Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 30

Koalicijų susitarimai – be parašų

Naujai išrinkti Vilniaus tarybos nariai niekaip nesutaria, kas nuo balandžio vidurio vadovaus sostinei. Koalicijas bandantys formuoti tiek Artūro Zuoko šalininkai, tiek Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai tvirtina turintys pakankamai rėmėjų sudaryti valdančiąją daugumą ir išrinkti merą. Tačiau nė viena pusė dar negali pasigirti pasirašiusi oficialią koalicijos sutartį.
„Grinda“ aukcione mėgins parduoti 9 mln. litų sostinės savivaldybės skolą.
Kas turės viršų Vilniaus savivaldybės pastate, naujosios tarybos nariai aiškinasi jau daugiau kaip mėnesį. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vienas iš kandidatų į merus, dabar šias pareigas užimantis Raimundas Alekna teigė, kad tariantis dėl valdančiosios koalicijos jau gerokai pasistūmėta į priekį, bet kada bus sudėti parašai po sutartimi – vis dar lieka neaišku. Dabartinis meras įsitikinęs, kad vėliausiai kitą savaitę viskas bus nuspręsta, nes iki balandžio 9-osios visi naujai išrinkti tarybos nariai privalės apsispręsti, ar jie pradeda darbą miesto taryboje.

„Visi blaškosi“

„Manau, kad laiko po rinkimų iki pirmo posėdžio yra kiek per daug. Reiktų merą išrinkti greičiau negu numatyta dabar, bet labai skubinti politikų irgi nereikėtų. Kaip ne kartą esu minėjęs, derybos yra toks procesas, kuriam reikia laiko. Praktika parodė, kad tos koalicijos, kurios iš karto po rinkimų deklaravo esančios labai stiprios, greitai subyrėjo“, – sakė R.Alekna.

R.Aleknos vadovaujami Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pasiryžę valdančiąją daugumą sudaryti su Darbo partija ir Valdemaro Tomaševskio bloku bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovais. Tačiau nei Viktoras Uspaskichas, nei V.Tomaševskis to patvirtinti neskubėjo.

„Buvome susitikę su visomis pusėmis. Linkstame arba prie konservatorių, arba prie Zuoko, bet konkrečiau dar nesame apsisprendę. Galutinis sprendimas turėtų būti arba šią, arba kitą savaitę. Laukiame, nes visi blaškosi“, – sakė V.Uspaskichas.

Dar nekalbesnis buvo V.Tomaševskis, tepasakęs, kad šiuo metu neturi jokių komentarų.

Kitą savaitę politikai turės apsispręsti dėl tolesnės savo veiklos. Tarp Vilniaus išrinktųjų – trys Europos parlamento, trys Seimo nariai, vienas sostinės seniūnas. Visi jie turės apsispręsti, ar lieka dabartiniuose postuose, ar renkasi sostinės tarybos nario kėdę. Iš jų tik europarlamentarai V.Tomaševskis, Juozas Imbrasas ir V.Uspaskichas yra pareiškę miesto taryboje nedirbsiantys. Seimo nariai Žilvinas Šilgalis, Almantas Petkus ir Jonas Pinskus savo apsisprendimo garsiai išsakę dar nėra.

Lazdynų seniūnas Algis Strelčiūnas tvirtino kol kas taip pat neturintis galutinio sprendimo, ar liks vadovauti seniūnijai, ar vis dėlto taps tarybos nariu. „Tarsimės su frakcija. Gyventojai nenori, kad išeičiau, jaučiu jų palaikymą, o tai man labai svarbu. Bet vienas pagrindinių veiksnių, kuris nulems mano apsisprendimą – ar Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bus valdančioje koalicijoje“, – sakė seniūnas.

Turės prisiekti

Naujai išrinkti politikai bus pirmieji tarybų nariai, kuriems teks duoti priesaiką. Būtent ši Vietos savivaldos įstatymo nuostata užkirto kelią į Vilniaus tarybą kandidatuoti „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkui Rolandui Paksui, mat   Konstitucinis Teismas yra pripažinęs, kad jis, būdamas prezidentu, sulaužė duotą priesaiką.

Vilniaus tarybos narių priesaiką priims apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Sigitas Kaziulionis. Anot jo, pirmasis posėdis įvyks balandžio 19 dieną ir bus skirtas tik priesaikoms, pažymėjimų teikimui bei mero rinkimams.

„Jeigu meras bus išrinktas pirmajame posėdyje, jis galės sušaukti antrą posėdį jau kitą dieną. Tada bus tvirtinamas naujasis savivaldybės administracijos direktorius, tačiau tai daugiau formalumas, nes valdantieji paprastai iš anksto būna labai tiksliai sutarę, kas juos taps“, – aiškino S.Kaziulionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius