, kad kviesti pasiaiškinti ar kviesti į Seimą kitos institucijos, politinio asmeninio pasitikėjimo pareigūną neturi jokios galimybės. Jis nesupranta, kas yra parlamentinė kontrolė. Parlamentinė kontrolė nereiškia, kad [gali] kištis į kitų vykdomosios valdžios institucijų veiklą. Tai visiškas nesusipratimas, kelia nuostabą“, – komentavo politikas.

Jis nesupranta, kas yra parlamentinė kontrolė.

Jis nurodė nesitikintis, kad konservatoriai keis Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką.

„Istorijos pabaiga bus po trejų metų, kiti Seimo rinkimai, tada istorija gal pasibaigs. Jie pasiruošę nieko neaukoti, nieko neaukoja – ar tai būtų beviltiškas ministras, ar koks nors Seimo komiteto pirmininkas. Jie laikosi įsikibę savo pozicijų ir neaukojimo taktikos“, – vertino S.Skvernelis.

Ž.Pavilionis: gavau pasiūlymą iš esmės tylėti

Pats Ž.Pavilionis anksčiau 15min teigė savo klausimais prezidentūrai norėjęs ne viešai išsklaidyti kilusias abejones. Prezidentūros atsakymą ir kreipimąsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją jis sakė vertinantis kaip siekį jį nutildyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

„Jei Seimo narys neturi teisės tik paklausti, tai yra tikrai kažkas netvarkoje su supratimu, kaip Konstitucijoje numatyta Seimo nario teisė klausti vieno ar kito klausimo“, – komentavo Ž.Pavilionis.

Jis pabrėžė tikėjęsis normalaus atsakymo, siekiant sukurti vienybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius