Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 11 /20:49

Koalicijos partneriai nusileido lenkų ultimatumui dėl lietuvių kalbos egzamino, bet LLRA vis tiek trauksis iš koalicijos

Pirmadienio vakarą Seimo pirmininko Vydo Gedvilo kabinete susirinko valdančiosios koalicijos politinė taryba. Ji tarėsi, kaip spręsti tarp koalicijos partnerių kilusius nesutarimus. Po susitikimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis pranešė, kad jo vadovaujama partija artimiausiu metu greičiausiai trauksis iš koalicijos.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes svarstome klausimą trauktis iš koalicijos, kadangi nepavyksta gerai susitarti mūsų programinėse nuostatose dirbant šioje daugumoje. Galiu pasakyti, kad aš nematau perspektyvos dirbti šioje koalicijoje“, – po beveik tris valandas trukusio posėdžio žurnalistams pareiškė V.Tomaševskis.

Šie žodžiai apstulbino visus likusius koalicijos partnerius. „Staigmena“, – išsprūdo ir premjerui, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkui Algirdui Butkevičiui.V.Uspaskicho veide pasirodė ironiška šypsena.

A.Butkevičius dar bandė aiškinti, kad koalicija dėl visko randa sutarimą ir dirba, tačiau netrukus premjeras vėl buvo pertrauktas V.Tomaševskio pareiškimo.

„Mūsų netenkina faktas, kad mūsų partneriai ne visada laikosi susitarimų. Ir pradedant nuo biudžeto tvirtinimo mes buvome sutarę, kad investiciniai projektai bus peržiūrėti, bus korekcijų, bet tai nebuvo padaryta ir net kai kuriose vietosbuvo atimta dalis lėšų, kurios buvo skirtos šiame projekte. Mes negalime dirbti tokioje koalicijoje, kur partneriai nesilaiko įsipareigojimų ir duoto žodžio“, – pareiškė V.Tomaševskis.

Paklaustas, kada LLRA ministrai atsisakys postų Vyriausybėje V.Tomaševskis sakė, kad tai turėtų atsitikti po artimiausiu metu šaukiamos partijos Tarybos. „Tada priimsime galutinį sprendimą“, – teigė jis.

Savo ruožtu premjeras A.Butkevičius toliau kartojo, kad koalicija dirba stabiliai.

„Aš manau, kad koalicija dirba stabiliai, ji stabiliai ir toliau ir jokių skirtumų ar nesutarimų nebus. Šiandien, manau, irgi sutarėme, radome kompromisus visais klausimais“, – dėstė premjeras.

Susipyko dėl A.Zarembos?

V.Tomaševskis pritarė, kad dėl Švietimo įstatymo taikymo pasiektas susitarimas, kai kitakalbiams laikant lietuvių kalbos valstybinį brandos egzaminą reikės parašyti 200 žodžių trumpesnį rašinį ir bus galima padaryti daugiau klaidų. Be to, lietuvių kalbos brandos egzamine tiek lietuviams, tiek kitakalbiams bus leidžiama rinktis ne iš trijų, o iš šešių autorių.

Pasak LLRA pirmininko, konfliktas koalicijoje kyla dėl kitų klausimų.

„Apskritai bendraujant koalicijoje neįmanoma kai kuriais momentais susitarti. Jeigu mes kiekvieną savaitę posėdžiaujame, bet paskui mūsų susitarimai negalioja. Mes kalbėjome ir apie ketvirtą viceministrą, mes buvome sutarę, kad Energetikos ministerijoje bus ketvirtas viceministras, deja, Vyriausybės nutarimas buvo priimtas kitoks“, – aiškino V.Tomaševskis.

A.Butkevičius ir toliau tikino, kad koalicija dirba „labai stabiliai“.

„Nereikia čia per daug jaudintis ir dėl to išgyventi“, – ramino jis.

15min.lt žiniomis, konfliktas pirmadienio posėdyje tarp LLRA ir „darbiečių„ kilo dėl Darbo partijos energetikos viceministro Algimanto Zarembos. Susitikime dalyvavę politikai teigė, kad LLRA norėjo, kad viešus ir privačius interesus supainiojęs A.Zaremba trauktųsi iš posto, bet Darbo partija su tuo nesutiko.

Tai BNS patvirtino ir Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Skalūnų ieškos

Be to, koalicija pirmadienį tarėsi, ką toliau daryti skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje klausimu. Seimo Aplinkos apsaugos komitetas buvo nutaręs, kad žvalgyba turi būti nutraukta. Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius ir ūkio ministrė Birutė Vėsaitė įsitikinę, kad skalūnų dujų žvalgybą reikia vykdyti.

Pirmadienio koalicijos politikos taryboje sutarta, kad žvalgybą reikia tęsti, nepaisant to, kad ankstesnė, konservatorių Vyriausybė, neatliko visų namų darbų ir neįtikino vietos gyventojų skalūnų dujų žvalgybos darbų saugumu bei nekvietė mokslininkų.

„Reikia stipriai dar padirbėti su žmonėmis, kurie gyvena tame regione, kur bus atliekama žvalgyba", – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, Aplinkos komitetas padarė klaidą, kad svarstymus nesikvietė specialistų ir sprendimą dėl skalūnų paieškos stabdymo priėmė skubotai.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis anksčiau teigė, kad Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis kvietė jį ir Seimo narius atvykti į JAV ir pasižiūrėti “kaip ten iš tikrųjų yra. Ne Youtube filmuose, bet realiai“ su skalūnų dujų paieška.

Dauguma išliktų

Valdančiąją koaliciją sudaro Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Išvis valdantieji šiuo metu turi 85 vietas Seime. Iš koalicijos pasitraukus LLRA, valdantieji išsaugotų daugumą parlamente. Ji turėtų 77 vietas.

Primename, kad tariantis dėl valdžios iš pradžių buvo pasirašytas susitarimastarp trijų partijų, be LLRA. Tačiau socialdemokratai tuomet pareiškė pageidaujantys platesnės daugumos, o Darbo partija V.Tomaševskio vadovaujamai partijai pasiryžo atiduoti vieną, anksčiau jiems paskirtą ministeriją.

Galiausiai LLRA gavo Energetikos ministro postą, kuris pirmame partijų susitarime buvo numatytas „tvarkiečiams", o vėliau su Darbo partija pasikeistas į Vidaus reikalų ministeriją.

LLRA į Energetikos ministro postą paskyrė Jaroslavą Neverovičių. Be to, LLRA koalicijos sutartimi dar gavo tris viceministrų postus kitose ministerijose. Be to, energetikos viceministre tapo LLRA atstovė Renata Cytacka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius