-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 30

Ko verta kova su vėžiu be chemoterapijos

Internetu platinamame laiške teigiama: chemoterapija nėra vienintelis vėžio gydymo būdas. Į šiuos teiginius žiūrėkite atsargiai. Pateikiame straipsnio santrauką ir specialistės komentarą „Kauno dienai“.
Vėžiu sergantis pacientas
Vėžiu sergantis pacientas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis publikavo internete platinamus alternatyvius teiginius ir perspėjo: nepasikliaukite jais ir įsisąmoninkite onkologijos profesorės komentarą.

Visi turime vėžio ląstelių?

Pirmasis teiginys laiškuose – su su raginimu išsiųsti jį visiems pažįstamiems teiginys: visi žmonės turi vėžio ląstelių. Jų standartiniais tyrimais neaptinkama tol, kol neprisidaugina iki keleto milijardų.

Kai gydytojai vėžiu sergantiems pacientams sako, kad po gydymo jų organizme nebėra vėžio ląstelių, tai tiesiog reiškia, kad tyrimais nerandama šių ląstelių, nes jų yra mažiau, nei randamas kiekis.

Per žmogaus gyvenimą vėžio ląstelės pasireiškia nuo 6 iki 10 kartų. Kai žmogaus imuninė sistema stipri, ji sunaikina vėžio ląsteles ir sustabdo jų dauginimąsi ir auglių susidarymą. Kai išryškėja vėžio požymiai, tai liudija daugialypį mitybos nepakankamumą. Jo priežastys gali būti genetika, aplinka, maisto produktai ar gyvenimo būdas.

Internetu platinamame laiške taip pat tvirtinama, kad, siekiant išvengti daugialypio mitybos nepakankamumo, galima pakeisti dietą ir vartoti papildus – taip sustiprinti imuninę sistemą.

Chemoterapija žiniuonių akimis

Chemoterapija – tai greitai augančių vėžio ląstelių nuodijimas, kai naikinamos naudingosios ląstelės kaulų čiulpuose, virškinamajame trakte ir t. t. Chemoterapija gali pakenkti inkstams, kepenims, širdžiai, plaučiams ir kitiems organams. Radiacija, naikindama vėžines ląsteles, taip pat degina, sudaro randus ir pažeidžia sveikas ląsteles, audinius ir organus.

Šalia šių kritinių teiginių laiške pateikiama ir teigiamų: pirminė chemoterapija ir radiacija dažnai sumažina auglio dydį. Tačiau ilgai tęsiamas šis gydymas nustoja naikinti auglį. Kai organizmas nuo chemoterapijos ir radiacijos per daug užteršiamas toksinais, imuninė sistema arba su tuo susitaiko, arba sunaikinama, ir žmogus neatlaiko infekcijų ir komplikacijų.

Chemoterapija ir radiacija gali sukelti vėžio ląstelių mutaciją ir jos tampa atsparios bei sunkiai sunaikinamos. Chirurginės operacijos taip pat gali sukelti vėžio ląstelių paplitimą kitose srityse.

Badavimas ir dieta?

Efektyvus vėžio nugalėjimo būdas, pasak internetinių „žinovų“ yra marinti vėžio ląsteles badu, nemaitinant jų tuo, ko reikia joms daugintis. Taip teigia nežinomas laiško autorius.

Kuo minta vėžys? Laiške keliamas toks klausimas ir pateikiamas atsakymas, kad cukrus yra vėžio maitintojas. Atsisakius cukraus, vėžio ląstelės nebegauna vieno svarbiausių maisto produktų.

Derėtų atsisakyti ir pieno. Jis sukelia gleivių susidarymą, ypač virškinamajame trakte. Vėžys minta gleivėmis. Atsisakius pieno ir pakeitus jį nesaldintu sojų pienu, vėžio ląstelės alksta. Jos veši rūgštinėje aplinkoje. Mėsos pagrindu sudaryta dieta yra rūgštinė, geriau valgyti žuvį ir šiek tiek paukštienos nei jautieną ar kiaulieną. Mėsoje taip pat yra gyvulinių antibiotikų, augimo hormonų ir parazitų, kurie visi yra kenksmingi.

Specialistės komentaras

Elona Juozaitytė, Kauno medicinos universiteto profesorė, Onkologijos klinikos vadovė pripažįsta, kad kai kuriuose teiginiuose yra tiesos, atmetus labai primityvų požiūrį į dabar taikomus vėžio gydymo metodus, – spindulinę terapiją ir chemoterapiją. Šie metodai nuolat tobulėja siekiant apsaugoti sveikus audinius nuo žalingo poveikio. Naviko sunaikinimo tikimybė priklauso nuo ligos išplitimo, naviko dydžio, tiksliau, navikinių ląstelių skaičiaus.

Įrodyta, kad apie 50 proc. navikų išsivystymo priežastis lemia žmogaus gyvenimo būdas: žalingi įpročiai, mitybos ypatumai, aplinkos sąlygos ir panašiai. Nustatyta, kad kai kuriems navikams atsirasti svarbus paveldimumas. Tyrinėjami genetiniai vėžį predisponuojantys veiksniai.

Teiginiuose nurodomi mitybos ypatumai – vaisių, daržovių, žuvų vartojimas yra iš tiesų susijęs su mažesne rizika sirgti onkologinėmis ligomis. Gyvenant sveikai, galima išvengti kai kurių onkologinių ligų. Tačiau sunaikinti jau susiformavusį naviką vien tik siūlomomis priemonėmis (dieta, papildais, badaujant ir pan.), kai jis jau būna pasiekęs diagnozuojamą, tai yra tyrimais matomą dydį, nepavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius