-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 22

Kodėl iširusi civilinė santuoka netampa kliūtimi tuoktis bažnyčioje?

Interneto komentatoriai, vis dar uoliai aptarinėjantys metų santuoka tituluojamų krepšininko Simo Jasaičio ir dainininkės Oksanos Pikul vestuvių šventės detales, neužmiršta ir ne mažiau garsių S.Jasaičio skyrybų.
Oksana Pikul ir Simas Jasaitis
Oksana Pikul ir Simas Jasaitis / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Atvirai stebimasi, kaip kartą jau vedęs ir su žmona Vaida skirtingais keliais pasukęs krepšininkas gavo leidimą tuoktis bažnyčioje?

Bažnyčia neužmerkia akių

Portalo 15min.lt kalbinti dvasininkai aiškino, kad iširusi civilinė santuoka netampa kliūtimi tuoktis bažnyčioje.

„Jei žmogus prieš Dievą nėra sudaręs sutarties su kitu žmogumi, jis yra laisvas tuoktis bažnyčioje. Galbūt tai kam nors kelia pasipiktinimą, tačiau tokios Bažnyčios nuostatos“, – aiškino Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios kunigas brolis Pijus.

Jei žmogus prieš Dievą nėra sudaręs sutarties su kitu žmogumi, jis yra laisvas tuoktis bažnyčioje.

Jis atkreipė dėmesį, kad bažnytinės santuokos priesaika savyje talpina pažadą sutuoktinio neapleisti iki mirties – ir džiaugsme, ir varge. Prisiekiama ne tik liudininkų, bet ir Dievo akivaizdoje.

Vyskupas nominatas Genadijus Linas Vodopjanovas OFM. Telaių vyskupijos nuotrauka
Vyskupas nominatas Genadijus Linas Vodopjanovas OFM. Telšių vyskupijos nuotrauka

Telšių vyskupijos vyskupas augziliaras Genadijus Linas Vodopjanovas OFM pabrėžė, kad kunigams turėtų būti svarbi jaunavedžių, prašančių Santuokos sakramento, praeitis.

„Ypač jei kuris nors turėjo civilinę santuoką ir susilaukė palikuonių. Reikėtų pasiaiškinti, ar po skyrybų vykdomi įsipareigojimai, tarkime, vaikų išlaikymo, alimentų mokėjimo ir pan. O gal vaikais visai nesirūpinama? Jei taip, tai, žmogau, kaip tu ruošiesi toliau gyventi, kaip tu kursi naują šeimą?“ – svarstė vyskupas.

Jei žmogaus moralė kunigui keltų abejonių, jis galėtų priimti sprendimą nesuteikti Santuokos sakramento.

„Bažnyčia neužmerkia akių. Jei žmogus du ar tris kartus jau buvo sudaręs civilinę santuoką, o ketvirtą nori bažnytinės, derėtų pasiaiškinti, kas čia darosi? Kunigas turi įsitikinti, ar žmogus pasirengęs bažnytinei santuokai. Tam ir skirti sužadėtinių kursai, kurie Lietuvoje trunka palyginti neilgai. Pasaulyje poros tuoktis bažnyčioje ruošiasi ir pusmetį, ir metus“, – atkreipė dėmesį vyskupas G.L.Vodopjanovas.

Santuoka negalioja, jei ji sudaroma melo pagrindu

Žmonės, kurie sudaro civilinę santuoką, savo santykius deklaruoja prieš valstybę.

„Ši sąjunga tarsi pramato skyrybų galimybę, nes, jei sutuoktiniai nuspręstų skirtis, po to jie vėl galėtų sudaryti civilinę santuoką su kitais žmonėmis. Bažnytinė santuoka yra tarsi aukštesnio rango nei civilinė, nes ją laiminant nėra pramatyta jokių jos nutraukimo galimybių“, – aiškino brolis Pijus.

LNK nuotr./Brolis Pijus
LNK nuotr./Brolis Pijus

Bažnytinę santuoką galima nebent paskelbti negaliojančia. Tai sprendžia Bažnytinis Teismas.

„Galiojančios bažnytinės santuokos nutraukti neįmanoma, nes ji sudaroma priesaikos principu – ir prieš patį Dievą. Bažnytinis Teismas sprendimą paskelbti santuoką negaliojančia gali tik tada, kai mato, kad ji nuo pradžių buvo negaliojanti, tarsi neįvykusi. Pavyzdžiui, jei žmogus yra alkoholikas ir šį faktą antrajai pusei pripažino tik po santuokos, tai reiškia, kad santuoka buvo sudaryta melo pagrindu. Tokiu atveju ji gali būti pripažinta kaip negaliojanti“, – svarstė brolis Pijus.

Portalas 15min.lt jau rašė, kad iki bažnytinės santuokos sudarymo momento pasirašyta ikivedybinė sutartis, kurioje aptariamos ir galimų skyrybų sąlygos, jungtuves po bažnyčios skliautais irgi daro negaliojančiomis.

Oksana Pikul ir Simas Jasaitis
Oksana Pikul ir Simas Jasaitis

Karalius sukūrė savo tikėjimą

Brolis Pijus priminė, kad istorijoje bandyta apeiti katalikų bažnyčios dogmas, draudžiančias tuoktis bažnyčioje antrą kartą.

Pavyzdžiui, ieškodamas moters, kuri jam padovantų taip trokštamą sūnų, 1534 m. Anglijos karalius Henrikas VIII  Supremato aktu atsiskyrė nuo Romos katalikų bažnyčios ir įkūrė savarankišką anglikonų bažnyčią. Tam pritarė ir Anglijos parlamentas. Anglijos karalius Henrikas VIII buvo vedęs net šešis kartus.

Katalikų Bažnyčia tuoktis antrą kartą leidžia tik po Bažnytinio Teismo sprendimo.

Pavyzdžiui, po ilgų nagrinėjimų Bažnytinis Teismas pirmąją televizijos laidų vedėjos Editos Mildažytės santuoką pripažino negaliojančia. Todėl 2009 metais E.Mildažytei nebeliko kliūčių amžiną meilę bažnyčioje prisiekti dabartiniam vyrui Gintautui Vyšniauskui. Iki tol porą siejo tik civilinė santuoka.

Edita Mildažytė su vyru Gintautu Vyaniausku
Edita Mildažytė su vyru Gintautu Vyšniausku

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius