Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05 /10:04

Gintautas Kėvišas klimpsta ne vienas: VTEK pradėjo tyrimą dėl dar 11 LNOBT darbuotojų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė išplėsti tyrimą dėl Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo elgesio. Taip pat tirs dar 11 teatro darbuotojų interesus. 
Gintautas Kėvišas
Gintautas Kėvišas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį VTEK vienbalsiai nusprendė išplėsti pradėtą tyrimą dėl G.Kėvišo elgesio sudarant sutartis su savo sūnaus Martyno įmone „Riverside music Limited“. Taip pat bus tiriama ir G.Kėvišo interesų deklaracija, nes įtariama, kad ne visi ryšiai su organizacijomis buvo deklaruoti.

Kilo abejonių, kad ne visi interesai yra deklaruoti. Bus tiriama, kokie G.Kėvišo ryšiai su paramos fondu „Orfėjaus lyra“ (LNOBT interneto svetainėje skelbiama, jog G.Kėvišas yra jo valdybos narys), Tarptautine atlikėjų menų asociacija (ISPA) bei Šiaurės šalių muzikos festivaliu (Nordland Music Festival) Norvegijoje (LNOBT vadovas yra jo Meno tarybos narys).

2017 metų vasario mėnesį VTEK jau nagrinėjo situaciją dėl LNOBT sutarčių su G.Kėvišo sūnaus įmone, tačiau vienbalsiai nusprendė, kad interesų konflikto nėra, nes sutartis su sūnaus įmone pasirašė ne pats G.Kėvišas, o jo pavaduotojas. Dabar tyrimas pradėtas iš naujo.

Prašymą VTEK pateikė Kultūros ministerija. Kultūros ministrės pasirašytame prašyme pateikiama naujų duomenų ir abejojama G.Kėvišo elgesiu 2015 m. LNOBT planuojant keleto atlikėjų, kuriems atstovauja jo sūnaus įmonė, koncertų. Teigiama, jog 2015 m. balandį teatro generalinis direktorius įsakymu patvirtino 2015–2016 m. (96 sezono) repertuarą, kuriame buvo įtrauktas jo sūnaus vadovaujamos įmonės atstovaujamo Londono simfoninio orkestro koncertas.

Taip pat teigiama, jog 2015 m. gegužę G.Kėvišas aktyviai dalyvavo derindamas šių gastrolių detales su minėto orkestro vadovais komandiruotėje Londone. Apie šioje situacijoje galimą interesų konfliktą teatro vadovas esą Kultūros ministerijos neinformavo. Prašyme taip pat prašoma įvertinti G.Kėvišo veiksmus LNOBT organizuojant ir kitų atlikėjų koncertus, dėl kurių pirkimo buvo sudarytos sutartys su UAB „Riverside music“ bei „Riverside music Ltd“.

VTEK jau vykdo vieną tyrimą dėl G.Kėvišo elgesio. Šių metų kovo 15 d. VTEK yra pradėjusi tyrimą dėl LNOBT vadovo elgesio. Aiškinamasi, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto. Tyrimas dėl to, kad esą G.Kėvišas 2015 m. birželį pasirašytame prašyme Vilniaus miesto savivaldybės merui prašė paremti 2016–2017 m. LNOBT planuojamus koncertus, tarp kurių buvo ir du G.Kėvišo sūnaus įmonės organizuoti pasirodymai.

Pradėjo tyrimą dėl 11 LNOBT darbuotojų

Be to, vykdydama tyrimą VTEK savo iniciatyva papildomai patikrino, kaip teatro administracijos darbuotojai laikosi įstatymo prievolės deklaruoti privačius interesus.

VTEK posėdyje pristatyta, kad 11 LNOBT darbuotojų galimai nėra deklaravę interesų. Tačiau nedeklaravusių interesų žmonių gali būti ir daugiau. Teigta, kad apskritai tik 4 žmonės yra deklaravę interesus, o jų turėtų būti 30.

„Tuomet dėl 11 asmenų, kurie yra konkrečiai žinomi, šiandien pradedame tyrimą dėl galimo interesų nedeklaravimo. O jeigu bus daugiau pažeidimų, žiūrėsime vėliau“, – kalbėjo VTEK laikinasis vadovas Virginijus Kanapinskas. Komisija vienbalsiai pritarė tokiam pasiūlymui.

VTEK tirs šių darbuotojų elgesį ir galimai nedeklaruotus interesus: generalinio direktoriaus pavaduotojos rinkodarai ir meno reikalams Laimos Vilimienės, Renginių organizavimo skyriaus vadovo Artūro Alensko, Viešųjų pirkimų skyriaus vadovės Zitos Lukšienės, Gamybinių dirbtuvių tarnybos vadovo Valdo Vėlyvio, Įrengimų tarnybos vadovo Dariaus Bačiaus, vyriausiojo administratoriaus bei Žiūrovų aptarnavimo tarnybos vadovo Audriaus Kundroto, Reklamos ir leidybos tarnybos vadovės Janinos Stankevičienės, Personalo skyriaus vadovės Ingos Navickienės, Meninės pastatymų tarnybos vadovo Viktoro Vyskupaičio, vyriausiosios buhalterės Sigitos Laurinkevičiūtės ir Ūkio tarnybos vadovo Alvydo Kriščiūno.

Jeigu bus nustatytas pažeidimas, ministrė G.Kėvišui galėtų taikyti tarnybinę nuobaudą

VTEK laikinasis pirmininkas V.Kanapinskas po posėdžio teigė, kad jeigu naujajame tyrime paaiškės, kad G.Kėvišas padarė pažeidimą, kultūros ministrė galės taikyti G.Kėvišui dar vien tarnybinę nuobaudą.

Vieną tarnybinę nuobaudą dėl sutarčių su sūnaus įmone G.Kėvišas kovo mėnesį jau yra gavęs. Dabar Kultūros ministerijoje prasidėjo dar vienas tarnybinės nuobaudos tyrimas. Jeigu VTEK nustatys pažeidimus, G.Kėvišui galės būti taikoma trečia tarnybinė nuobauda.

„Už deklaravimo taisyklių pažeidimus darbuotojas negali būti skatinamas vienerius metus, taip pat darbuotojui gali būti taikoma drausminė nuobauda: pastaba, papeikimas, net atleidimas iš darbo“, – kalbėjo V.Kanapinskas.

Pasak V.Kanapinsko, jeigu VTEK nustatytų, kad G.Kėvišas pažeidė įstatymą, kultūros ministrė galėtų skirti dar vieną tarnybinę nuobaudą: „Jeigu būtų pripažintas pažeidimas, kultūros ministrė galėtų taikyti drausmines nuobaudas. Ji pati pasirinktų drausminės nuobaudos rūšį priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius