Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 04

Klimato kaita grasina naujų virusų antplūdžiu – patogenai irgi migruoja

Praėjusį ketvirtadienį žurnale „Nature“ paskelbtame tyrime teigiama, kad per ateinančius 50 metų klimato kaita paskatins tūkstančius virusų peršokti nuo vienos žinduolių rūšies į kitas. Tyrėjų teigimu, tokia virusų migracija tarp gyvūnų gali padidinti riziką, kad jie infekuos žmones ir kils dar viena pandemija.
Mokslininkai tiria šikšnosparnius
Mokslininkai tiria šikšnosparnius / „The New York Times“/Adam Dean nuotr.

Mokslininkai jau seniai perspėja, kad planetai šylant gali pagausėti ligų. Pavyzdžiui, prognozuojama, kad išplis maliarija, nes ją nešiojantys uodai plinta naujuose regionuose, kuriuose atsiranda jiems palankios sąlygos.

Tačiau klimato kaita taip pat gali atnešti mums visiškai naujų ligų, nes patogenams atsiras galimybių patekti į naujas šeimininkų rūšis.

„Žinome, kad rūšys juda, keičia gyvenamuosius plotus, o tai darydamos jos turės galimybę dalytis virusais“, – paaiškino Džordžtauno universiteto biologas ir naujojo tyrimo bendraautoris Colinas Carlsonas.

Kad suprastų, kaip atrodys tas dalijimasis, C.Carlsonas su kolegomis sukūrė kompiuterinį potencialių atšilimo pasekmių modelį. Tyrėjai pradėjo nuo prognozių, kaip dėl klimato kaitos nuo dabar iki 2070 metų gali pasikeisti tūkstančių žinduolių paplitimo diapazonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius