-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 21

Kodėl generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga komandiruotės metu su verslininku Andriumi Janukoniu medžiojo šernus ir miške išmėtė savo dokumentus?

Apmokėti sąskaitą už komercinę medžioklę, kurioje dalyvavo politikai, šilumininkai bei, įtariama, Lietuvos generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga, pasišovė privati biokuro gamyba užsiimanti bendrovė. Į medžioklės vietą G.Visalga atvyko tarnybiniu transportu tiesiai iš gamybinio pasitarimo biokuro ruošimo klausimais, o žurnalistų užkluptas Dzūkijos giriose, spruko mišku, paskui save barstydamas ne tik jo dalyvavimą medžioklėje įrodančius dokumentus bei medžioklės amuniciją, bet ir tarnybinio automobilio raktelius.
G.Visalgos dokumentai atsidūrė policijoje
Gintaro Visalgos dokumentai atsidūrė policijoje.

Pradėjo tyrimus

Pirmadienį Generalinė miškų urėdija pradėjo tyrimą dėl galimo Generalinės miškų urėdijos urėdo pavaduotojo 37 metų Gintaro Visalgos darbo drausmės pažeidimų ir interesų valstybės tarnyboje supainiojimo. Generalinio miškų urėdo Benjamino Sakalausko įsakymu sudarytai komisijai vadovauja Generalinės miškų urėdijos vyriausiasis patarėjas Andrius Vancevičius.

V.Danauskienės nuotr./`iuos G.Visalgos dokumentus ir medžioklės atributiką miake rado Lazdijų žirgininkai
V.Danauskienės nuotr./Šiuos G.Visalgos dokumentus ir medžioklės atributiką miške rado Lazdijų žirgininkai.

Savo ruožtu tyrimą dėl galimų darbo drausmės pažeidimų pradėjo ir valstybės įmonė Veisiejų miškų urėdija. Įtariama, kad komercinei medžioklei Kalniškės miške vadovavęs urėdijos jėgeris Valdas Sujeta, organizuodamas medžioklę komercinės medžioklės plotuose Kalniškės miške (Lazdijų r.), darbo vietoje galėjo būti neblaivus. Miškininkas taip pat įtariamas pažeidęs tarnybinio transporto priemonės naudojimo tvarką – perdavęs urėdijai priklausantį visureigį vairuoti pašaliniam asmeniui. 

Tyrimą dėl galimo Medžioklės taisyklių pažeidimo atlieka Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Lazdijų rajono aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Lazdijų rajono policijos komisariate pagal gautą pranešimą dėl rastų šaudmenų ir dokumentų atliekamas tyrimas, tikslinant pranešime nurodytas aplinkybes. Patikslinimas pradėtas siekiant nustatyti, ar yra pagrindo pradėti tyrimą G.Visalgos atžvilgiu dėl šaudmenų laikymo taisyklių pažeidimo.
Antradienį policijos pareigūnai ketina apklausti Kalniškės miške G.Visalgos dokumentus ir šovinį bei medžioklės atributiką radusią Lazdijų žirgininkų klubo raitelę.

Visi tyrimai pradėti po to, kai sekmadienį naujienų portalas „Lietuvos ryto“ televizija paskelbė informaciją apie paslaptingą penktadienio nakties į šeštadienį medžioklę Dzūkijos miškuose.

Vienas pagrindinių tyrimo herojų – Generalinės miškų urėdijos urėdo pavaduotojas G.Visalga susirgo dar

Ginatras Visalga.
Gintaras Visalga

neprasidėjus oficialiam tyrimui dėl jo veiklos ir, kaip informavo Generalinės miškų urėdijos bendrojo skyriaus specialistė Linutė Melkovienė, nuo pirmadienio turi nedarbingumo pažymėjimą.

Pats generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas, pasak jo pavaldinių, pirmadienį buvo skubiai iškviestas į Seimą, o po to išėjo atostogų.

Verslininkai užuodė būsimą pelną?

Ar gali būti, kad strateginiai šalies energetikos klausimai šiandienos Lietuvoje sprendžiami remiantis nuo sovietmečio įsišaknijusiomis politikos ir verslo elito tradicijomis – išskirtinėse išskirtinių asmenų medžioklėse Lietuvos miškuose?
Praėjusį penktadienį, profesinės Miškininko dienos išvakarėse, valstybinėje įmonėje Kazlų Rūdos mokomojoje urėdijoje (Kazlų Rūdos sav.) Generalinė miškų urėdija organizavo pasitarimą biokuro ruošimo klausimais.

Biokuro – kaip alternatyviosios energijos šaltinio – gamyba yra viena svarbiausių šalies Nacionalinės energetikos strategijoje įtvirtintų veiklos krypčių.  Seimo patvirtinta Nacionalinės energetikos strategija įpareigoja siekti, jog vietinių ir atsinaujinančių energijos išteklių dalis bendrame mūsų šalies energijos balanse 2025-ais metais sudarytų apie 20 procentų. 2005-ais metais ši dalis buvo tik 10,8 procento.

Didinti vietinės energijos indėlį įpareigoja ir Europos Sąjunga. Europos tarybos posėdžiuose buvo nuspręsta, jog Europos Sąjungos valstybės dar iki 2020 metų (penkeriais metais greičiau, negu numatyta Lietuvos nacionalinėje energetikos strategijoje) iki penktadalio turi padidinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą.

Dar 2009-aisiais metais šalies generalinio miškų urėdo įsakymu Nr. 1B-9 valstybinėms miškų urėdijoms nurodyta imtis priemonių prekybai miško kirtimo atliekomis gerinti: 2009-2013 metų apvaliosios medienos gamybos organizavime numatyti miško kirtimo atliekų - žaliavos biokuro gamybai sandėliavimo vietas, dydžius, schemas, technologinio proceso metu kirtimo atliekas paruošti transportavimui į numatytus sandėlius, įvertinus užsienio šalių patirtį kirtimo atliekas apdengti specialia plėvele-popierium.

Tačiau, pajutę  garantuotą ir pakankamai didelį būsimo pelno kąsnį, valstybines miškų urėdijas biokuro gamyboje ėmė lenkti privatūs verslininkai ir šilumininkai, kurie vis dažniau laimi užsakymus tiekti biokurą šalies savivaldybių centralizuotai tiekiamos šilumos ūkiams.

Į rugsėjo 14-ąją Kazlų Rūdoje organizuotą pasitarimą biokuro ruošimo klausimais atvyko ne tik Kazlų Rūdos regiono miškininkai bei Generalinės miškų urėdijos urėdo pavaduotojas G.Visalga, bet ir kuro tiekėjai bei šilumininkai iš didžiųjų šios srities verslo bendrovių – „Girių bizono“, „Litesko“, Bionovus“.

Iš renginio – į girią

Į gamybinį pasitarimą biokuro ruošimo klausimais Generalinės miškų urėdijos urėdo pavaduotojas G.Visalga komandiruotėn vyko tarnybiniu automobiliu „Ford Mondeo“. Liudininkai patvirtino matę aukštas pareigas užimantį miškininką Kazlų Rūdoje vykusiame renginyje.

Po renginio G.Visalga tarnybiniu automobiliu pasuko Dzūkijos link. Vėlų rugsėjo 14-osios vakarą automobilis „Ford Mondeo“ (DZD 299), pažymėtas Generalinės miškų urėdijos logotipu, buvo pastebėtas Lazdijų rajone, Kalniškės miške. Tarnybinį G.Visalgos automobilį „Ford Mondeo“ žurnalistai penktadienį apie 21 valandą rado stovintį viename šio miško keliukų.

Ši vieta – Aplinkos ministerijai paavldžios Veisiejų miškų urėdijos komercinės medžioklės plotai. Miškininkai čia rengia komercines medžiokles turtuoliams. Užrakintame automobilyje pro langus matėsi salone pakabintas vyriškas kostiumas, ant grindų – batai, ant priekinės sėdynės – alaus butelis.

Solidi medžiotojų kompanija

Penktadienio vakarą kalniškės miške vyko Vesiejų miškų urėdijos jėgerių organizuota komercinė medžioklė.
Kol kas tyrimą dėl galimų medžioklės taisyklių pažeidimų pradėję Lazdijų aplinkosaugininkai aiškinasi medžioklės dalyvių tapatybes pagal medžioklės lape pateiktų medžiotojų bilietų numerius.

Šiame lape įrašytos „Icor“ koncerno prezidento ir Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos tarybos pirmininko Andriaus Janukonio, Kauno m. tarybos nario ir verslininko Židrūno Garšvos, verslininko Giedriaus Jurgelevičiaus ir Statistikos departamento Žemės ūkio ir aplinkosaugos statistikos skyriaus vyr. specialisto Artūro Vaitkevičiaus pavardės.

G.Visalgos pavardės šiame sąraše nėra. Jei jis neįrašytas į lapą vis dėlto dalyvavo medžioklėje, pagal įstatymus tai būtų vertinama kaip brakonieriavimas.

Netikėtas radinys medžioklės vietoje

Netiesioginius įrodymus apie generalinio miškų urėdo pavaduotojo G.Visalgos dalyvavimą medžioklėje kitą dieną rado Lazdijų žirgininkų klubo nariai. Šeštadienį jie Kalniškės miške pastebėjo techninės pagalbos automobilį, į kurį buvo kraunamas Generalinės miškų urėdijos automobilis „Ford Mondeo“. Automobilvežį lydėjo Veisiejų miškų urėdijos visureigis, vairuojamas naktinės medžioklės vadovo V.Sujetos.

Grįždami atgal raiteliai rado miško kelyje išmėtytus dokumentus ir medžioklės atributikos. Tarp jų buvo medžiotojo bilietas Nr. 029187, išduotas Gintarui Visalgai, taip pat leidimas laikyti ginklą Nr. 595 ir karabinbo šovinys RVS 8X68S, sutampantis su G.Visalgai išduoto ginklo kalibru. Visus šiuos daiktus raiteliai perdavė Lazdijų policijai. Galima daiktas, G.Visalga šiuos daiktus naktį pametė bėgdamas nuo žurnalistų.

Nudobė tris šernus

Medžioklėje A.Janukonis nušovė du šernus, A.Vaitkevičius – antrametį šerną.

Tačiau medžioklės vadovui teks aiškintis dėl apsvaigimo. Policijos patruliai V.Sujetai nustatė lengvą 0,42 promilės girtumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius