-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 29

Ko apie D.Kedžio istoriją anksčiau nepasakojo buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė R.Šalaševičiūtė

Buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė, o šiuo metu bedarbė Rimantė Šalaševičiūtė atidžiai stebi įvykius Garliavoje. „Negaliu būti abejinga, nes, viena vertus, Laimutės Stankūnaitės ir Drąsiaus Kedžio dukters istorija lėmė, kad nebuvau siūloma antrai kadencijai į kontrolieriaus postą, kita vertus, šioje istorijoje dar labai daug nežinomųjų“, – „Lietuvos rytui“ aiškino R.Šalaševičiūtė.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Dienraštis su buvusia kontroliere kalbėjosi ir apie tai, ko ji anksčiau nėra pasakojusi.

„Apie L.Stankūnaitės ir D.Kedžio dukters istoriją pirmą kartą išgirdau 2006 metų pavasarį. Tada pas mane atvyko tuomečio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeninis patarėjas Andrius Ūsas ir paprašė padėti, kad mergaitė būtų grąžinta motinai arba kad jos galėtų nuolat susitikinėti. Tuo metu nė trejų metų neturinti mergaitė gyveno su D.Kedžiu jo tėvų namuose“, – prisiminė R.Šalaševičiūtė.

„Konfliktas prieš ketverius metus tarp L.Stankūnaitės ir D.Kedžio kilo, kad tėvas be jokio perspėjimo pasiėmė dukterį iš darželio, parsivežė namo ir motinai neleido jos net pamatyti. Po kurio laiko į Vilnių atvyko ir pati L.Stankūnaitė. Mes su ja ilgai bendravome. Ji aiškino, kad Kedžiai nepaiso Kauno vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojų ir net neįmanoma sužinoti, kaip gyvena mergaitė“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Žinojau anksčiau ir dabar žinau – mergaitė gyvena pas močiutę iš tėvo pusės Vokietijoje.„Tuo metu D.Kedys apie dukters tvirkinimą nieko nekalbėjo, bet atvežė mums į Vilnių skundą, kuriame buvo išdėstyta, jog L.Stankūnaitė netinkamai prižiūri dukterį, leidžia ją į savaitinį darželį. Kai bandžiau D.Kedžiui aiškinti, kad vaikas turėtų bendrauti ir su tėvu, ir su motina, jis elgėsi arogantiškai – mano kalbos jam buvo nė motais. Pagrindinis D.Kedžio argumentas, kodėl duktė turi gyventi su juo, buvo toks, kad jis ir jo tėvai turi daug geresnius ir visko pilnus namus, o L.Stankūnaitė savo būsto neturi“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat prisiminė, kad D.Kedys tik 2008 metų gruodį pirmą kartą pareiškė, jog buvusi jo gyvenimo draugė leidžia pedofilams tvirkinti dukterį, o per kelias dienas prieš pat Kalėdas teismas Kaune nusprendė, kad L.Stankūnaitė neturi teisės bendrauti su dukterimi.

2009 metų gegužę R.Šalaševičiūtė pirmą kartą iš D.Kedžio sužinojo ir asmens, kurį jis kaltino dukters tvirkinimu, pavardę. D.Kedys į R.Šalaševičiūtę kreipėsi su skundu. „Jis tikino, kad motina leisdavo dukteriai bendrauti su A.Ūsu, o jis ją tvirkindavo. D.Kedys taip pat informavo, jog dėl to vyksta ikiteisminis tyrimas, tačiau jis vilkinamas“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

„Ar jūs tikite kalbomis, kad tarp L.Stankūnaitės ir A.Ūso galėjo būti romanas?“ – R.Šalaševičiūtės paklausė „Lietuvos ryto“ žurnalistė.

„Kai jie pas mane pirmąkart 2006 metais atvyko dėl mergaitės problemų, susidarė įspūdis, kad juos sieja daugiau nei draugystė ar bendravimas dėl vaiko“, – atsakė buvusi kontrolierė.

R.Šalaševičiūtė sako mananti, kad ji pati į Kedžių ir Venckų nemalonę patekusi tada, kai 2009 metų rugpjūtį atsisakė paviešinti D.Kedžio motinos Laimutės atvežtą vaizdajuostę, kurioje buvo užfiksuota, kaip anūkė pasakoja apie neva patirtą prievartavimą.

Paprašyta dabar dar kartą įvertinti vaizdajuostę, R.Šalaševičiūtė atsakė: „Ją tarnyboje peržiūrėjau ne viena, o su keliais specialistais, kurie tiria panašias problemas. Mums į akis krito dirbtinumas, kai mergaitė pasakojo ir demonstravo.“

R.Šalaševičiūtė priminė buvusi kaltinama žinanti, kur yra nužudytosios Violetos Naruševičienės duktė, tačiau tylinti: „Tačiau niekas manęs to ir neklausė. Žinojau anksčiau ir dabar žinau – mergaitė gyvena pas močiutę iš tėvo pusės Vokietijoje. Nors mergaitė patyrė didžiulį stresą radusi namie nužudytą mamą, artimieji ją apsaugojo nuo stumdymų iš vienų namų į kitus. Atvirkščiai, našlaitė nuolat jautė ir vienų, ir kitų senelių, taip pat tėvo meilę ir dėmesį.“

Pasak R.Šalaševičiūtės, abiem vadinamosios pedofilijos istorijos mergaitėms nebuvo lemta daugiau susitikti. „Kiek žinau, ji su močiute per Velykas buvo atvažiavusi į Lietuvą turėdama du vaikiškus norus – apsilankyti Klaipėdos delfinariume ir susitikti su pussesere, L.Stankūnaitės dukterimi. Tačiau mergaitėms nepavyko susitikti ir pabendrauti, nes Venckai to nepanoro“, – „Lietuvos rytui“ sakė R.Šalaševičiūtė.

„Kai Kedžiai prakalbo, kad V.Naruševičienė pardavinėjo savo dukterį pedofilams, o ji dėl to prašė mano pagalbos, patariau, į kokias institucijas ir specialistus jai su dukterimi reikėtų kreiptis. V.Naruševičienė greitai atliko būtinus tyrimus, kurių metu buvo nustatyta: jos duktė nebuvo nei tvirkinta, nei prievartauta. Iki šiol prisimenu paskutinį mūsų susitikimą su L.Stankūnaite ir V.Naruševičiene. Tada pastarajai pasakiau, jog jei bus įrodyta, kad jos duktė nebuvo tvirkinta, susvyruos ir mesti kaltinimai seseriai, esą ji pardavinėjo savo mergaitę pedofilams“, – prisiminė buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius