Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 25

Kaip susijusios Joninės ir vaikus nešantys gandrai?

Frazę, kad vaikus atneša gandrai, esate girdėjęs ne vienas. O kaip kūdikio atsiradimas susijęs su šiuo paukščiu ir Joninėmis?
Su prabangia suknele ir žolėmis pradėtos švęsti Joninės.
Su prabangia suknele ir žolėmis pradėtos švęsti Joninės. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Senoliai juokauja, kad trumpiausią metų naktį, per Jonines, pražystančio stebuklingo paparčio žiedo žmonės, matyt, dažnai ieškodavo (ir tebeieško!) poromis, ypač jaunimas. Kadaise protėviai kovo 24-ąją pavadino Gandrinėmis, nes apytikriai tą dieną iš šiltųjų kraštų į gimtinę parskrenda gandrai. Aritmetika, siejanti šiuos du įvykius, išties paprasta.

Gandrinės minimos praėjus devyniems mėnesiams po Joninių – lygiai tiek laiko, kiek reikia, kad moters įsčiose užsimezgusi gyvybė išvystų pasaulį.

„Lietuvos žinios“ prieš Jonines surengė provokaciją ir žvaigždžių paklausė, kodėl sakoma, jog vaikus neša gandrai, ir kaip tai susiję su trumpiausia metų naktimi.

Aktorė Monika Bičiūnaitė prisipažino, kad istoriją apie gandrus žino. Net anekdotą suskėlė šia tema. „Kalbasi du žemaičiai. Vienas klausia kito: „Ar žinai, kaip vaikai atsiranda? Ogi gandras atneša. Antrasis šiek tiek pagalvoja, patyli ir sako: gal kam nors ir atneša, o mudu su žmona patys pasidarom“, – juokdamasi pasakojo moteris.

Monika spėjo, kad  trumpiausią metų naktį visi žmonės švenčia: linksminasi gegužinėse, plukdo

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eglė Jackaitė

vainikus, šokinėja per laužą, pievose renka žolynus, miške ieško paparčio žiedo. „Galbūt kai kurie tai daro poromis? O gandrui iš aukštai gal lengviau tą paparčio žiedą matyti? Galas žino“, – sakė M.Bičiūnaitė.

Žinoma mamytė Eglė Jackaitė, išgirdusi klausimą, šyptelėjo: „Prasta iš manęs tautosakos žinovė.“  Vėliau bando spėti: „Joninių naktį visi tradiciškai ieško paparčio žiedo. Jaunimėlis dūksta, kvailioja, galbūt kas nors kokią romantišką pažintį užmezga? Tačiau koks šioje situacijoje yra gandrų vaidmuo, tikrai nepasakysiu.“Jaunimėlis dūksta, kvailioja, galbūt kas nors kokią romantišką pažintį užmezga?

Komikas Justinas Jankevičius sužibėjo iškalba ir humoru: 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Laidoje „Greiti ir įsiutusios“ – garsių vaikinų ir pusnuogių merginų kova

„Manau, trumpiausia metų naktis daugelį žmonių  verčia skubėti. O per skubėjimą visai nesunku pamiršti, kad mylintis reikia naudotis prezervatyvais. Dėl to vėliau gandrai su kūdikiais ir atskrenda pas kai kuriuos“, – samprotauja vaikinas.

Pasidomėjus, ar bandytų spėti, kokia yra frazės apie vaikus, randamus tarp kopūstų, kilmė, vaikinas rėžia: „Manau, šiuo posakiu vaikus, kai jie tėvų paklausia: „Iš kur atsiradau“, tiesiog bandoma pripratinti prie daržų ravėjimo.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius