Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 04 18

Klimatologas: šaltis ir sniegas antroje balandžio pusėje – neįprasta, bet ne unikalu

Beveik iki minus dešimties laipsnių nukritusi temperatūra antroje balandžio pusėje – labai retas reiškinys Lietuvoje. Tačiau ilgamečiai stebėjimai rodo, kad tai nėra pirmas kartas, kuomet tokiu metu yra taip šalta, portalui 15min sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas.
Velykų rytas Vilniuje
Velykų rytas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Negalime sakyti, kad minus aštuonių laipsnių temperatūra balandžio 17 d. yra išskirtinai stebinantis, niekada anksčiau nepasitaikęs atvejis. Tačiau tai yra neįprasta“, – portalui sakė jis.

Pasak D.Valiuko, panaši temperatūra balandžio 17 d. yra buvusi 1974 ir 1979 m. Varėnos rajone. Tada temperatūra nukrito iki -9,3 laipsnių. Panaši, tik kiek aukštesnė temperatūra buvo ir 1961 bei 1981 m.

Klimatologas taip pat sakė galintis išskirti ir 1976 m., kai netgi balandžio 30 d. dar buvo užfiksuota -6,6 laipsnio temperatūra.

„Balandis vis dėlto dar yra priskiriamas prie šaltojo metų laikotarpio. (…) Žiūrint į visą mėnesį, o ne į atskiras jo dienas, anksčiau sniegas balandį nieko nestebindavo. Pastaruoju metu, vykstant klimato kaitai, balandžiai šiltėja, bet nepaisant to šiltėjimo jų būna labai įvairių. Prisiminkime, pavyzdžiui, 2013 m. – sniegas laikėsi labai ilgai, dar ir balandį jo buvo daug. O paskui atėjo labai staigus pavasaris. Kontrastai balandį gali būti dideli“, – sakė D.Valiukas.

Mokslininkas sakė galintis pateikti ir priešingų atvejų – pavyzdžiui, 2012 m. Alytuje balandžio 29 d. buvo 31 laipsnis šilumos. Klimatologo teigimu, ir kalbant apie šiuos metus derėtų prisiminti balandžio pradžią, kuri buvo šilta.

„Pirmosios dienos buvo labai šiltos. Dabar yra vėsesnis laikotarpis. O galų gale išvedę vidurkį turėsime, kad šis balandis buvo artimas daugiametėms normoms“, – sakė D.Valiukas.

Pasak D.Valiuko, tokių kontrastų kaip šiemet, kai neįprastai aukštą temperatūrą, kokia buvo balandžio pradžioje, keičia neįprastai žema, kasmet pasitaikys vis daugiau. Tai lems klimato kaita.

„Klimato kaita pasireiškia ne tik per šiltėjimą, bet ir per tokius ekstremumus, kai šilumą netikėtai pakeičia šaltis ir sniegas. Tai nėra visiškai unikalu ir niekad nematyta, bet vis dėlto nėra tipiška. Ir tokie kontrastai, kai šiluma ir šaltis netikėtai kaitaliosis, vis dažnės“, – pažymėjo D.Valiukas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikai prognozuoja, kad balandžio 19 ir 20 d. naktį termometras gali rodyti 7 laipsnius šalčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius