-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 30

Koalicijos mažesnieji partneriai ragina peržiūrėti bendradarbiavimo formatus

Kitaip nei buvę valdantieji, dabartiniai neturi koalicinės tarybos ar panašaus darinio, kuriame reguliariai ar iškilus būtinybei aptartų svarbiausius klausimus, darbus, derintų pozicijas. Kai kurie liberalai mano, kad toks formatas būtų reikalingas ir prasmingas, siekiant sklandesnio sprendimo priėmimo. Konservatoriai sako, kad diskusijų ir dabar pakanka.
Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
A.Armonaitė, V.Čmilytė-Nielsen, G.Landsbergis, I.Šimonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, koalicijos sutartyje yra nuostata, kad svarbiausiems klausimams aptarti renkasi koalicija.

Jis mano, kad tai nėra optimali formuluotė. Pasak politiko, būtų aiškiau, jeigu veiktų koalicijos taryba.

Reikalingas instrumentas

„Nes dabar koalicija – visa koalicija – nė karto nesirinko. O operatyvinį aptarimą atlieka frakcijų vadovai, partijų vadovai, premjerė – kartais susirenkame. Jeigu frakcijų vadovai susitinka kartą per savaitę, tai būna, kad prisijungia ir Ingrida Šimonytė, ir Gabrielius Landsbergis, ir Aušrinė Armonaitė. Gal kartą per mėnesį, bet tai nėra reguliariai kaip nors fiksuoti susitikimų grafikai. Sakyčiau, pagal poreikį“, – pasakojo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

E.Gentvilas prisiminė, kad vieną kartą vasaros pradžioje Liberalų sąjūdžio deleguotas aplinkos ministras Simonas Gentvilas buvo pakvietęs valdančiajai koalicijai priklausančius Seimo narius aptarti planuojamos taršos apmokestinimo reformos. Iš 74 parlamentarų susitikime sudalyvavo gal keturiasdešimt keli.

Tačiau, kaip pažymėjo liberalas, tai buvo daugiau proginis dalykas, inicijuotas ministro.

„O šiaip nebuvo daugiau, kad esant kokių nors svarbių klausimų koalicijai, susirinktume. Man atrodo, kad yra buvę svarbių klausimų koalicijai, bet niekada nesirinkome. Gyventi galima, bet saugiau būtų, jeigu turėtume dar kažkokį aiškesnį instrumentą, kaip, pavyzdžiui, koalicijos taryba.

Kaip pavyzdys galėtų būti trys prezidento veto. Visi sakė, kad koalicija čia vienijasi. Iš tiesų, nepaneigsiu, buvo pastangų susirinkti visiems, susivienyti ir priimti sprendimus. Bet net ir tada nesirinko visa koalicija. Bet, kaip matote, ir be to pavyko susitarti. Kas nors gali sakyti: nereikia, Gentvilai, jokios koalicinės tarybos, esant reikalui susitelkiame visi. Aš vis tik manau, kad apdairiau būtų turėti koalicinę tarybą operatyviems dalykams spręsti“, – pažymėjo E.Gentvilas.

Jo nuomone, koalicinei tarybai galėtų priklausyti TS-LKD, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos vadovai, premjerė I.Šimonytė, frakcijų Seime seniūnai ir jų pavaduotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius