Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 11 04

Ko verti gandai apie galimą avariją Ignalinos atominėje elektrinėje?

Pastaruoju metu visuomenėje sklando gandas apie galimą avariją Ignalinos atominėje elektrinėje ir informacijos neviešinimą apie įvykį. Situaciją portalui ignalinietis.lt komentavo IAE komunikacijos vadovė ir atstovė spaudai Daiva Rimašauskaitė.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Spalio 5 d. vykdant B12 projekte „VĮ Ignalinos AE pagrindinio cirkuliacijos kontūro, prapūtimo aušinimo ir baipasinio valymo sistemų vidinių paviršių dezaktyvacija“ numatytus planinius darbus – pirmojo bloko kontūro dezaktyvavimą – viename iš komponentų įvyko išsihermetizavimas, kurio metu už kontūro ribų ištekėjo dezaktyvuojant naudojami cheminiai reagentai (azoto rūgštis (1 proc.) ir kalio permanganatas).

Kadangi šio projekto įgyvendinimui yra taikomi griežti saugos reikalavimai ir darbai atliekami sandariose patalpose su specialiomis drenažinėmis sistemomis, jokie cheminiai reagentai ir radioaktyviaisiais nuklidais užterštos medžiagos už IAE kontroliuojamos zonos ribų nepateko.

Po šio įvykio buvo atlikta patalpų, kur vyko darbai, ir aplinkinių patalpų radiacinė kontrolė. Nustatyta, kad personalo buvimo patalpose radiacinis lygis neviršijo nustatytų ir leistinų normų. Buvo atlikta patalpų dezaktyvavimas ir imtasi visų kitų būtinų saugumo priemonių.

Nustatyta, kad spalio 5–6 dienomis tose patalpose dirbęs personalas nenukentėjo ir jokių papildomų apšvitos dozių negavo. Spalio 4–7 dienomis nebuvo užfiksuota padidėjusio radionuklidų išmetimo į aplinką.

Apie įvykį informuota Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija. Šiuo metu IAE specialistai analizuoja šių nesklandumų projekto vykdyme atsiradimo priežastis, kad ateityje įgyvendinant panašų projektą analogiškos techninės problemos nepasikartotų.

Oficialias išvadas planuojama pateikti lapkričio 5 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius