-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 06 /10:47

Koaliciniai norai: R.Žemaitaičiui tiktų finansų ministro kėdė, LSDDP – pokyčiai socialinės apsaugos srityje

Ketvirtadienį į koaliciją norinčių jungtis partijų atstovai pristatys savo norus dėl postų bei darbų. „Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas sako, kad jų prioritetas – ministro kėdė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje bei pokyčiai socialinės apsaugos srityje. „Tvarkiečių“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis tikina, kad partija suformavo 20 darbų sąrašą, nori trijų ministerijų. Viena iš jų – Finansų, kuriai vadovauti esą galėtų ir pats R.Žemaitaitis. Premjeras teigia, kad Finansų ministerijos jam neatiduotų.
Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis
Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Vakar turėjome valdybą ir prezidiumą. Po keturių valandų posėdžio parengėme 20 punktų, kuriuos matom, kad reikėtų įtraukti į Vyriausybės įgyvendinimo strateginį planą“, – žurnalistams Seime teigė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

Jis teigė, kad ketvirtadienį susitiks partijų derybinės grupės ir tarsis dėl pokyčių Vyriausybės programos įgyvendinimo plane.

Tarp „tvarkiečių“ pasiūlymų – 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas šviežiems maisto produktams, pagamintiems vietos žemės ūkyje, PVM mokėjimo perkėlimas į atsiskaitymo momentą, 75 proc. pelno mokesčio pervedimas į valstybės biudžetą, 25 proc. – į savivaldybės biudžetą; mažiausiai 2000 daugiabučių modernizavimas, vaiko priežiūros, tėvystės-motinystės išmoka pirmaisiais metais turėtų sudaryti 100 proc. algos, antraisiais – 75 proc. ir kita, rašo BNS.

Klausimas dėl ministrų postų dalybų, anot R.Žemaitaičio, atidedamas po birželio 23-iosios.

Turi žinių, kad du ministrai nebenori dirbti

„Premjeras kitą savaitę yra išvykęs, jis atostogauja, jo nėra. Be būsimo premjero tartis dėl ministerijų ir ministerijų, kuriose galima būtų užimti pozicijas, manau, yra neetiška. Turėtų pats premjeras dalyvaut“, – kalbėjo politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Neaišku, kaip pabrėžė jis, kokie dabartiniai ministrai nori likti dirbti. R.Žemaitaičio žiniomis, bent du ministrai planuoja keisti savo darbą.

„Negaliu čia aišku aš jų įvardinti, bet vakar tokia pasiekė informacija, kad du ministrai planuoja keisti savo darbo pobūdį. Matomai šnekėsimės“, – dėstė partijos lyderis.

Aplinkos ministerija, Finansų ministerija, Žemės ūkio ministerija yra tos, kurių vadovais, anot R.Žemaitaičio, galėtų būti „tvarkiečių“ atstovai.

„Gal tiktų ir Kultūros ministerija“, – pridūrė jis.

R.Žemaitaitis nepaneigė, kad pats, jei tokia galimybė būtų, siektų užimti finansų ministro postą: „Finansų ministerijoje tikrai matau, ką reikėtų keisti. Netgi ta pati reforma, kuri vyko, vyko gerai, tam tikri niuansai dar turi būti keičiami. Neatsiimu savo žodžių pasakytų viešoj erdvėj dėl žmonių, kurie dirba pagal verslo liudijimus, pagal patentus mažosios ūkinės bendrijos ir ūkininkai. Bendroj sumoj juos sudėtumėm ir turėtumėm tuos didelius skaičius. Šiandieną tie žmonės yra dalinai palikti už ribos [...].“

15min patikrino R.Žemaitaičio teiginį apie pagal verslo liudijimus dirbančių žmonių skaičių Lietuvoje ir nutatė, kad jis sakė netiesą.

Priekaištai sveikatos apsaugos ministrui

R.Žemaitaičio manymu, Krašto apsaugos, Užsienio, Ekonomikos ir inovacijų ministerijoms ir po koalicijos performavimo galėtų vadovauti tie patys asmenys.

„Neturiu didelių priekaištų. Aš gal turiu didesnį priekaištą sveikatos apsaugos ministrui, kur visos reformos įvelia mus į didelį chaosą, į nežinomumą“, – dėstė „tvarkietis“.

R.Žemaitaitis dar pagyrė naująjį aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga

„Tvarkos ir teisingumo“ derybinėje grupėje dėl koalicijos yra Seimo narys Vytautas Kamblevičius ir atsakingasis sekretorius Almantas Petkus, „valstiečių“ – Seimo nariai Tomas Tomilinas, Jonas Jarutis, Aušrinė Norkienė, „socialdarbiečių“ – G.Kirkilas, Andrius Palionis, Juozas Bernatonis ir Kęstutis Daukšys.

„Socialdarbiečių“ lyderis G.Kirkilas kalbėdamas apie partijos norus derantis dėl koalicijos paminėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. O Seimo pirmininko postas?

„Tai priklausys nuo sutarties“, – pažymėjo jis ir tikino, kad dėl Seimo vadovo kėdės bus deramasi.

LSDDP pokyčių nori socialinėje apsaugoje

„Socialdarbiečiai“, „valstiečiai“ ir „tvarkiečiai“ praėjusią savaitę pasirašė koalicijos memorandumą, pagal kurį Seimo pirmininko postas atiduodamas LSDDP, premjeru siūloma palikti Saulių Skvernelį.

G.Kirkilas teigė, kad partija pateiks savo paketą, susijusį su Vyriausybės darbais.

Keistume nemažai – siūlome remiamas pajamas, paramą šeimai, daugelį kitų dalykų.

„Šiuo metu ruošiam. Aišku, daugiausia socialinės apsaugos srityje. Keistume nemažai – siūlome remiamas pajamas, paramą šeimai, daugelį kitų dalykų“, – nurodė jis.

R.Žemaitaičio nemato finansų ministru

Kalbėdamas apie R.Žemaitaičio išsakytą mintį, kad du ministrai savo darbo tęsti nebenori, premjeras S.Skvernelis teigė su nė vienu ministru apie tai nekalbėjęs.

„Nekalbėjau su nė vienu ministru apie ateitį kol kas, nes nėra jokios prasmės apie tai kalbėti“, – dėstė jis.

Klausiamas, ar realu, kad Finansų ministerijai vadovautų R.Žemaitaitis, premjeras atsakė, kad „nerealu“.

„Dėl to, kad finansų ministras yra dešinioji ministro pirmininko ranka“, – teigė jis.

Derybos dėl to, kam ir kokia teks ministerija, anot S.Skvernelio, galėtų vykti ir iki birželio 23-iosios 0 jam pačiam atostogaujant.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Kad derybų grupės ketvirtadienį susitiks ir aptars, kaip galėtų keistis Vyriausybės programos įgyvendinimo planas, patikino ir „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Manau, šnekės ir apie pozicijas Vyriausybėj, ir apie Vyriausybės darbų planą“, – darė prielaidą politikas.

R.Karbauskis neatsako, kokių ministerijų neatiduotų

Į koaliciją jungtis kviečiama ir Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Ji savo sprendimą, ar įsitrauks į derybas, žada penktadienį.

Klausiamas, kodėl derybų grupės renkasi nelaukdamos Lenkų rinkimų akcijos, R.Karbauskis atsakė, kad „reikia susirinkti pasiūlymus, nuomones“.

„To nenaudinga daryti laukiant kažkodėl tai dar savaitę laiko. Mes turim tą padaryti tos trys partijos ir po to atsiras ketvirta, jeigu prisijungs [...]“, – nurodė jis.

R.Karbauskis neatskleidė, kokių ministerijų galimiems koalicijos partneriams „valstiečiai“ neatiduotų: „Tai yra derybos. Būtų visiškai negražu statyti sąlygas išankstines mūsų koalicijos galimiems partneriams.“

Kur ir kada ketvirtadienį rinksis derybinės grupės, politikai nenurodo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius