-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 31

Klimatologė apie besibaigiančių metų orus: nuobodu nebuvo

Šiais besibaigiančiais metais gamta nepagailėjo išdaigų. Būta ir šalčio, ir šilumos rekordų, ir stichinės sausros, ir skandinančių liūčių. O kur dar uraganinio stiprumo škvalas, ne tik neatpažįstamai nusiaubęs Žagarę, bet ir pareikalavęs moters gyvybės. Paskui sekė rekordiškai trumpas ruduo ir ankstyva žiema, kuri prieš Kalėdas ėmė ir pasibaigė. Kaip sako klimatologė dr. Viktorija Mačiulytė, tai klimato kaita – staigūs orų pokyčiai, orų ekstremalėjimas, tad teks priprasti ir susitaikyti.
Klimatologė Viktorija Mačiulytė
Klimatologė Viktorija Mačiulytė / 15min montažas

Su Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimato ir tyrimų skyriaus vyriausiąja klimatologe dr. Viktorija Mačiulyte kalbėjomės iki Kalėdų likus kelioms dienoms, tad galutinių duomenų apie visus metus ji dar neturėjo. Tad viena kita orų staigmena gal ir liko neaptarta – juk orai šiemet keitėsi iš šaltų į šiltus ar atvirkščiai taip greitai, jog per kelias dienas daug kas gali nutikti.

– Šitie metai nepagailėjo pačių įvairiausių orų. Štai ir ruduo, pasirodo, buvo rekordiškai trumpas, žiema ankstyva, bet likus savaitei iki Kalėdų plūstelėjo šiluma. Ar specialistai irgi šiuos metus vadina gana neįprastais?

– Žiūrint iš klimatologinės pusės, tai kiekvienus metus vertiname daugiamečių duomenų perspektyvoje. Kol kas neturime metų temperatūros vidurkio, bet preliminariai metai bus šiltesni nei įprastai, bent laipsniu šiltesni negu 30-ies metų – 1991-2020 metų – standartinė klimato norma. Jau turime gruodžio vidurį ir jo antroji pusė pagal ilgalaikę preliminarią prognozę turėtų būti šiltesnė, negu įprastai.

Dėl kritulių kiekio dar neturime galutinių duomenų, bet gali būti, kad šie metai nebus kažkuo išskirtiniai.

Bet jeigu žiūrėtume į atskirus kelis mėnesius, įdomybių yra. Išskyriau keturis ekstremumus – du mėnesius pagal kritulių kiekį ir du – pagal temperatūrą.

Tad pradėkime nuo temperatūros. Rugpjūtis ir rugsėjis buvo labai karšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius